“Кръглата риба” и Момчил Николов

51 страници с описание на самия Апокалипсис. 51 страници ужас, страх, трепет, погром, смърт, тотален крах. Това е началото на “Кръглата риба” – последният роман на писателя Момчил Николов. Книгата бе представена къде ли не из българското виртуално пространство, зарадва се на огромен читателски интерес седмици преди излизането си, а когато с внушителния си обем се появи по книжарниците започна да се продава като топъл хляб – нещо, с което малко български писатели могат да се похвалят.

Лозунгът, с който бе съпътствано издаването на “Кръглата риба”“Тя идва”, стана много популярно из Интернет и самият аз заявявам, че немалък брой от посетителите, насочени към Литературата Днес от google, са търсели именно фразата “Тя идва”. Откъде, защо, как идва? Всъщност какво идва? Не мога да ви кажа, въпреки че ако се виждали корицата на книгата, познавате страховитото чудовище, изобразено там.

Момчил Николов среща читателите си с безкрайно убедителен стил, увлекателност (която напълно отговаря на обема – прочетох книгата за два, а като си има предвид заетостта ми, това е забележително постижение) и прекрасни препратки към много области на човешкото познание. Срещаме се с Хитлер, душата на китайска бабичка, истински Ангел, ексцентрична старица, клоняща към воайорство, сексапилна латиноамериканска домашна помощница, летящ афроамериканец, Berbatov, Свен Ват, антиквар-рокер, чиято религия е електронната музика, както и с още куп герои, които няма как да забравите лесно.

“Кръглата риба” е приключение, което не бива да бъде изпускано. Няма смисъл да разкривам каквито и да било детайли за сюжета на романа – това единствено би провалило удоволствието от четенето. Защо ли? Защото книгата е една поредица от изненадващи събития, парадокси, обрати и емоции. Тя е един бисер сред съвременните български романи – малцина днес се осмеляват да напишат толкова обемна творба и да се надяват на интереса на читателите. Е, Момчил Николов и “Кръглата рибасъвсем основателно се радват на този интерес. С ръка на сърцето мога да кажа, че това е един от малкото нови български романи, които смятам за добри. Настойчиво препоръчвам “Кръглата риба”, няма да загубите нищо, освен малко пари, но за тях ще получите едно незабравимо удоволствие.
За край ще споделя един интересен факт. През 2006г. излиза романът на Момчил Николов “Горният етаж”, което е ознаменуван като “Книга трета от трилогията за Кръглата риба”. Романът, за който писах до сега е  “Книга втора” от същата поредица. И действително – приликите са големи (както впрочем и с по-стара книга на писателя – “Фрагменти от стая”) и връзките между двете книги никак не са за пренебрегване. Колкото до “Горният етаж” – това е любимата ми българска книга въобще – четенето й винаги предизвиква у мен толкова силни спазми на смях, че не знам защо продължавам често да си припомням части от нея.

“Кръглата риба” – 8/10 – не я пропускайте!

Comments

 1. radislav says:

  Да, книгата имаше много добър маркетинг, а и определено звучи, като интересно замислена.

 2. Това ще е следващата книга… В момента чета “Слънце изгрява или Фиеста” от Хемингуей

 3. петър петров says:

  Момчил Николов е слаб автор. И някой трябва да му го каже, крайно време е. Каква бърза литература, какви пет лева, какви пет стотинки? Като изключим Стефан Иванов всички останали пишат текстове дрънкулки, циклят, дялкат някакви трески, но текстовете им си остават недодялани, празнодумствени, елементарни. Графомани!!! Казвам го с пълно гърло! Къде ще ми говорят те за бърза литература, когато преди тях има арт движение “Кръг”, кръгът около Литературен вестник, множества литературни групировки, които в провинцията поддържаха духа на литературата по един или друг начин. А някакви езикови пръдлювци (да ме прощавате за спонтанната дума) си позволяват да се пъчат като пробив и т.н. Смешни драскачи!

 4. soleon says:

  Книгата е великолепна!!!

 5. […] DOSTOEVSKI е невероятна книга. Ако Момчил Николов вече не ми беше любим български съвременен писател, […]

 6. […] Осмата награда на книжарници Хеликон се присъжда на “Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев. Това е втората книга на писателя – след “18% сиво”, която беше номинирана за същото отличие миналата година и въпреки че беше на едно от водаческите места на журито, отстъпи първенството на “Кръглата риба” на Момчил Николов. […]

 7. […] DOSTOEVSKI е невероятна книга. Ако Момчил Николов вече не ми беше любим български съвременен писател, […]

 8. Tinder Swipe Limit

  “Кръглата риба” и Момчил Николов | Литературата Днес

 9. dating seniors free over 70

 10. totally free online dating sites australia

 11. any dating site for free

 12. free japanese dating website

 13. free sex dating sights in central oregon

 14. free mexican dating sites

 15. free dating sites in united states

 16. free dating for people over 70

 17. dating sites with free messaging

 18. keto chicken says:

  keto chicken soup

 19. keto pumpkin muffins