„Леля Хулия и писачът” на Льоса – роман, притеснително добър за Нобелов лауреат

Предполагам, че Марио Варгас Льоса е първият Нобелов лауреат за литература през последните години, който действително предлага литература с висока художествена стойност, а не е предимно социално-ангажиран. Срамувах се малко, че не бях чел нищо негово, когато го обявиха за носител на тазгодишния престижен приз, но в крайна сметка побързах да поправя този факт (тази грешка, както я определих по-късно) и започнах с роман, за който бях чувал почти само хвалебствия – „Леля Хулия и писачът”.

Една от доста добрите страни на романа е, че има сериозен автобиографичен елемент – Марио Варгас Льоса (който и не крие истинското си име в книгата) действително на младини се е оженил за своята леля (като всъщност нямат кръвна връзка), действително е бил журналист и действително е искал да стане голям писател.

Според изказвания на самия Льоса обаче романът е посветен по-скоро на персонажа Педро Камачо, около когото е наглед второстепенната сюжетна линия – ексцентричен мъж, занимаващ се от сутрин до вечер с писане на радиопиеси. Мъж, който се влива в героите си, пише в изключително забързан ритъм, сменя темата веднага щом приключи с предходната, няма никакво друго занимание в живота си освен да пише нискокачествени, но увлекателно за простодушния народ радиопиеси, сам да ги режисира и дори да участва в тях.

Още по-изключителното при Камачо пък е неговата абсолютна абстрахираност от реалния свят – без да има нужда от нищо от него и без да е чел и една книга през живота си, освен сборник с цитати на велики личности, и без да обръща внимание на хората около себе си, когато не им търси съвет за обстановката в Перу.

„Леля Хулия и писачът” е и един перфектно композиран роман –

въпреки привидно елементарната си структура – редуване на историята на Марио Варгитас и Педро Камачо с епизоди от различни пиеси на самия писач. Впечатляващото обаче е колко убедително през писанията на Камачо успяваш да видиш неговото вътрешно състояние – далеч по-ясно, отколкото през самия негов персонаж.

Първостепенната сюжетна линия, тази на повествователя Марио, който когато не общува с Педро Камачо и не размишлява върху това дали той е идеалът за истински писател или просто свръхпродуктивен бездарен драскач, всъщност е ангажиран с първата си истинска любов – с около 14 години по-възрастната му леля Хулия, тяхната невъзможна връзка („Забранена любов”, както е модерно да се казва със саркастична усмивка), опитите да се скрият и единственият начин да реализират прерастващите от платонична обвързаност към страстен контакт техни отношения.

Накратко – „Леля Хулия и писачът” е роман на много високо ниво – всеки от нас е чел и по-добри, но със сигурност и никой не би забравил скоро колоритните и силни живи образи в книгата. И честно казано, ако Льоса е такъв майстор и в другите си творби, значи е един от малкото наистина заслужили с литература Нобеловата си награда.

П.С. – По книгата има американски филм, който се казва Tune in Tomorrow и е с Киану Рийвс. По българските торент-тракъри обаче го няма.

Comments

 1. Иван says:

  С всичко написано съм съгласен, но не и с това че всеки е чел по-добър роман от този. Аз, въпреки че съм изчел десетки хиляди (вкл. и всичко от Льоса), по-добър не съм чел 🙂

  Майсторството му си личи и в другите му творби, особено в “Зелената къща” и “Разговор в катедралата” – и 2-те издадени у нас още по соц. време. Колкото до филма (http://www.imdb.com/title/tt0100822/) – определено не си заслужава.

 2. radislav says:

  Благодаря ти за хубавото ревю, ще се чете явно 🙂

 3. Иван, сигурен съм, че филмът не струва, но винаги е интересно да видиш как някой режисьор съсипва страхотна книга. Но все пак може би е малко пресилено да се каже, че “Леля Хулия…” е най-добрият роман евър : )

  Радиславе, няма да сбъркаш : )

 4. Сибила says:

  Книгата е великолепна в началото, невероятно интересна с преплитащите се истории, но авторът е трябвало да свърши разказа си пореди истинския му край.

 5. how to use passport on tinder

  „Леля Хулия и писачът” на Льоса – роман, притеснително добър за Нобелов лауреат | Литературата Днес

 6. free dating site in united state of america

 7. free msn dating and personals

 8. dating sim free online games

 9. italian free dating site

 10. sugar daddy dating sites free for women

 11. free sugar momma dating site

 12. christian dating sites free uk

 13. keto diet for thyroid

 14. what does a keto diet look like