Книга за писането

Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Най-накрая събрах сили и воля и го направих, като обединих повечето от текстовете в тази категория, публикувани в блога, добавих малко картинки, форматирах и направих един .pdf за по-лесно четене.

От книгата ще получите насоки за писането като цяло, базисните понятие при правенето на къс разказ, интересните съвети на няколко велики писатели като Хемингуей и Оруел, една специална подборка с ресурси за писането, както и няколко любопитни изненади.

“Съветите за писане на големите” е напълно достъпна за безплатно сваляне и разпространяване, ако .pdf-файлът не бъде променян. Не се колебайте да я препоръчвате на свои приятели и колеги или дори да я качвате в своя личен блог/сайт. Не държа да получа линк към Литературата Днес, но това би ме зарадвало.

Съветите за писане на големите (за сваляне локално – натиснете десен бутон върху линка и Save Target As/Save Link As, за да запаметите файла на своя компютър).

Подкрепете книгата със съвети в “свежо”! Помогнете й да стигне до повече читатели!Leave a comment ?

3,880 Comments.

 1. С удоволствие ще прочета съветите!После ще пиша коментар!
  🙂

 2. Сега я свалих и я преглеждам! Благодаря!!

 3. Няма да е зле, ако я допълните със съветите на Исак Бабел, които Паустовски цитира в биографичните си книги. Тези съвети са направо феноменални!

 4. Магдалена

  Благодарности на създателя на този блог и на всички,които го правят още по-интересен и полезен.
  Прегледах,за съжаление за сега доста бегло книгата,и мисля,че е много полезна на всеки,които пише и иска да изрази по-добре словесно идеите си.
  Надявам се да успея да споделя с Вас и аз нещо из книгата на Лев Толстой “Размисли”,където са събрани негови писма и записки,докато е творил.Надявам се и на Вас тя да бъде изключително полезна.
  С уважение:Магдалена

 5. Благодаря! Ще я сваля с удоволствие. Страхотен си както винаги!

 6. Здравей,
  Много ми се дощя да прочета книгата, но получвам съобщение за повреден файл…От сваляне ли се е “изтъркал”?:(

 7. Мм, не знам, на мен не ми показва проблем при свалянето. Опитай с друг браузър, а ако не стане отново, ще ти я изпратя на мейла : )

 8. Прочетох я наведнъж. Даже си записах някои неща. Не бях съгласна с всичко, моите идеи за писането са доста по-различни от тези, които ти си предложил в книгата си, но все пак си заслужаваше. Благодаря ти и ще я препоръчам на приятели.

 9. Васил Михайлов

  Много благодаря!!!

 10. ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
  БЕШЕ МИ МНОГО ИНТЕРЕСНО И ПРИЯТНО ДА ПРОЧЕТА КНИГАТА ВИ.
  СПЕЦИАЛНО ВИ ПОЗДРАВЯВАМ ЗА ЕСТЕТИЧНИЯ ВИД И ХУБАВИТЕ СНИМКИ.
  ИМАМ ВЪПРОС: Случайно знаете ли откъде точно е цитатът на Чехов за луната и как е на руски? Защото съм го срещала и в превод от английски, харесвам го много и искам да знам точния му смисъл и контекст.
  Благодаря.

 11. Снежана Минева

  Поздравления за създателя на този невероятен, уникален и полезен блог!
  С удоволствие ще я препоръчам на моит приятели.

 12. Nqkoi moje li da mi kaje sait s pisateli ili redaktori na knigi,dori i 4ujdestranni.Blagodarq

 13. благодаря, човече!! пожелавам ти всичко най-добро!!

 14. Добро четиво!Ама да се вслушам в лудият кърт:)

 15. Тенкюдаря! За книгата. За желанието. Обаче, за да пишеш, трябва темпераментно да си малко „луд“, пък ако ще и стабилен. Не можеш да кажеш дали някой става за писател, но дали умее да привлича — имаме дуализъм. Един писател трябва въз основа на опита си да се съгласява с приетите мнения, а не да един начинаещ да приема съветите, бидейки в техния контрол. Всеки шедьовър изразява различие, когато вървиш към висините, пътят не е гладък. Да, можеш да нарушаваш правилата, ако си един ромел. А четенето на книги за писането — то е като да четеш книга със заглавие „Как да променим живота си“… Поради причината, че тези книги изразяват факти и конкретни съвети, а не дават логиката, която ги създава, придържането към определени чужди правила е глупостта на човека, който не вижда, че няма универсални неща: както различен строй е подходящ за различна държава, както на различен човек трябва да се въздейства по различен начин, както към едно нещо има безброй пътища. Тези съвети са синтез на трупан опит, тях не можеш да ги избираш, понеже са обобщение на вече минало или вършещо се в момента настояще, показват успеваемостта на даващия ги при определени условия и силните му страни. Добрите писатели не са хората, на които навремето са им дали най-добрите съвети, не са които най-много са се вслушвали в съветите. Гений, с тази чудесия можеш да бъдеш роден. Аз така казвам: „Нищо не може да създаде от парче дърво човек“. Инициативният сам ще намери фенера в джоба си, когато е в тунела. Най-важното в писането е, че не трябва да ти пука от аудиторията, да не деформираш мисълта си така, че да им се харесаш. По-добре всеки писател да пише по свой начин — за всеки човек ще има по четиво, а не всеки да пише по обикновен начин — така само по-голямата маса ще има достоянието да се докосне до литературата. А когато литературата е в унисон с човека, не са му нужни тонове налична. На човек му е нужно малко, многото книги в един дом не са стремеж към познание, а към показност.
  Поздрави!
  С уважение: Анонимен поет.
  // abstraktno.5bg.info

 16. Много субективно, Поете. Много противоречащо. Много като книгата…

 17. Прекрасно, благодаря!

 18. Съветите са добри и помагат!

 19. Страхотна инициатива. Подкрепям я с две ръце. Знам колко е трудно да се направи това в съвременния, пълен с негативизъм Български Интернет, където няма почти нищо безплатно.
  Аз също направих едно подобно безплатно четиво – наръчник за копирайтинг и веднага се сблъсках със завистта на Бай Ганьовците. Продължавайте в същия дух.

 20. Искрено благодаря. Някои от съветите ми бяха познати, а други – не. Това да бъдат събрани и то синтезирано е много работа, за която само “благодаря” едва ли е достатъчно.
  Весели празници и пожелания за нестихващ ентусиазъм.
  Весислава

 21. Страхотен труд. Много ти благодаря 🙂 Успехи на всички с писането

 22. Поет :
  Тенкюдаря! За книгата. За желанието. Обаче, за да пишеш, трябва темпераментно да си малко „луд“, пък ако ще и стабилен. Не можеш да кажеш дали някой става за писател, но дали умее да привлича — имаме дуализъм. Един писател трябва въз основа на опита си да се съгласява с приетите мнения, а не да един начинаещ да приема съветите, бидейки в техния контрол. Всеки шедьовър изразява различие, когато вървиш към висините, пътят не е гладък. Да, можеш да нарушаваш правилата, ако си един ромел. А четенето на книги за писането — то е като да четеш книга със заглавие „Как да променим живота си“… Поради причината, че тези книги изразяват факти и конкретни съвети, а не дават логиката, която ги създава, придържането към определени чужди правила е глупостта на човека, който не вижда, че няма универсални неща: както различен строй е подходящ за различна държава, както на различен човек трябва да се въздейства по различен начин, както към едно нещо има безброй пътища. Тези съвети са синтез на трупан опит, тях не можеш да ги избираш, понеже са обобщение на вече минало или вършещо се в момента настояще, показват успеваемостта на даващия ги при определени условия и силните му страни. Добрите писатели не са хората, на които навремето са им дали най-добрите съвети, не са които най-много са се вслушвали в съветите. Гений, с тази чудесия можеш да бъдеш роден. Аз така казвам: „Нищо не може да създаде от парче дърво човек“. Инициативният сам ще намери фенера в джоба си, когато е в тунела. Най-важното в писането е, че не трябва да ти пука от аудиторията, да не деформираш мисълта си така, че да им се харесаш. По-добре всеки писател да пише по свой начин — за всеки човек ще има по четиво, а не всеки да пише по обикновен начин — така само по-голямата маса ще има достоянието да се докосне до литературата. А когато литературата е в унисон с човека, не са му нужни тонове налична. На човек му е нужно малко, многото книги в един дом не са стремеж към познание, а към показност.
  Поздрави!
  С уважение: Анонимен поет.
  // abstraktno.5bg.info

 23. Ивайло Шонов

  Интересна книга и най-вече поучителна!Може би тези неща интуитивно съм ги налучквал,когато пишех,а сега тук са систематизирани.Когато прохождах в писането започвах с едни дълги,умопомрачителни описания на обстановката.Опиянявах се от навързване на прилагателни и сравнения едно след друго.Ако имаше завръзка някаква,тя беше на третата страница.Диалог присъстваше малко,а за динамика и съспенс да не говорим.Неочакваният и интересен край винаги го имаше,но сега се питам-след този словесен баласт-кой щеше да дочете разказа докрай.Пиша такава литература,каквато искам да чета.Прочета ли първите пет изречения и те не ме грабнат-повече не чета.Първите изречения трябва да ослепят читателя като светкавица на фотоапарат.После писателят може да води ослепения читател навсякъде…

 24. Йордан Йовев

  Първо здравейте :). Искам да споделя че лично аз намерих някой от съветите за мн полезни.
  Моето мнение е че трябва да усетите кои са подходящите съвети за вас. Всеки един от съветите в книгата е полезен. Но тай като има много стилове на писане и тай като хората са всички различни , някой от съветите могат по скоро да ви навредят от колкото да ви помогнат , особено ако се опитвате да пишете в нов уникален стил . Помислете какво и как искате да кажете на читателя и кой съвет е полезен за това . Поне аз така ги виждам нещата 🙂
  И искам да попитам :
  Дали има някъде форум или страница , където може човек да отменя идеи и виждания за писане .
  Ясно е че великите автори имат велики съвети, но по пътя на логиката това трябва да значи че: новите автори МОЖЕ да имат иновационни съвети.
  пс: най-добрия съвет от книгата за мен е :
  1. Пишете.
  2. Пишете повече.
  3. Пишете още повече.
  4. Пишете още повече дори от #3.
  5. Пишете дори и тогава, когато не
  ви се пише.
  6. Пишете също и когато ви се
  пише.
  7. Пишете винаги когато имате да
  кажете нещо.
  8. Пишете и когато нямате.
  9. Пишете всеки ден.
  10.Продължавайте с писането.
  Браян Кларк

 25. Здравейте,
  Предлагам Ви да публикувате безплатно романа ми „ОЧИ”.
  Надявам се да достави радост на вашите читатели и потребители.
  С уважение: Пауна.
  Emajl: paulaverity_light6@abv.bg
  http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/5022.html

 26. 💡 Моля,кажете ми от къде да си сваля безплатна форма за писане на електронна книга?Предварително благодаря

 27. Благодаря ви от дъното на душата си. Нямате представа колко трудно е един млад човек в днешно време да осъзнае и да признае, че писането му доставя удоволствие. С това под ръка аз уча с желание, каквото до сега не съм имал. Сега, когато съм наясно как се пише книга, всеки ден си лягам удовлетворен от свършеното и се събуждам вдъхновен за още. 🙄

 28. Поздравления и от мен! Както много от вас и аз прочетох съветите наведнъж, благодаря сърдечно! И изказвам впечатление, че наистина ми харесаха, защото много от тях съвпадат с моите. Наистина това да се заловиш да пишеш не е лека и лесна работа, трябва си творческо мислене и прочие, но има ли човек желание, чете ли достатъчно, вдъхновява ли се мисля, че ще се справи. Отново благодаря и успех на творящите! 🙂

 29. You actually make it seem really easy together with your presentation however I
  to find this matter to be actually something
  that I think I’d by no means understand. It kind
  of feels too complicated and very extensive for me. I am taking a
  look ahead in your next publish, I will try to get the dangle of it!

 30. Алекс, аз също искам да знам отговора на този въпрос!

 31. Excellent post. Keep posting such kind of info on your page.

  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it and for my part recommend to my friends.

  I am sure they’ll be benefited from this website.

 32. Mieux que lui terminé en 24 matchs en 2009-10 dos; il a également joué plus de minutes dans cette saison que celle qu’il a dans l’ensemble de 2014-15.

 33. Partager cette histoire Aimez-nous sur Facebook Le 24-year-old meneur en moyenne 19,5 points pour aller avec 7,5 passes et 5,3 reboundsin leurs 14 premiers matchs cette saison, prenant de plus grandes responsabilités à la fois avec Kevin Durant et Russell Westbrook en raison de injuries.

 34. FFOR Plus BOXE NOUVELLES MISES à JOUR, CLIQUEZ SUR CE LIEN POUR VISITER LATIN POST.

 35. Miguel Cabrera, le coéquipier de Martinez, a mené les Tigers à points produits avec 109.

 36. instagram takipçi satin al

 37. This is very interesting, You are a very professional blogger.
  I’ve joined your feed and stay up for in search of extra of
  your excellent post. Additionally, I have shared your website
  in my social networks

Leave a Comment