10 съвета за по-добро писане на разкази: Като начало…

Начални съвети

Статията е превод от този сайт. Тя е само първата от прекрасна поредица за писането на къси разкази. Не пропускайте и следващите части от колекцията. За да ги прочетете първи, абонирайте се за RSS-фийда на Литературата Днес.

“Ако започването е трудно, погледнете през прозореца. Целият свят е история и всеки момент е чудо.”Брус Тейлър, професор по творческо писане

– Правете списъци – скицирайте героите, сюжета, емоционалния тон и т.н., но без да свеждате организацията на идеите до изречения или абзаци. Трябва да въвеждате в списъка неща, които свързвате с училището, събития, които са ви впечатлили, или хора, които уважавате. Историята значи да “изобретявате” около списъка си.

– Измислете списък със събития – помислете за необичайни, странни или трудни периоди в собствения си живот. Огледайте тези събития и напишете по някой параграф за всеки един от тях.

– Опитайте групиране – изберете дума, която да е основна тема, напишете я в средата на страницата и я оградете в кръгче. За няколко минути асоциирайте тази дума свободно и записвайте всичко, което ви дойде наум, около главната тема. Оградете думите и ги свържете с линии и стрелки, за да ги систематизирате.

– Използвайте бележник – Р. В. Кейсъл казва, че бележниците са “инкубатори”, място да запишете дочути разговори, впечатляващи фрази, образи, идеи и интерпретации на света около вас.

– Пишете с определен дневен минимум – сядайте и пишете по два часа всеки ден – дори да не ви се ще.

– Събирайте истории от всеки, когото срещнете – запомняйте хубавите, нестандартни, странни и ирационални разкази, които чувате и ги ползвайте в своите писания. Изследвайте ги за смисъла между редовете и ги модифицирайте спрямо собственото си разбиране за човешките състояния.

– Четете МНОГО!
“Четете много Чехов. После го препрочитайте. Четете Реймънд Карвър, Ърнест Хемингуей, Алис Мънроу и Тобиас Улф. Ако нямате време за всеки от тези автори, придържайте се към Чехов. Той ще ви научи по-добре от всеки учител по творческо писане.”Алисън Голдин, гл. ас. по творческо писане

Статията е превод от този сайт. Тя е само първата от поредица за писането на къси разкази. Не пропускайте и следващите части от колекцията. За да ги прочетете първи, абонирайте се за RSS-фийда на Литературата Днес.

Ако харесвате този пост, подкрепете го в класацията на свежо с бутона по-долу.

Comments are closed.