Христо Блажев защити chitanka.info в ефира на БНТ (видео)

Предоставям на вашето внимание записа на частта от днешния (25.05) сутрешен блок на БНТ, в която се говореше за казуса chitanka.info – престъпление ли е споделянето на книги, публична библиотека ли е сайтът, трябваше ли МВР да се намесва по този начин и защо, по дяволите, председателят на Асоциация Българска книга (анатема) Веселин Тодоров смята, че има база за сравнение между Читанката и Google?

Само казвам поздравления за Христо Блажев, чиито аргументи забиха в миша дупка г-н Тодоров, и ви оставям да гледате!

Comments

 1. Темата наистина е много спорна, но моето лично мнение е че няма нищо лошо книгите да бъдат публикувани в интернет, по няколко причини мисля така. Първо хората отдавна не купуват толкова много печатните издания, по една или друга причина, някои даже от финансова гледна точка. Второ постоянно “ревем” че в днешно време децата ни “висят” само в интернет, еми какво по-добро от това точно там да им предоставяме стойностни книги?! А що се отнася до авторски права и парични печалби, варианти има, просто трябва да се измисли системата за това. Не мисля че chitanka.info е нещо лошо, напротив..

 2. И Блажев, и директорът на “Сиела” дрънкаха глупости, които се разминаваха с истинската, дълбоката същност на въпроса.

 3. И каква е тя, ако мога да попитам?

 4. Сашо says:

  Не се връзвай. Гнусното старче иска да пробута линка към един от сайтовете си за лов на шарани, а коментара е евтина маскировка.

 5. Аз says:

  Първо да се занимаят с платежоспособността на българина, а тогава да искат от него пари. Няма как да дадеш нещо, която нямаш!

 6. […] Христо Блажев защити chitanka.info в ефира на БНТ (видео) […]

 7. Читател says:

  Току що изгледах клипа. Два фатални пропуска на лицето с костюма от които Христо Блажев можеше да се възползва:
  1. Изчисленията на загубите на база 10% са чисто спекулативни. Защо 10%. А защо не 70%, или 1%, или 0.005% ? Можеше да ми се отговори, че според интернет статистиките само 0.0047% от читателите на елетронни библиотеки купуват книги и следователно с малко аритметика загубата на издателите от читанката възлиза реално на 0.045 стотинки, като се закръгли в полза на издателите 0.05 стотинки въпроса би могъл да се уреди веднага ако издателите посочат банкова смекта на която да им се покрият загубите и дискусията да приключи.
  2. С изказването си, че и библиотеките (националната включително) нарушават закона, но издателите са “много добри” и не пращали полицята, лицето с костюма неявно признава, че полицията действа по тяхна поръчка и ако те (издателите) решат да не бъдат “добри”, полицията може да затвори и библиотеките.

 8. Лютият says:

  Не е и не може да е престъпление, когато се посочва автора и се цитира произхода на публикацията ! Чл. 24. (Изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
  ………………………………………………………….

  9. (изм. – ДВ, бр. 99 от 2005 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;

  10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;

 9. Каква стана тя бе, братя?! Шмугна се тук долнопробният пишляк Сашо, изпърдя се в Нета и… мекио. Ама аз тоя мочко ще го шибам с мека пишка.

  Сега за истинската същност на въпроса. Не може Читанка да предлага моя книга, която е все още на пазара на хартиен носител и по този начин да ме ограбва безнаказано.

  Вие сте ялови пишлемета, които през живота си нищо не са създали, и затова не можете да проумеете низостта на това гадно престъпление.

  Не ги съдихме с ИК “Труд”, защото книгата ми “Технология на успеха” вече почти напълно се изчерпа и не си струва да водим дела.

 10. Апостоле, твоята книга хората не биха я чели пари да им дават… Съмнявам се да е имала и 100 изтегляния от читанката – и то провокирани от чисто любопитство що за безумни са писанията на прочутия форумен спамър.

 11. Оф,тоя Апостол Простолов и тук намери да се изкенза по въпроса.Бонака му с бонак.Гади ми се от такива дребни душици лакоми за парици.

 12. Dada says:

  Ochakvah mnogo poveche ot Hristo Blazev. A tozi obraz “bezpodoben” \choveka s kostiuma, kakto beshe narechen ot uchastnik po-gore/ vuobshte ne vuznameriavam da go komentiram. Te sa mafija. I neka samo da posmee da se zanimava s Narodna… Samo da posmee. Shte mu zatriem biznesa!

 13. Възмутен! Бунак бе, мочко, БУНАК! Като си лайно неграмотно, защо пишеш тук бе, мършо?

  Преславчо, ПАЗАРЪТ и САМО ПАЗАРЪТ определя кое е стойностно и кое не е. А не малоумни чекиджий като теб. От “Технология на успеха” бяха продадени 2000 екземпляра. Въпреки саботажа на Читанка.

  Вземи и ти я прочети, защото все ще си такъв прошляк, мършляк и измекяр. Разбери как се става прочут, влиятелен и богат. Защото аз например мога да те купя още утре и то само за да ми миеш кенефа.

 14. anjela says:

  Апостолофф вместо да пълниш интернета със спам и глупости защо не си намериш добър психиатър дано да те излекува от манията да се правиш на богат и велик.като си толкова богат защо живееш в панелка а дрешките са ти секънд хенд.ти и понятие си нямаш как се печелят пари от интернет поне попитай тези които могат и го правят.

  аа забравих да питам кога ще смениш дискетата тази вече се изтърка от четене 5 гоини вече се върти в разни форуми една и съща.
  by anjela

 15. падналия ангел says:

  кристалното кълбо на “великия” маг апостолов много се е замъглило.стареца вече нищо не познава само се излага:)))))той и преди не познаваше ,но това е друга тема

 16. andrei kamenov says:

  да питам г.апостолофф кога му остава време за бизнес след като цели дни пълни форумите с тъпите си умотворения наречени от него “статии” и ако някой реши да напише какво мисли за него то пази боже такава кал и помия се излива по негов адрес,че и най смелата махленска клюкарка би му завидяла.едно може да му се признае : с вещина може да оплюе всички които му противоречат и да съчини какви ли не компромати за тях.примери има достатъчно дори и на този сайт.не чакам да ми отговори господина на конкретни въпроси отговори не дава най много да напише нещо тъпо и арогантно под чуждо име

 17. anrtej kamenov says:

  Нещо ludipari.com поизчезна 😉 Причина: This domain name expired on 02/09/12 and is pending renewal or deletion богатия апостол няма $10 да си плати хипер-мега печелишвия домейн, от който изкарва стотици милиони годишно :)))))))))))))))))))))))

 18. anton says:

  http://www.ludipari.com
  This page is parked free, courtesy of CBox.biz Hosting and Domain Names
  коментара е излишен факт е че “богатия и заможен” апостолов не може да си плати домейна.

 19. според мен chitanka.info е най-читавият български сайт, където можеш да намериш всичко, което ти трябва за четене и информиране. самият факт, че искаха да го затворят беше срамен и недостоен. какво да направят хората, които нямат пари да си купуват нови книги всеки месец, да не говорим за по-често. библиотеките купуват по 10 нови книги годишно, с което няма как да привлекат читатели. не пипайте безплатния достъп на българина до книги и знания, защото този път протестът може и да проработи!

 20. зло куче says:

  Последните изцепки на Луд Апостол, коментирани:
  http://zlokuche.blog.bg/drugi/2012/04/20/glupostta-maikata-apostapostoloff-bashtata.943159

 21. Йордан Йовев says:

  Здравейте , искам да се включа в темата с съвсем кратък коментар:
  Аз съм студент в Дания, в момента живея там. Датчаните не теглят от нета ,нито музика, нито книги.Причината за това е че имат пари за да си позволят да си закупят това каквото искат. Сигурен съм че ако народа в България ако не беше ограбен от мафията , ще с удоволствие да си плаща за всяка една книга.Така че майната им(извинявам се за израза), да живее пиратството 🙂