Огнената роза – откъде започва Сафон!

Карлос Руис Сафон е име, което никога няма да се уморя да повтарям,

а сагата му за Барселона създава истинско литературно приключение – „Сянката на вятъра“, „Играта на ангела“ и „Затворникът на рая“ са изключителни творби.

И така, бях много приятно изненадан от една брошура от 16 стр., която издателство „Изток-Запад“ подарява на щанда си на панаира на книгата в НДК при всяка покупка. Става дума за разказ на Сафон – „Огнената роза“, който връща векове назад в Барселона и дава обяснението откъде започва всичко.

Гробището на забравените книги е онзи елемент, от който в „Сянката на вятъра“ започна всичко.

Давид Мартин заплете мистерията в „Играта на ангела“, а краят на „Затворникът на рая“ така овърза  конците, че тази загадъчна скрита библиотека придоби очарование, за каквото в началото дори не можеш да си помислиш.

„Огнената роза“ ни изпраща в средата на XV век и ни запознава със забулен в тайна строител на лабиринти, който пристига в Барселона на призрачен кораб, пълен с мъртъвци. И носи със себе си странно мускалче, гарантиращо безсмъртие. Там, в съвсем кратичката история, виждаме един Семпере – далечен предшественик на Даниел Семпере, когото вече добре познаваме; пред нас се разкриват и мащабните планове на грандиозен лабиринт, поръчан от самия византийски император.

Един съвет – не четете „Огнената роза“ преди „Сянката на вятъра“. След това – може.

Разказът е прелестен, но надали сам по себе си може да затрогне читателите.

„Изток-Запад“ обаче дава добър шанс да притежавате скромната червена брошурка – и нейният ред ще дойде!

Comments are closed.