Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
„Лулу“ отгърнете и с усмивка четете | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

„Лулу“ отгърнете и с усмивка четете

Лулу - Петя Кокудева

Дни наред не спирам да се усмихвам, улисан в мисли за Лулу!

Мъничката книга с подзаглавие „Детски стихотворения за възрастни“ на Петя Кокудева продължава упорито да си стои в ума ми, а неслучайно не съм я извадил и от раницата, с която не се разделям.

„Лулу“ е много кратка стихосбирка с късички стихотворения и божествени илюстрации. Тя ни среща с мъничката си героиня, чрез която на невероятно жив и наивен език ни запознава с това какво е хубаво и какво – не.

Обаче да не се объркате – това не е тонът на баба ви, която ви казва да не си бъркате в носа. Лулу ни показва как с финес и доброта решава сериозните проблеми, с които всички ние, възрастните, се сблъскваме.

Лулу и какво е вкъщи

малка стая – ала цяла:

обзаведена със чувства.

смях и радост по стените

си висят като изкуства

вкъщи за лу е

щом чувство нахлуе

Удивително е как нещо толкова просто, толкова детско (че и римувано!) е възможно да те затрогне дълбоко. Това прави Лулу – затрогва с всеки нов стих, с елегантно гъделичкане изкопчва добродушни въздишки дори и от черногледите си читатели (какъвто например съм аз).

Лулу Илюстрациите са другото лице на книгата.

Красивите рисунки на поруменялата Лулу, макар и да опитват да следват оптимизма в думите ѝ, неотменно носят сянката на меланхолията. Дали ще я зърнем увиснала на зелено клонче, или потопена в полупълна чаша вода – това си е все нашата Лулу.  Запознаваме се с нея в един есенен ден, докато гони пожълтяло листо, и я изпращаме с широката ѝ усмивка, докато изпира котката си.

Обичам Лулу, но колкото и да ми се иска, не мога да го кажа по-хубаво от Ани Илков, Екатерина Йосифова и Иван Цанев:

Къде намираме Лулу ли?

Във възрастен свят, но където

удобно да е на детето.

Тя в това на света помага,

вместо от него да бяга.

Вземете си „Лулу“, почетете я на глас – на себе си, на приятел или на близко дете, и лично ви гарантирам, че блажената усмивка ще грейне на лицата ви.

Лулу и страшните хора

Лулу си сложи обеци

от парчета огледало тясно

и мигом всички подлеци

се стреснаха от себе си ужасно.

 

лицата си страшните хора

съзрат ли, загубват опора.


Ако ти харесват ревютата ми, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments are closed.