Наградите "Хеликон" връчват днес

Днес, в 18:00 е връчването на наградите “Хеликон”. По мое мнение – най-качествената и обективна награда за белетристика. Номинираните са 12 – “Вътрешната стая” на Керана Ангелова, Анонимни снайперисти на Палми Ранчев, Проклятието на жабатаЕмил Андреев, “Твоето име е жена”Стефан Кисьов, ЛедоветеАнна Топалджикова, Брокат и парцали – Иван Голев, Черната кутияАлек Попов, Яловата вдовицаБойка Асиова, 30 неизвинениВаня Щерева, Малко късмет за по-късноПалми Ранчев, Картографирането на раяВлади Киров и Арката на Здравка Евтимова.

Журито в състав Георги Борисов, Владимир Трендафилов, Милена Кирова, Галина Спасова и Йордан Ефтимов ще присъди на избраника си парична премия и малък бронзов орел, дело на писателя-скулптор Евгени Кузманов.

Книгата сред номинираните, която е инкасирала най-големи продажби в “Хеликон” ще получи и “Наградата на читателите”Цветето на Хеликон – бронзова пластика на стрелиция, вплетена в слънчев диск. Тя е изработена от скулптора Огнян Петков от Бургас.

Възползвам се от възможността си, преди да е станал ясен победителят, да дам своето предположение. То е за Алек Попов и “Черната кутия”, като съм почти убеден и че това е романът, който ще отнесе и “Цветето на Хеликон”. Е, скоро ще разберем.

Comments are closed.