Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Литературен тест | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Литературен тест

От известно време ми се върти в главата да направя в блога един тест на литературна тематика – поредица от лесни/не-толкова/трудни въпроси и да дам на вас, читателите ми, няколко дни, за да изберете отговорите си, а след това аз ще пусна верните в един нов пост. Е, ще пропусна излишните думи и ще премина направо на теста.

1. “Записки от Мъртвия дом” е творба на:

а) Толстой

б) Гогол

в) Достоевски

2. Същото произведение разказва историята на:

а) каторжник

б) мъж, членовете на чието семейство измират един по един

в) прочут писател

3. Кой от изброените е известен с факта, че често е пишел книгите си прав?

а) Гогол

б) Хемингуей

в) Труман Капоти

4. През 2005г. в САЩ за пръв път е публикувана книгата “Лятно пътуване” (това е преводното заглавие от България, където е издадена година по-късно). Кой е нейният автор?

а) Стивън Кинг

б) Труман Капоти

в) Габриел Гарсия Маркес

5. През 90-те години на ХХ век един писател отказва творбите му да бъдат публикувани в България заради пиратски издания на негови книги, пуснати в продажба малко по-рано. Кой е той?

а) Хорхе Луис Борхес

б) Хорхе Волпи

в) Габриел Гарсия Маркес

6. Харуки Мураками е най-известният съвременен японски писател. Кой от изброените елементи се среща в голяма част от романите му и има важна роля за посланията им?

а) птици

б) котки

в) високи технологии

7. Коя от книгите на Харуки Мураками все още не е издадена в България (към 24 юни, 2008)?

а) Dance, dance, dance

б) South of the Border, West of the Sun

в) Norwegian Wood

8. Битката при Ватерло е описана широко в:

а) “Клетниците”

б) “Фауст”

в) “Доктор Фаустус”

9. Прочутият герой Гилгамеш е от:

а) германския епос

б) римския епос

в) шумеро-акадския епос

10. Гневът на “Ахила Пелеев” е възпят в епоса:

а) “Одисея”

б) “Енеида”

в) “Илиада”

11. Колко са градовете, водещи спор за родното място на поета Омир?

а) пет

б) седем

в) девет

12. “Вълшебната планина” е роман на:

а) Томас Ман

б) Виктор Юго

в) Гьоте

13. Кой от романите е недовършен?

а) “Идиот”

б) “Юноша”

в) “Братя Карамазови”

14. Прочутите герои Пинг, Панг и Понг от Пучиниевата опера “Турандот” се свързват с герои с подобни имена от произведение на български писател. Кой е той и кое е произведението?

а) Момчил Николов – “Горният етаж”

б) Виктор Пасков – “Мартина”

в) Георги Тенев – “Партиен дом”

15. Изречението „Нито една страст на света не може да се сравни със страстното желание да поправим чужд ръкопис.“ е на писателя:

а) Хърбърт Уелс

б) Айзък Азимов

в) Труман Капоти

Това са петнадесетте въпроса на теста. Той не е състезание, защото отговорите могат лесно да бъдат открити в интернет, но, ако желаете, изпратете своите предположения на e-mail-a ми (prega@mail.bg), за да се похвалите с тях.

Очаквайте до няколко дни верните отговори! За да не ги изпуснете, можете да се абонирате за RSS-фийда и да ги получите първи!

Comments are closed.