В България се издават все повече заглавия, но тиражите се намаляват

През 2008г. са издадени 6767 заглавия на книги и брошури (6023 книги и 744 брошури). Тиражът е 4 646 хиляди, т.е. приблизително на двама от трима души в България се полага една книжка за година. В сравнение с 2007г. броят на заглавията е с 1,8% по-висок, но тиражът е по-нисък с 3,2%.

В малко по-глобален план – съпоставка между 2000 и 2008г. – в самото начало на хилядолетието по показателя „брой книги и брошури на глава от населението“ е сочел 1,2 броя, а през 2008 той пада двойно – 0,6 броя. Потресаващо нисък показател, бих казал.

Броят на издадените у нас заглавия се равнява приблизително на този от Турция и Украйна… Само че преди 13-14 години – в Турция през 1996 са били 6546 заглавия, а в Украйна – 6225 – през 1995г. За наша утеха в Ливан през 2005 са издали само 3686 различни заглавия (хаха!)

По книги в библиотеките също сме доста зле – 339 книги на 1000 души, или по 0,3 книги на човек в страната. Водач по този показател е Грузия, които имат умопомрачителните 16 книги на човек. След тях са няколко страни джуджета, които компенсират малкото си население, а интересното е, че високо в класирането са Армения (2,3 библиотечни книги на човек), Македония (1,5 книги на човек) и Бермудите (1,3 книги на човек). На Острова в библиотеките има по 0,4 книги на човек, но пък страната води по нови заглавия на глава от населението. Въпреки че населението й е колкото една пета от това на САЩ, през 2005 в Обединеното кралство са издадени 206 000 нови заглавия, а зад океана – само 172 000. Това значи, че във Великобритания само за една година е имало общ книжен тираж от над 300 милиона екземпляра – по 5 книжки на човек.. В България те са 0,6 – за 2008…

В публикацията се позовавам на няколко източника и на статистики от различни години, които съм усреднявал по свое усмотрение.

Wikipedia – Books published per country per year

Jeffrey Goldfarb – Bookish Britain Overtakes America as Top Publisher

Library Books per capita by Country

Frankfurter Buchmesse

Money.bg

Comments

 1. asktisho says:

  Много интересен и полезен анализ за всички, които имат нещо общо с литературата, мерси!

 2. Първата ми книга излезе през 1989 година. Тираж- 50 000! Допечатваха още два пъти и общият тираж надхвърли 100 000 екземпляра.

  Сега ИК “Труд” издава книгите ми в тираж от 2000 екземпляра и те се продават с години.

  Това не е деградация, а пълно интелектуално падение на този народ.

 3. Позволи ми да се съмнявам в статистиката, специално тази за брой книги на глава от населението. Познавам полунеграмотни семейства, които имат поне 20-30 книги – предимно класиците на българската литература. Макар и изисквани от училище, все пак са ги купили и вероятно чели, за да изкарат оценка, различна от двойка.
  Има и друго – все по-голям става броят на хората, които предпочитат електронни издания. Аз например съм склонна да давам пари за електронни книги, дори имам абонаменти за е-списания и вестници. Това импонира на темпа ми на живот. Пътувайки например и носейки джобен компютър или лаптоп, мога да си ги чета по всяко време вместо да мъкна книжните тела. Да не говорим че някои списания (специализирани) не мога да си ги купя в България.
  А специално за книгите по астрология (ако Апостол Апостолов е този, който си мисля 🙂 ), в сравнение с преди 10 години сега сме буквално заляти с астрологична литература (естествено, част от нея доста некачествена, но популярно написана). Така е и с езотеричната литература като цяло.

 4. Чуденка,

  Става дума за “брой книги на глава от населението” през дадена година. Т.е. броят книги (не брой заглавия, а книжни тела), които са публикувани в една година, разделен на броя на населението.

 5. Хм,хм, явно съм недогледала 🙂

 6. Patrizia says:

  V Livan sa izdadeni 3686 zaglavia, no v Livan ezikut e arabski, na koito se publikuvat knigi v mnogo drugi durjavi i koito se prodavat sushto i v Livan. Taka che Livan uchastva v dosta po-goliama literaturna i kulturna obshtonst i faktut s izdadenite zaglavia na mestna pochva niama goliamo znachenie. Osven tova v Livan e frankofonna strana (zaduljitelen ezik na prepodavane v uchilishtata, bivsh nacionalen ezik) i frenskite knigi sa mejdu naj-prodavanite, s koeto Livan uchastva v edna mnogo po-goliama kulturna obshtnost.

  Izviniavam se za latinitzata, no n sum v BG i niamam latinitza na tozi komp.

 7. Магдалена says:

  Мдаммм…Тъжно ,но факт!Сякаш все по-малко хора четат в България.Каквото и да е дори.

  Работата ми е свързана с хора,от различен статус дори,наблюденията ми са,че малка част от тях четат книги,камо ли да си купят книга.
  Най- е лесно да си намериш оправдание…

  И колко неграмотни има само…Напоследък се учудвам все повече на неграмотността на българина,все ми се набива на очи.Сякаш сме в двете крайности.Следователно и не четат!…Начетен човек би следвало малко или много да е грамотен,не говорим за диплома за средно образование.

  Тъжно,но факт!…

 8. Всички забравяме нещо. Нещо много, много важно. Хората четат и то много, защото Интрернет в крайна сметка е една СЛОВЕСНА МЕДИЯ!