Защо мразя “Славейков”?

Площад Славейков

Не става въпрос, разбира се, за Пенчо Славейков (макар че и него не го долюбвам), а за площад “Славейков” в София, където стават толкова много работи, които не ми харесват, че направо се чудя дали само аз съм някакво изключение или на никого това място не се нрави.

Всеки, който е минавал след 20 часа покрая площада, е виждал купищата боклуци, найлони и кашони от банани, които се варгалят между опразнените щандове и набучените сини олющени колове. Това е една отвратителна гледка и съм убеден, че не е приятна за никого, освен евентуално за някой клошар, който си търси найлон по неведоми причини. А това е все пак центърът на София и не е много редно да прилича на бунище.

Но това е само най-маловажната част от цялата работа. Ще обърна малко внимание първо на щандовете за нови книги. Те са, долу-горе, половината от всички. Както можете да се досетите, на един щанд няма място за неограничен брой книги и по тази причина, на всички тях се разполагат еднакви или подобни книги – тези, които се търсят най-много. Затова доста неоправдано е мнението, че на “Славейков” има всичко. Там изборът е с пъти по-малък, отколкото в истинските книжарници. Да не говорим, че атмосферата въобще не може да се сравнява, а още по-малко да не обсъждаме факта, че по щандовете повечето книги са увити в гадните и мръсни найлончета и човек реално не може да види какво купува. А ако успее да се пребори с продавача да махне опаковката и да разгърне книгата, получава само укорителни погледи, мислени псувни и непристойно отношение.

За антикварните книги на “Славейков” съм малко пристрастен, понеже имам опит в търговията в антикварни книжарници. Познавам няколко търговци на площада, познавам и собственици на типични антиквариати за книги. И мнението ми (вярвам, че е обективно) е, че цените на “Славейков” са крайно надути. Вярно е, че ако човек търси специфично издание, шансът да го открие там е най-голям – търговците имат връзки с книжари отвсякъде и могат да издирят почти всичко, но за сметка на това ще смъкнат и кожата от гърба на клиента.

Освен това е доста дразнещ следният диалог, който може да се проведе до някой щанд:

– На тая книга колко й искаш? – пита клиентът и сочи нещо, чиято реална стойност не надхвърля, да речем, 20лв

– Абе пуснал съм я за 60, но нещо днес съм затънал и мога да ти я дам за 45. По изключение – и намига например.

И клиентът обикновено се чувства раздвоен – възможно е повече да няма възможност да сключи такава изгодна сделка – с 15лв надолу!, но пък и 45 не са малко. И подобни, и подобни.

В най-общи линии това е, което ме дразни най-силно на този така емблематичен площад. Немислимо е според мен той да стои все още под етикета “Книжния пазар”, където КНИЖНИЯ е не само с една главна буква. Време е да бъде развенчан този мит, че това е най-доброто място, откъдето човек може да си купи дадена книга. И е време да се сведат до минимум диалозите от типа “Трябва да си купя еди-какво си – Ами върви до “Славейков”!”

Comments

  1. free japanese dating site for foreigners

  2. mega file search engine free nude dating

  3. local singles free dating site

  4. online dating free trial offers

  5. free webcam dating sites

  6. mingle2 free dating site

  7. free trial dating sites in usa

  8. free online dating site no credit card

  9. free for women dating sites

  10. keto diet on a budget