Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Итало Калвино – “Ако пътник в зимна нощ” | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Итало Калвино – “Ако пътник в зимна нощ”

От доста време не бях чел подобен род четиво. Честно да си кажа, никога не съм. Това е роман, силно казано, в който главен герой е Читателят, един вид – ти, който е принуден десет пъти да начева нов роман, но обстоятелствата го принуждават своевременно да прекрати четенето. Та за какво иде реч? Защо “Ако пътник в зимна нощ” е толкова специална книга?

На първо място тя е интелектуална. Провокира към размисли. И хубавото е, че бъка от мъдри мисли за четенето – човек може да открие себе си сред героите (и още как – самият той е главен герой) и да открие своя начин за четене, потребностите си в тази област и, разбира се, целите. Бих казал дори, че това е един своеобразен труд от областта на теорията на литературата. Естествено, не е, защото и сюжетът е толкова вълнуващ, че никоя уважаваща себе си наука не би го признала за труд в областта си.

Вярно е, че от време на време действието се бави, мудно е, дори и скучно (рядко), но всичко останало е на високо ниво. Има нещо безкрайно интересно в романа – в процеса на четенето му човек смята, че е попаднал просто на поредната книга, не дотам увлекателна и с претенции за велики мисловни открития, но, затваряйки последната й страница, вижда колко много е научил. И започва да мисли ли, мисли върху всичко онова, което му е направило впечатление. А тези неща, повярвайте ми, са много.

В структурно отношение “Ако пътник в зимна нощ” е неповторим. Редуват се романови начала с основната фабула, в която Читателят се сблъсква с литературните си проблеми. Началата на представените романи (поне част от тях) са страхотни (напомнят леко на завършени разкази, но не всички), а в някои е поставена толкова хубава завръзка, че на човек му се прищява да види какво става нататък.

Итало Калвино си играе с читателите. Той им показва как стоят нещата в дълбочина. Възможно е да преобърне изцяло нечий светоглед спрямо книгите и четенето. И в това няма нищо лошо.

Цифрова оценка – 6,5/10 – определено препоръчвам. Има какво да се прочете и размисли, въпреки някои доста изпъкващи несъвършенства.

За повече информация посетете сайта на издателството.

Comments are closed.