Удхаус: Пълен напред, Джийвс!

На книга не съм се смял толкова от четенето на Момчил Николов насам. Дори малко ме беше срам да чета „Пълен напред, Джийвс!“ в автобуса, защото от време на време се разсмивах и хората наоколо ме гледаха все едно падам отнякъде. Честно казано обаче първата ми среща (да, знам, че е огромен пропуск) с Удхаус ме остави адски доволен и с голямо желание ще си намеря и други негови книги.

“Пълен напред, Джийвс!” е едно страхотно пътешествие в абсурдния свят на изисканите английски традиции и етикет. Повествованието се води от Бъртрам Устър, млад джентълмен с прекомерно високо самочувствие и с един-единствен проблем, който приема навътре – ползва се с доста по-малко интелектуален авторитет от възрастния си иконом Джийвс – известен сред познатите и приятелите на Бъртрам като “умът в дома на Устър”.

Когато обаче Бъртрам решава да поеме едно и нищо и никакво любовно запитване на свой приятел към Джийвс, нещата започват да се объркват едно по едно. И докато Устър целенасочено държи иконома си настрана от забърканата каша, самият Джийвс сам гледа да не се меси и чака да бъде потърсена неоценимата му помощ.

В течението на романа неприятностите следват една след друга – читателят трудно може да предположи как е възможно един човек да причини толкова много верижни проблеми и да започне да съсипва всеки член и гост на едно семейство само когато се опитва да помогне. Е, възможно е и то по начин, който със сигурност ще ви разсмее от сърце. Да не говорим пък за диалозите, които са просто уникални и лично за мен ще останат еталон за добри разговори в художествена проза.

Накрая мисля да направя едно малко радикално заключение, което все пак ми се струва уместно – както “Одисей” на Джойс е едно задържително самоизтезание за всеки привърженик на литературата, така и Удхаус е абсолютно необходимо четиво за читателите с поне малко чувство за хумор.

П. Г. Удхаус – Пълен напред, Джийвс!

Comments

 1. Относно Пелъм Гренвил Удхаус мога да кажа само едно-великолепен.Освен чудните повествования и смешни случки,Удхаус прави едни от най-прекрасните сравнения и метафори.Ще ви напиша нещо ,което и сега ме кара да се смея с глас.Става въпрос за някакъв,който се крие в едни храсти и подслушва ,обаче става нещо и той аха да се поиздъни и тогава партньорът му казва:Ако не можеш 5 минути да стоиш неподвижен по добре върви на пазара да продаваш желирани змиорки.Супер е!Имам всичките му книги излизали на български.

 2. pavis says:

  Ако това наистина ти е харесало, направо ще си във въсторг от “Стрихнин в супата”. Това е първата книга на Уудхаус, в която Джийвс се наема на работа по много впечатляващ и разтърсващ/за Бърт/ начин.
  Извинявам се че се намесвам, но Уудхаус ми е любим автор, прочел съм хиляди пъти всяка от книгите му която е излязла на български и съм прекарал безброй приятни мигове с тях и мога да цитирам цели пасажи. Малко по-словоизлиятелен съм от обикновенно, но не мога да се сдържа, когато става въпрос за Уудхаус, Като заключение само ще кажа че мнението ми е който не е прочел нищо от него е пропуснал много, а който вече е започнал не може да спре докато не изчете всичко достъпно или – просто няма чувство за хумор.Приятни мигове с Джийвс!!!

 3. ck says:

  Всъщност Бъстър е Бъртрам, или Бърти Устър, както нерядко го наричат “любимите” му 3-4 лели… но да – Уудхаус е създал най-веселото четиво, което ми е попадало 🙂

 4. Lokateli says:

  Значи вие всичките май никога не сте чели Дъглас Адамс 🙂 Уудхаус е смешен, ама чак пък толкова…

 5. Благодаря на всички за коментарите!

  pavis, “Стрихнин в супата” ще е следващата : )

  Lokateli, и Дъглас Адамс съм чел, но неговите достойнства са другаде, макар и също да е много забавен!

 6. К says:

  Тъй, тъй. Ако прочетеш (което е крайно рисковано начинание нещо от Дж.Джойс) единственото, което може да те спаси е да четеш Уудхаус. То ти хубаво си избягвал да я четеш в рейса, ами питаш ли един познат, който го чел, докато се възстановявал след операция от апандисит… :):):)

 7. Хаха, този твой познат доста трябва да се е поозорил 😀

  На Джойс съм чел “Дъблинчани”, но се каня да “прехвърля” “Портрет на художника…”, а след това, разбира се, “Одисей”. Все някога ще се наложи и него да прочета, но обещавам да се запася с малко Удхаус, за да се спасявам от време на време : )

 8. К says:

  Ами четох нещо и от трите, но, честно казано, грам не разбрах.

 9. К says:

  И литературата, както и други неща, стига до своите крайности… 🙂

 10. Николай says:

  Приятелю, Удхаус е велик. Ако ти допада тоя тип литература и английски хумор, намери си нещо и на Джеръм К. Джеръм. Препоръчвам ти “Празни мисли на един празен човек” и най-вече частта “За мързела”!
  Щях да умра от смях, докато го четях. 🙂

 11. Абсурдно е да се сравняват толкова различни автори като Удхаус и Адамс. Хуморът е също толкова многостранен, многовидов и разноглед 😉 като един истиснки галактически наръчник 🙂

 12. Стефка says:

  Първият ми допир до Удхаус беше от скука – четеше ми се нещо, но не знаех какво 🙂 Да дава Господ повече такива скучни моменти – още от първата страница направо се хилех като идиот 🙂 Домашните ме гледаха, все едно току-що са ме пуснали от лудницата, ама са забравили да ми дадат лекарствата 😉 Оттогава съм страшна фенка на Удхаус, и до каквото се докопам негово, не пускам 🙂 Със глас съм се смяла на ситуациите, в които попада Бърти и как накрая Джийвз го измъква с брилянтните си идеи 🙂

 13. Снежанка says:

  Още малко страхотен хумор: “Разкажи ни за пуйката Джо” на Алън Маршал и “Моето семейство и други животни” на Дж. Даръл

 14. Мария Казакова says:

  И аз съм от групата, която обожава Удхаус.Мога да го чета постоянно.Знам наизуст цели пасажи,използвам изреченията му и не на последно място избягвам хора,които го четат и не се смеят!Спестява неприятни изненади.

 15. tinderentrar.com

  Удхаус: Пълен напред, Джийвс! | Литературата Днес

 16. free 100 free dating sites

 17. okcupid free dating service

 18. black dating sites free

 19. colorado dating; free of charge dating sites

 20. free over fifty dating

 21. dating sites new zealand free

 22. free penpals dating sites

 23. free everything dating sites

 24. dating websites for single parents free

 25. high protein keto diet