Съветите на Джордж Оруел за майсторско писане

В обществото ни науката на литературата и езика е запазена марка само на поети, романисти и литературни критици. Езикът е определян като декоративно изкуство, подходящо за забавление и култура, но напрактика непотребно в сравнение с точните науки. Просто вижте нивото на учеността при английската филология срещу това при компютърните науки или счетоводството.

Но дали това е точна оценка за начетеността?

Езикът е основният посредник между вашия разум и този на аудиторията ви. Неефективното изразяване проваля и изкривява идеите.

Ако искате да бъдете разбрани, ако искате идеите ви да процъфтяват, най-голям приоритет би трябвало да ви е правилният език.

В модерния свят на бизнес и политика това е трудно. В много случаи неточното изразяване се използва умишлено за отказване от определени позиции и дългове. Нищо чудно, че е трудно да проумееш всяко нещо!

В есето си Politics and the English Language от 1946 Джордж Оруел представя пет съвета за ефективно писане, които, ако бъдат следвани, стават полезни за правилното и точно прокарване на писателските идеи!

1. Никога не използвайте метафора, сравнение или друга езикова фигура, която сте виждали публикувана!
Това звучи лесно, но на практика е невероятно трудно. Фрази като “стоя рамо до рамо”, “виси на косъм”, “ахилесова пета”, “лебедова песен” бързо хрумват, а и звучат комфортно и мелодично.
Точно по тази причина те трябва да се избягват. Баналните фрази са толкова употребявани, че вече не носят никакъв емоционален отговор. Отделете време да измислите нови, свежи и силни образи!

2. Никога не използвайте дълга дума, когато можете кратка.
Дългите думи не ви правят интелигентен. Всъщност имат обратния ефект – звучите помпозен и арогантен. Те също така по-малко харесвани, неразбраеми и дори отвратителни за четене.

3. Ако е възможно да махнете някоя дума, не се колебайте!
Великата литература е прост език, наситен със значението на най-големите възможни внушения (Езра Паунд). Следователно всички думи, които не допринасят за смисъла, разводняват силата му. По-малко винаги е по-добре. Винаги.


4. Никога не използвайте пасивен залог, когато можете да ползвате активен.

Това често е пренебрегвано, вероятно защото много хора не знаят разликата между активен и пасивен залог. Самият аз не я знаех допреди няколко месеца. Ето пример, който прави нещата лесни за разбиране:
Мъжът бе ухапан от кучето. (пасивен)
Кучето ухапа мъжа. (активен)
Активният е по-добър вариант, защото е по-кратък и въздействащ.

5. Никога не използвайте чуждестранни фрази, научни или жаргонни думи, ако смятате, че те имат еквивалент във всекидневния английски.
Ако е възможно, нека написаното да е достъпно за средностатистическия читател. Не ви трябва да се отнасяте в ненужни обяснения, но опитайте да помогнете на хората да разберат за какво пишете. Искате те да възприемат идеите ви, нали?

6. По-скоро не спазвайте тези правила, отколкото да пишете като абсолютен дивак!
Бонус-съвет.

Тези съвети за лесни за запомняне и разбиране, но трудни за прилагане. Успешното писане идва най-вече с многото практика, така че това е ключът!

Превод от PickTheBrain.

Comments

 1. Прекрасно !!! БРАВО !!! А аз се нуждая от съвети за писане на текстове на песни (Метал) ако имате някакви савети инфо … плс споделете ги БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 2. Съжелявам за правописните грешки но ги видях след като го изпратих…
  🙂

 3. stenly says:

  Не се заяждам, дано не се възприеме така, но хора, ако искате да пишете качествени текстове, първо започнете да пишете грамотно и избягвайте вмъкването на чужди думички в българския език, защото това говори за ниска езикова култура, а това е първото и най-важно правило, за да напишете читав текст. Това е само приятелски съвет – ако искате не му обръщайте внимание. 🙂

 4. Tinder error 5000

  Съветите на Джордж Оруел за майсторско писане | Литературата Днес

 5. how to tinder boost

  Съветите на Джордж Оруел за майсторско писане | Литературата Днес

 6. actual free dating sites that work

 7. desperate women free dating

 8. free online dating sim game

 9. free online 3d dating games

 10. watch celebs go dating online free

 11. free social network dating sites

 12. real 100% free dating sites

 13. what foods to eat on keto diet