Антъни Кийдис, Ред Хот, Белези и Scar Tissue

 

Антъни Кийдис - Белези

Автобиографиите обикновено се пишат в залеза на кариерата/живота и често придобиват мелодраматични измерения. Точно обратното обаче е „Белези” на Антъни Кийдис – едно ослепително претворяване на красивото и грозното в живота по най-натуралния начин.

За тези които не знаят, Антъни Кийдис е вокалът на Red Hot Chili Peppers. Освен че е пушил коз за първи път на 12 години, първото му сексуално изживяване е с гадже на баща му, лекувал се е в Армията на спасението, дълго-дълго е стабилен наркоман и е бил един от хората, опитващи се да помогнат на Кърт Кобейн да откаже дрогата.

„Белези” в оригинал е Scar Tissue и около българското издание са странни две неща: защо по такъв начин при превода на заглавието е изпуснат смисъла му (сиреч, препратката към една от култовите песни на Red Hot) и защо се появява у нас толкова късно…

Всичко останало обаче е страхотно – преводът на Николай Василев е повече от добър, звучи много, много адекватно и се лее с лекота. Полиграфията на изданието също е над стандартите за България – не съм много навътре в техническата част на книгоиздаването, но от „Махалото” определено са си направили труда да оформят качествена книга.

И сега за съдържанието, което всъщност е важното – „Белези” те грабва от самото начало. Дори да не си фен на Red Hot, книгата може да се приеме и като роман – интригуващ, стегнат и витален разказ за един живот – и то дълго преди да е завършил!

За десерт пък в приложението е поместена пълна диско- и видеография на бандата.

След издаването си на английски „Белези” се изкачва до № 1 в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс”, като престижното издание пише: „Ако си мислите, че знаете нещо за секса, наркотиците и рокендрола, качете се на скоростното влакче на живота на Антъни Кийдис, за да се убедите в противното. „Белези” е неговата скандална, забавна и болезнено откровена изповед.”

Издава “Махалото” – цената на книгата е 25 лева.

Comments

 1. Thea says:

  хах, тъкмо се чудех дали да си я взимам книгата 😀

  притеснявах се да не се окаже нещо като автобиографията на клептън – супер безсмислена и като цяло представляваща едни разгърнати благодарности към всички знайни и незнайни имена, помогнали за кариерата му – плюс едно голо изброяване на това колко пъти се е друсал и с кого…

  иначе рок биографиите, попаднали в добри писателски ръце, наистина имат навика да стават интересни колкото роман – дори и без да си фен. в този смисъл препоръчвам силно “доорс. от другата страна” на дани шугърман и “джон ленън” на филип норман.

 2. Много силно при тази на Кийдис е, че е в съавторство на пича, помагал на Хауърд Стърн в писането на неговата автобиография – това е акцент, който съм пропуснал при текста си по-горе. Но просто няма слабо при този биограф..

 3. zoosk vs tinder

  Антъни Кийдис, Ред Хот, Белези и Scar Tissue | Литературата Днес

 4. reddit tinder opener

  Антъни Кийдис, Ред Хот, Белези и Scar Tissue | Литературата Днес

 5. glens falls,n.y. lesbian dating free sites

 6. free dating sites in nigeria with sugar mummies

 7. white and black dating for free

 8. free ukraine dating

 9. free married but looking dating sites

 10. plentyoffish dating browse for free

 11. plenty of fish in the sea dating free

 12. how much saturated fat on keto diet

 13. keto nachos says:

  keto diet plan for weight loss