Гидът на Кърт Вонегът за наистина добро писане

След залпа от похвали, самобичуване и плач, последвали смъртта на Кърт Вонегът, ви представям гида му за добро писане, от сборника Bagombo Snuff Box .

1. Използвай времето за размотаване по такъв начин, че после да не го считаш за изгубено.
2. Осигури за всеки читател поне по един герой, в когото да се разпознае.
3. Всеки герой трябва да желае нещо, дори да е само чаша с вода.
4. Всяко изречение трябва да прави едно от двете неща – да представя герой или да напредва в действието.
5. Започни колкото се може по-близо до края.
6. Бъди садист. Без значение колко мили и невинни са героите ги – прави така, че да им се случват ужасни неща – в такава последователност, че читателят да разбере от какво са породени те.
7. Пиши за да задоволиш един-единствен човек. Ако искаш да разпръскваш любов по целия свят и всеки да те хареса – историята ти ще куца.
8. Давай на читателите колкото се може повече информация и колкото се може по-бързо. Читателите трябва напълно да разбират какво, къде и защо се случва всичко, за да могат сами да довършат историята, ако хлебарки изгризат последните няколко страници.

Преводът е от блога MetaxuCafe.

Comments

  1. teo_without_adjectives says:

    Много харесвам Вонегът. Поздравления за блога 🙂

  2. marfi says:

    Не съм много съгласен с правилата, плюс това при висчките литературни течения и стилове не може да има общоприети правила, писането не става с правила, иначе нямаше да е изкуство , а занаят и всеки да пише книги или блогове 🙂

  3. Преслав Ганев says:

    Напълно си прав, но тук не става дума за правила в пълния смисъл на тази дума. По-скоро са нещо като насоки и съвети (tips), които да помогнат на младия писател да пише малко по-добре, за да успее да изгради своя собствен стил на базата на нещо.

  4. […] творци за по-добро творческо писане (на Хемингуей, на Кърт Вонегът, на Джордж Оруел и на още няколко). Също така бях […]