Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
„Пир в бърлогата“ е покъртителна и енигматична | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

„Пир в бърлогата“ е покъртителна и енигматична

Корицата е на Ина Бъчварова, влюбих се!

Съжалявам, че не мога да рисувам добре, защото искам да направя визуално ревю

на „Пир в бърлогата“ на Хуан Пабло Вилялобос. Представям си смесица между H.R. Giger и Салвадор Дали.

Салвадор Дали ще е, защото е крайно енигматичен и съм убеден, че хората на различни възрасти виждат различни неща в творчеството му. Гигер пък е брутален, жесток и от инсталациите му ти се драйфа. Ако сложиш едното в другото – ето ти „Пир в бърлогата“.

Скромното книжле е разказ в три части за едно хлапе, което живее в палат.

Не е че крал, просто е много богато, даже милионер. Познава 13-14 човека, но без да се броят труповете – с тях са поне 17. В двора му има клетки с птици и котки, птиците са орли и соколи, котките – тигри и лъвове. Има и стая за шапки, понеже хлапето много обича шапки – най-вече трикорни, но се кефи и на корони и какви ли не други, защото има страшно много – над 10.

Хлапето, някъде към 11-годишно, се казва Точтли и е единственият син на прочут наркотрафикант в Мексико. Така де, намира се във вихъра на най-доходоносния бизнес в Латинска Америка, а баща му често му позволява да вижда сделките му – и тези на маса, и онези, които завършват с четири куршума в сърцето и право в клетката на тигрите.

Очарователното на „Пир в бърлогата“, че почти нищо не се казва в прав текст, а минава през възприятията и изказа на малко момче. То например не знае коя е загадъчната дългокрака дама, която идва за по няколко часа и се скрива с баща му в някоя от стаите. Не е съвсем наясно защо има пет неизползвани, но заключени стаи в палата, докато не вижда в една от тях оръжеен склад. Значи има четири неизползвани стаи, заключава Точтли.

Покъртително и мерзко!

Освен това хлапето много иска да си има либерийски хипопотам джудже. Той е тревопасен – опасен за тревите. И понеже за баща му няма „Не може“, в един момент се озовава на сафари в сърцето на Либерия и на лов за либерийски хипопотам джудже.

Пак си повтарям, че особено удоволствие носи прекрасният лек изказ на Точтли – той обяснява хем по детски нещата, хем понякога си служи с доста енигматични изразни средства, понеже всяка вечер научава по една нова дума от речника. Покъртително, но не мерзко.

Единственият проблем на книгата май е, че е твърде кратка –

лично аз я прочетох за по-кратко време, отколкото ми трябваше да напиша това ревю (и за още по-кратко, отколкото беше представянето ѝ с автора Вилялобос в София). Но пък уж е разказана от дете – а къде сте чули дете да описва дебели книги?

Ревю за адската книга е първото в блога на колегата Жор , за Пира са писали две от любимките ми в Аз чета – Мила Ташева и Габи Кожухарова, Зори има убийствен текст, а Христо в Книголандия също е възхитен. И много ясно – аз пак последен : )

Ако ти харесват ревютата ми, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments are closed.