Internet Book List – Амбициозната задача за Вселенска Библиография

Задачата, която са си поставили момчетата от IBL е почти непосилна. Тя наподобява енциклопедията IMDB, в която може да се открият сведения за почти всички излизали филми, актьори, режисьори, сериали и пр. и пр.

Историята на Internet Book List е кратка – проектът започва в началото на 2003 като хоби на Patrik Roos. По-късно сайтът е прехвърлен на Steven Jeffery и оттам започва разгръщането му като енциклопедия на съществуващите книги.

Проблемът е трудната навигация, неорганизираното търсене и лошият интерфейс. Освен това има само англоезични книги (поне доколкото видях). Хубавото е, че човек, търсещ сравнително позната книга, би могъл лесно да направи справка кой е авторът, кога е издадена, както и да гласува за нея, да напише или прочете вече готово ревю за нея.

Определено сайтът е интересен, най-малкото може да се разгледат класациите, където обаче доминират фентъзи-произведенията. Разгледайте го, ще изгубите известно време в “ровене” там!

Comments

 1. Anonymous says:

  imdb е прекрасен сайт. подобен засягащ книггите би бил много красиво нещо.

 2. Anonymous says:

  Смятам идеята за добра, но изпълнението – под всякаква критика. Интерфейсът е ужасен. Според мен трябва да вземат пример от IMDb, които са се справили и справят изумително с работата си. Информацията е доста оскъдна. Това е разбираемо – все пак идеята е недоразвита, предстои да израсте, но смятам, че много неща са недообмислени. И все пак идеята е страхотна и им пожелавам успех в начинанието.

  ps: проблема с различните езици ще бъде мн сериозен. не знам дали в imdb има филми, извън англоезичната продукция, но при книгите – там, където словото е основата, този проблем ще вземе връх. и хич не им завиждам как ще се справят с него. според мен вариант за английско + оригинално заглавие би бил най-удачен.

 3. Преслав Ганев says:

  Аз не съм запознат точно какви средства се влагат в този сайт, но смятам, че това би могло да е огромно и ужасно печелившо средство за реклама и следователно не би трябвало да е пречка за сериозна група хора да се заемат и да развият идеята – за да спечелят от нея, но и за да постигнат наистина нещо стойностно. Проблемът е, че явно никой не желае да рискува и да налива средства в сайт от подобен калибър, което е много жалко…

 4. razmisli says:

  Вече има нещо такова и то много по-пълно. Става въпрос за националния библиотечен каталог на САЩ worldcat, който отскоро е достъпен и за широката публика. Има всички книги, притежавани поне от една библиотека в Щатите, а това бас държа са всички книги на английски. Но се намират и всички други книги на всички езици, включително и тези на български (намирала съм и съм поръчвала мнгоо такива, за мое удоволствие). Освен американските библиотеки включва и някои европейски, като единствената причина да не обхване повече е че европейските библитеки са доста изостанали по отношение на компютъризирането си.

 5. Преслав Ганев says:

  Да, така е. Разгледах библиотечния каталог и останах много доволен! Намира се на този адрес – http://www.worldcatlibraries.org/

  Благодаря за полезната информация!