Време разделно – или как се пише по поръчка

Поръчковото писателство може да доведе до много гротескни резултати, а комунистическото поръчково писателство, съчетано с агресивен националистически патос – да изведе тези резултати до неподозирани висоти на малоумието…

Антон Дончев е комунистически писател, който специализира в създаването на политически удобни исторически легенди. По времето на комунистическия режим у нас е член на близкия до БКП писателски кръг “Съзидание” и е автор на няколко романа, базирани на българската история. Определено има увлечение към мистичния национализъм – Тангра помага на прабългарите, жрици изричат пророчества за величието на нацията, знаете ги тия. В момента Дончев е сред гъзолизните “интелектуалци”, които се въртят около Георги Първанов.

Време разделно“, за която искам да споделя впечатлението си днес, е книга, написана по дадена от Партията поръчка, за да оправдае насилствената смяна на имената на българските турци през 60-те, а филмът по неин сценарий идва точно навреме за Възродителния процес през 80-те.

Книгата, разбира се, разказва за насилственото потурчване на няколко български села в планините през 17 век, но добавя нови краски в образа на малоумния “патриотизъм”. Селяните от романа не са просто обикновени селяни – типично за времето на комунистически изпъстрената литература, те са идеализирани образи на БОРБАТА, ревностни националисти и БЪЛГАРИ, готови на невъобразимо жестоки и безмислени саможертви в името на НАЦИОНАЛНАТА ИДЕЯ.

Отдавна ми е интересна много нетипичната практика на българския комунистически режим от близкото минало да използва националистическа и “патриотска” реторика (принципно комунизма нали е интернационален и против неща като патриотизъм и т.н.), но радушният прием, на който се радва тази книга у нас и днес (даже бе издадена от Труд като една от “Златните български класики”) доказва ефективността на промиването на мозъци.

Книгата експлоатира всяка известна ми националистическа митологема, всеки образ, свързан с дълбоки архетипни чувства за майка, баща, корени, родина… за да повлияе на емоциите ти, да те накара да изпитваш ярост и омраза съвсем целенасочено. Една от най-грозните сцени в българската литература за мен ще остане бабичката, която паднала в прахта, вади срещу съселяните си съсухрената си цица и крещи как от нея бил сукал българският народ, и той загивал както тя загива в момента.

Знаете, че аз на исляма изобщо не съм му фен (както и на всяка религия).  Но “Време разделно” е книга, създадена единсвено да насъска едни хора срещу други, да събуди най-примитивни чувства на омраза.  Тя без съмнение е най-гнусната книга, която някога съм чел.

Авторът на материала е Петър Стойков – Longanlon, от блога Како Сийке, не съм от тях!

Comments

 1. Ахмед Доган says:

  За пореден път се убеждавам колко просто селско парче, ухаещо на чесън трябва да си и колко не познаваш историческите факти за да напишеш такава безумна глупост!

 2. Антон Дончев says:

  Да но когато я писах книгата – имаше нужда от сплотяване на народа, поради най вече икономически причини. И тя не е против турците, а еничарите, които са по-лоши от турците – поробителите. Сега ако разгледаме Европейският съюз и НАТО, като поробители, излиза че новите демократи капиталисти – са новите еничари! Въпрос на пари, препитание! Аз ти разгледах блога, разбира се, и намерих само омраза, към турците, циганите, бедните, и много пропаганда – напълно тенденциозна. Замислих се, че и ти можеше да бъдеш на мое място, макар че то май вече е така. Ти мразиш турците, но когато е в твоя+полза+да+се+направиш+на+демократ,+като+вземеш+страна+срещу+комунистите+-+дори+и+да+изглежда+че+взимаш+страна+в+полза+на+турците,+а+турците+и+мохамедани,+според+теб+са+нещо+долно+-+може+би+според+теб+защото+не+са+западна+култура..+Не+знам+дали+пишеш+за+пари+но+на+моменти+сякаш+не+мислиш+като+”демократ”+или+”западняк”+..+Пък,+това+което+си+написал,+е++…+Изобщо+чел+ли+си+книгата?+Или+си+виждал+само+филма?+++

 3. Вълко Червенков says:

  Я да оставите Дончев на мира! Та той е наш човек – идеологически правилен. И до сега е на предна линия, лъска обувките на Големия Наш човек агент Гоце!

  Пък и какво му беше на възродителния процес? Сменихме им имената, голяма работа. Малко им е – трябваше да я избесим тая турска измет!

 4. Nezzo says:

  Абе Преславе ти луд ли си, че си хукнал да пускаш анотации на Петър. Той си има блог за книги, не му ли стига това, че гледа да се простре докъдето му стигат мазните ръчички!
  Ебаси хората сте!

 5. @ Nezzo,

  Всъщност пускам текста на Петър изцяло по своя преценка и то съгласно с правата на блога му – реално не съм му искал позволение, само му драснах един мейл, че е плъзнал мазна ръчичка и при мен : )

  Вярно, че добрият стар Лонги е прекалено спекулативен (имам предвид целенасочено и умишлено прекомерно спекулативен), но погледнато отвъд това, между редовете на повечето му материали има сериозни прозрения.

  Да не говорим пък, че е страшно забавен и ръси нечовешките бисери : )

 6. Радой Ралин says:

  хех Nezzo, нещо ядосваме ли се 😉

 7. Longanlon says:

  Преславе, ако смяташ, че съм “спекулативен” в някое от твърденията си в някоя статия в блога, силно се надявам да напишеш точно какво имаш пред вид и защо смяташ така. Конкретно, щото тъй общо е лесно да се говори, ама защитата с аргументи на вярванията ти, които моите тези оборват, е малко по-сложна работа, нали? 🙂

 8. Твоите тези не оборват никое от моите вярвания. Употребих “спекулативен” съвсем не в този отрицателен смисъл, в който явно си го схванал. Да го кажа например така: “разбунваш духовете”.

  А и сложната работа с оборването ти всъщност, честно казано, не изглежда чак пък толкова сложна (а не дай си боже – невъзможна) – просто не ми се случва често да попадам на твърдения в блога ти, с които не съм съгласен (християнски ценности, бездомни кучета, глобално затопляне). И те така.

  С това за Валери Петров съм почти на 100% съгласен – освен с частта, че е най-гнусната книга, която си чел. Човече, не може да не си чел и нещо по-гнусно!

 9. Longanlon says:

  Всъщност едни разкази на Борис Виан бяха особено гнусни, но давам предимство на тая книга заради идейната гнусотия – омразата която цели да насади

 10. Дончо Цончев says:

  Ама той само знае да си прави дясна пропаганда! И… Забравя писанията на Ранд и Солженицин??? .. .. .. Не че Антон не е сгрешил.. Но Петър се опитва да долара от сто кладенеца вода за да докаже нещо в което вярва.. Нещо като дянков – че едва сега по време на ГЕРБ е дошъл Елтън Джон, и ако не беше свети Бойко, сега щели сме да се радваме само на Ала Погачова. Смях.. В.. Залата..

 11. verbod says:

  Затвориха “Читанката!”. Това е показна акция. Но излъгаха, като казаха, че са затворили интернет-книжарница. То си беше просто една електронна библиотека. С безплатен достъп. Идва нещо като “Време разделно” за литературата. С автор ала Антон Дончев. Но с пагони. То пък и полицаите кога ли са чели книги. Позор за държавата!
  Але-хоп!

 12. simeon says:

  ka4i zelia film gei smotan

 13. Петър Иванов says:

  Петре…! Знаеш ли за оная мутра, дето кандидатствал за работа…. Попитали го може ли да пише.
  -Мога – отвърнал той – дайте да ви покажа.
  -Ама каво си написал, каквое това??? – изумили се работодателлите. -Я го прочети.
  -Е, аз казах, че мога да пиша, не съм казвал, че мога да чета.
  Та, Петре, що не вземеш първо да се научиш да четеш?
  И един съвет от, който имаш нужда – общественото пространство не е кръчмата във вашето село, така че думите, които използваш в писанията си не могат да бъдат онези от пиянските ти изцепки там.
  А относно Антон Дончев – казвам го и на теб и на другите от твоето калъпче – един ден, когато и него и нас няма да ни има, други хора ще дадат оценка на произведенията пък и на личността му. А от теб писанията ти тогава и спомен няма да има.
  P.S.
  Знаеш ли, че червеите допринасят полза за природата, като обогатяват почвата с органични вещества? А каква е ползата от теб?

 14. Петър Иванов says:

  Петър Иванов :Петре…! Знаеш ли за оная мутра, дето кандидатствал за работа…. Попитали го може ли да пише.-Мога – отвърнал той – дайте да ви покажа.-Ама какво си написал, какво е това??? – изумили се работодателите. -Я го прочети.-Е, аз казах, че мога да пиша, не съм казвал, че мога да чета.Та, Петре, що не вземеш първо да се научиш да четеш?И един съвет, от който-види се-имаш нужда – общественото пространство не е кръчмата във вашето село, така че думите, които използваш в писанията си не могат да бъдат онези от пиянските ти изцепки там.А относно Антон Дончев – казвам го и на теб и на другите от твоето калъпче – един ден, когато и него и нас няма да ни има, други – необременени с политически пристрастия хора ще дадат оценка на произведенията пък и на личността му. А тогава от теб и писанията ти и спомен няма да има. Виж, на нормалните хора им дойде до гуша от такива дето обичат да мразят. Та Ботев ли не изкарахте комунист – визира се в съвременния смисъл – та Вазов ли не беше националист – пак в лошия смисъл, та и Вапцаров и т.н. и т.н. Е хайде, стига.P.S.Знаеш ли, че червеите допринасят полза за природата, като обогатяват почвата с органични вещества? А каква е ползата от теб?

 15. Даниел Николов says:

  Във всеки случай “Време разделно” е художествено произведение, а не строго научно.Нима джонгалският филм”Великолепният век” отговаря 1 кък 1 на истината?”Време разделно” е впечетляващо БЪЛГАРСКО художественно творение. И “Петре”-това ли е истинското ти име свали си феса от главата,като пишеш за български творбИ!!!

 16. Петър Стойков – 6e te raz4eknem rano ili kasno!

 17. Защо, Краси, употребяваш такива грозни думи срещу един човек, българин, който си е изказал мнението за определен филм?
  И аз съм потресена от геноцида срещу арменците, от зверствата в Одринска Тракия, направо нямам сили да чета книгата на проф. Милетич, от жестокостта, с която е потушено Илинденското въстание, от чудовищните изстъпления срещу мирното население на Стара Загора и Подбалканската долина по време на Освободителната война, в църквата в Батак не смея да влезя… да не продължавам назад във времето, големи ужаси са, нямат и не могат да имат оправдание ни на небето,ни на земята.
  Но малкото сцени, които съм гледала от Време разделно, така са ме отблъснали, че никога не видях целия филм. Затова не мога да взема отношение към филма като цяло, но мога да разбера, че някой не го харесва. В крайна сметка, това е художествено произведение, човек може да приема или да отхвърля даден художествен подход за пресъздаване на действителността, отделно между романната и историческата действителност може да има разминавания, същността.
  на литературата като изкуство го допуска.
  А така наречения Възродителен процес беше пълен с лъжи и манипулации. В крайна сметка, колкото и премесен да е кръвният произход на турците в България – тук изобщо не говоря за нашенците мохамедани в Родопите, за мен те са си българи – трябва силно да изкривиш истината, за да изкараш турчина българин. То е същото като да помачваш българина да става на турчин, само ролите са разменени.

 18. Ivo Malakov says:

  По поръчка е тази статия и нейният автор, а не филмът или романът на Антон Дончев.

 19. Валентин Кръстев says:

  Писачът льольо дали е светил, когато Партията е давала поръчка на Антон Дончев?

 20. Ivan Petrov says:

  Ей малоумник, ти прочете ли какво си написал!

 21. нина says:

  Супата да ти приседне дано!

 22. Голями глупости е писал този човек.

 23. Fidan Chavdarow says:

  A Ti I samiat g-n Don4ev viarva6li si v romana det si napisal!

 24. Българин says:

  Доста често се питам дали съм живял някога в България като чета такива помии да се изливат от най-долни неграмотни чалгаджии по всичко свято и мило. Откъде се пръкна този автор на тази така наречена статия? Безродник, лумпен, нещастник и гъзолизец! Толкова простотия събрана на едно място е твърде много! Ама то колелото се върти…

 25. generic viagra teva for sale

  WALCOME

 26. how to send a picture to one person on tinder

  Време разделно – или как се пише по поръчка | Литературата Днес

 27. latino dating websites free

 28. online dating northern ireland free

 29. free springfield mo dating personals

 30. are there any 100% free dating sites

 31. free dating for older people

 32. best free catholic dating sites

 33. black singles dating sites free

 34. popular dating websites for free

 35. where to buy keto bread

 36. keto diet results 8 weeks