Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(): Failed opening '/164911' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php74/root/usr/share/pear') in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740
Влюбѝ се в куче, което чете! | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Влюбѝ се в куче, което чете!

Софийски панаир на книгата

Влюбѝ се в куче, което чете! Това куче знае най-добре пътя до Софийския панаир на книгата в НДК и за нула време ще те преведе с радостен лай през натрупалите преспи на баналната литература към най-добрите книги.

Четящото куче изобщо няма да се трогне от повечето напудрени и бляскави афиши за това или онова, а безпогрешно ще те побутва с муцунка към заглавията, които не трябва да пропускаш – а когато им обърнеш внимание, щастливо ще те облизва по лицето.

Кучето, което чете, ти носи не сутрешния вестник, а „Поправките“ на Джонатан Франзен. То чудесно знае, че вместо криминалната сводка и политическата порнография ще предпочетеш плътния свят и дълбоките литературни образа на американеца.

На каишката на кучето са изписани четири цифри. Но това не е адрес, пише „2666“, защото четящото куче знае, че титаничният шедьовър на Роберто Боланьо непременно трябва да си тръгне с него към къщи и е готово да те дърпа за крачола, докато не се съгласиш.

Кучето участва и в кучешки боеве – но не в клетка срещу булдози с раздрани уши и течащи кървави лиги, а в мрачния подземен свят на Токио. Вместо да пратиш кучето си в смъртоносна схватка в клетка, пусни го да те запознае с Рю Мураками и „Децата от гаровия сейф“.

То може и да познава до болка жестокия свят на Рю, но също така много обича децата – кучето, което чете, си има и едно много специално дете на този Панаир – Александър Баденфийлд с неговите девет живота. Кого да обикне едно четящо куче, ако не най-големия пакостник на света?

Между другото, кучето много обича вечерите с теб пред камината – но за разлика от другите кучета, твоето не само лежи в краката ти, а чака да му почетеш приказна история. Затова и всеки път, когато мине покрай любимия си фантастичен свят на панаира си примира и чака да му почешеш коремчето. Непременно го направи, когато видиш поредицата за Гробището на забравените книги на Карлос Руис Сафон.

Кучето маха с опашка всеки път като надуши нещата, които непременно трябва да прочетеш. То може и да е далтонист, но чудесно усеща цветовете на интелекта, които се разстилат от „Творците на памет“ на Джефри Мур. И ще лае ли, лае, докато не ѝ обърнеш внимание (и не, няма да го разсееш като хвърлиш пръчка).

Кучето, в което да се влюбиш, определено настойчиво ще те задърпа и към „Изобретението на Хюго“ на Брайън Селзник. После кротко ще седне и няма и да се помръдне, докато не склониш и не подържиш в ръце може би най-красивата книга на този панаир.

Разбира се, кучето има и своите слабости – то подивява всеки път, когато види луната. Затова има опасност в някой момент то да се спре и неочаквано да нададе силен страдалчески вой. Бог да те пази, ако минете покрай „И всичко стана луна“ на Георги Господинов… Тогава кучето ти се превръща в истински вълк и вече нямаш никакъв избор.

Кучето, в което ще се влюбиш, не се занимава с дреболии като номерата на щандовете на панаира и обещава по инстинкт да те заведе, където трябва. И все пак, за всеки случаи, по-долу са изброени всички заглавия и автори, които аз и то ти препоръчваме искрено – придружено с техните издатели и къде можеш да ги намериш на XLI Софийския панаир на книгата в НДК – от 10 до 15 декември.

Жанет 45 (щанд №326)

„И всичко стана луна“ – Георги Господинов

 „Творците на памет“ – Джефри Мур

„Децата от гаровия сейф“ – Рю Мураками

Милениум (щанд №312)

„Деветте живота на Александър Баденфийлд“ – Джон Бемелманс Марсиано

„Изобретението на Хюго“ – Брайън Селзник

Колибри (щанд №318)

„Поправките“ – Джонатан Франзен

Изток-Запад (щанд №209)

„Сянката на вятъра“, „Играта на ангела“, „Затворникът на рая“ – Карлос Руис Сафон

Рива (щанд №317)

„2666“ – Роберто Боланьо

Ако ти харесват нещата в Литературата Днес, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments are closed.