Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(): Failed opening '/164911' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php74/root/usr/share/pear') in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740
Как чета (inspired by Alex4o~) | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Как чета (inspired by Alex4o~)

Reading young man на Cuadro de Ignat Bednarik

Оказва се, че съм сред първите поканени в българската версия на блог-мийма за четене, чийто роден основател е Алекс от Аз чета (кой друг може да е всъщност). Така че вижте моите отговори и покани към любими блогъри : )

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

Никога. Не само че това ме разсейва, но и съществува опасност да замърся книгата. Да не говорим, че обичам, докато чета, да придържам книгата с две ръце, за да се разлепя/къса/мачка гръбчето.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

По принцип и не пия, докато чета. С някои книги обаче много върви един бърбън с лед. Също обожавам в някой приятен и не много горещ ден да си седя в парка, да чета някое по-леко четиво и да пийвам биричка. Идилия.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Абсолютно никога. По моя книга никой никога няма да види драскано. Ако нещо ми хареса прекалено много, записвам си страничката с пасажа на някакво листче и след като приключа с книгата, (понякога) се връщам към вдъхновяващия момент.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?

Книгоразделител или по памет (което не винаги е много приятно, защото често ми се налага да разлиствам книгата, за да видя до къде съм, а когато стигна точното място, да си кажа: „Да бе, вярно, че беше тази страница”)

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

Предпочитам художествена, но покрай неумолимо наближаващата сесия… Сега например съм на „Постмодерната ситуация” на Лиотар и на една брошура за Гигер.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

Мога да спра, когато си искам, но винаги предпочитам да дочета главата/частта. В краен случай поне абзаца : )

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът те дразни?

Естествено. Винаги обаче давам на автора шанс – в първите 30% от книгата. Ако тогава не открия абсолютно нищо в него, захвърлям го. Ако още се колебая – продължавам до средата, която е крайъгълния камък. Обикновено обаче не ми случва много да спирам четенето на книги : )

Ако попаднеш на непозната дума, спираш ли, за да потърсиш някъде значението?

Не, вървя по смисъла.

Какво четеш в момента?

„Постмодерната ситуация” на Лиотар, „Измислици” на Борхес и „Малко след залеза” на Стивън Кинг. И брошурата за Гигер, но тя не се брои.

Коя е последната книга, която си купи?

„Момичето, което обичаше Том Гордън”. Когато говорим за Кинг, съм колекционер.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?

Въртя ги по няколко – обикновено роман, сборник/-ци с разкази и т.н. Взависимост от настроението и нагласата си избирам какво да хвана в конкретния момент.

Имаш ли си любимо място/време за четене?

Обичам четенето в леглото точно преди да заспя. Вдъхновяващо е да ти се спи, но да не можеш да затвориш очи, защото книгата те е грабнала.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

Трудно е да се каже. Предпочитам самостоятелни, ако не притежавам всички части от поредицата. Виж, колекциите ми с многотомниците на Достоевски и на Чехов, както и поредицата на Стивън Кинг са безценни.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

Борхес, Чехов, Момчил Николов („Горният етаж”)

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)

Библиотеката ми отдавна е пълна – подредил съм ги по „любимост” на единия рафт, тези на Кинг са на един и половина, до тях ми е съвременната българска литература, най-горе са ми Достоевски и Чехов. На отделни рафтчета са ми философията, психологията, теологията и речниците. По гардеробите съм набутал книги, които съм прочел и засега нямам планове да използвам, а по масичката и по земята около нея (неприятно, но факт, стаята ми не е огромна) са всички неща, които съм взел след тоталното запълване на капацитета на „книгохранилищата” си.

Понеже Алекс ми е взел част от любимите блогъри, които бих питал как четат, давам покани към другите си любими:

Nezzo

The Dark Corner на Бранимир

и GaN, който нещо си е занемарил блога и това не е добре…

Comments are closed.