10 съвета за по-добро писане на разкази: Като начало…

Начални съвети

Статията е превод от този сайт. Тя е само първата от прекрасна поредица за писането на къси разкази. Не пропускайте и следващите части от колекцията. За да ги прочетете първи, абонирайте се за RSS-фийда на Литературата Днес.

“Ако започването е трудно, погледнете през прозореца. Целият свят е история и всеки момент е чудо.”Брус Тейлър, професор по творческо писане

– Правете списъци – скицирайте героите, сюжета, емоционалния тон и т.н., но без да свеждате организацията на идеите до изречения или абзаци. Трябва да въвеждате в списъка неща, които свързвате с училището, събития, които са ви впечатлили, или хора, които уважавате. Историята значи да “изобретявате” около списъка си.

– Измислете списък със събития – помислете за необичайни, странни или трудни периоди в собствения си живот. Огледайте тези събития и напишете по някой параграф за всеки един от тях.

– Опитайте групиране – изберете дума, която да е основна тема, напишете я в средата на страницата и я оградете в кръгче. За няколко минути асоциирайте тази дума свободно и записвайте всичко, което ви дойде наум, около главната тема. Оградете думите и ги свържете с линии и стрелки, за да ги систематизирате.

– Използвайте бележник – Р. В. Кейсъл казва, че бележниците са “инкубатори”, място да запишете дочути разговори, впечатляващи фрази, образи, идеи и интерпретации на света около вас.

– Пишете с определен дневен минимум – сядайте и пишете по два часа всеки ден – дори да не ви се ще.

– Събирайте истории от всеки, когото срещнете – запомняйте хубавите, нестандартни, странни и ирационални разкази, които чувате и ги ползвайте в своите писания. Изследвайте ги за смисъла между редовете и ги модифицирайте спрямо собственото си разбиране за човешките състояния.

– Четете МНОГО!
“Четете много Чехов. После го препрочитайте. Четете Реймънд Карвър, Ърнест Хемингуей, Алис Мънроу и Тобиас Улф. Ако нямате време за всеки от тези автори, придържайте се към Чехов. Той ще ви научи по-добре от всеки учител по творческо писане.”Алисън Голдин, гл. ас. по творческо писане

Статията е превод от този сайт. Тя е само първата от поредица за писането на къси разкази. Не пропускайте и следващите части от колекцията. За да ги прочетете първи, абонирайте се за RSS-фийда на Литературата Днес.

Ако харесвате този пост, подкрепете го в класацията на свежо с бутона по-долу.

Comments

 1. […] от десетте (превод от този сайт), които се отнасяха до Предварителната подготовка за писането и Оформянето на първия параграф. В този трети съвет ще […]

 2. […] за по-добро писане на разкази | Литературата Днес on 10 съвета за по-добро писане на разкази: Като начало…Преслав Ганев on Безхарактерни ли са съвременните […]

 3. how to find your tinder match on facebook

  10 съвета за по-добро писане на разкази: Като начало… | Литературата Днес

 4. free dating site chat room usa

 5. free disabled dating service

 6. free herpes dating sites for 50

 7. free dating online south africa

 8. best free american dating sites

 9. australian free online dating

 10. australian free dating sites

 11. keto grilled cheese