Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Добри новини: Кинг – с нов роман; Маркес не се спира да пише | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Добри новини: Кинг – с нов роман; Маркес не се спира да пише

Ще бъда съвършено кратък, защото в момента съм доста зает. Не мога обаче да не споделя нещата, които забелязах преди малко и които ме окуражиха малко.

Първото – Стивън Кинг ще издаде в САЩ новия си роман през ноември тази година. Това не е нещо ново, но все пак беше добре да го споделя и тук, ако още не сте чули. Писах за това в BPost.bg, можете да прочетете там по-подробно за „Под купола“ (Under the Dome).

Второто – противно на статията в Actualno.com „Габриел Гарсия Маркес спира да пише“, която излезе там преди три дни, за да съобщи, че Габриел Гарсия Маркес спира да пише (цитирайки вестник „Гардиън“), се оказа, че той всъщност много активно си пише.

За сметка на това в интервю на писателя пред колумбийски вестник, направено в петък и цитирано от „Ройтерс“, той заявява, че в момента много активно твори и реално не прави нищо друго. В разговора си с журналисти Маркес казва, че работата му е да пише, не да публикува, но ще разбере кога плодовете на труда му са вече годни за ядене (убеден съм, че на испански метафората е стояла много по-добре, отколкото в моя превод през английски).

Според мен е ясно на какво да вярваме – едното го казва литературната агентка на писателя, а другото – самият той. И колкото и да е ексцентричен и противоречив Маркес, все пак ми се струва, че можем да му повярваме, че върти усилено перото.

И така какво по-хубаво – Стивън Кинг с нов роман (който, уви, ще видим у нас не по-рано от края на 2010 или началото на 2011) и Маркес, който пише активно и нищо чудно да се реши да публикува нещо. Лошото тук е, че писателят още преди години отказа да продава правата си в България, т.е. книгите му на български няма да видим преди да изтекат авторските му права, което по закон става 70 години след смъртта на дадения автор. Все пак обаче има английски преводи, а за испаноговорящите – и издания на оригинален език.

P.S. – Извинявам се за големия брой линкове в публикацията, но счетох, че тук източниците са особено важни в цялост.

Comments are closed.