Безлични истории – Димитър Ганев

Преди известно време ви съобщих за първата книга на младия Димитър Ганев. Аз, разбира се, бях на премиерата й, купих си я и накрая дори размених няколко думи с автора. Уговорихме се да му взема интервю за блога, след като прочета сборника.

Нещата малко се позабавиха, въпреки че прочетох книгата за една вечер, а освен това леко промених плановете си. Сега ще публикувам тук кратко мнение за разказите в “Безлични истории”, а до 2-3 дни, предполагам, ще проведа и разговора с Димитър Ганев.

На първо място ще кажа, че книгата е на много високо ниво. Наистина се чете на един дъх, почти няма слаби разкази, а стилът на автора, макар да не е съвършен, е една чудесна основа за по-нататъшно развитие.

Лично аз разделям разказите в “Безлични истории” на няколко основни групи – хумористични, трогателни (и двата типа с неочакван край) и импресии. Интересното е, че авторът определено предлага добри завършеци на повечето от разказите си – естествено, част от тях биха били предсказуеми за по-опитните читатели, но цялостното впечатление е положително.

Хуморът също е на ниво – свеж, приятен и интелигентен. Тук се отличават определено “Мъжките времена на съвремемието”, “Момичето, което чака в самотния дъжд” и “Трамваен романс”. Сред трогателните разкази пък силно се забелязват “Продавачът на залези” и, разбира се, “Пепелта от един сън”. Точно за него не искам да пестя адмирациите си – разказът е на наистина много високо ниво и, макар да звучи на места клиширано, му давам висока оценка.

Няколко думи и за импресиите – не ми допаднаха, но това вероятно се дължи на отношението ми по принцип към този тип проза. Затова и ще се въздържа от по-нататъшен коментар за тях.

Това представяне се получи наистина кратко и хаотично, но ми се струва, че е достатъчно добра основа за предстоящото ми интервю с Димитър Ганев. За финал ще спомена, че “Безлични истории” е книга, която трябва да се прочете. На българския книжен пазар ежедневно излизат неща, които не струват – нито времето, нито парите на читателите. А сборникът е точно на другия полюс – не само че се чете бързо и е безкрайно евтин, но е толкова приятен за четене. И е сътворен от 16-годишен писател – факт, който заслужава внимание.

(И още нещо: ако искате да зададете своя въпрос към автора, оставете го като коментар под тази публикация и аз ще се погрижа питането ви да достигне до целта!)

Comments

 1. книжарница Нисим Бояна Петрова says:

  Ако желае авторът, нека донесе няколко екземпляра от книгата да се продават при нас. София, бул. Васил Левски 59.
  тел. 9811912

 2. tinder for milfs advert

  Безлични истории – Димитър Ганев | Литературата Днес

 3. free filipina dating site

 4. free online dating sites in the u.s

 5. free dating sites over 40

 6. 100 free dating site in america

 7. black christian dating for free login

 8. free polish dating websites

 9. free online jamaican dating site

 10. dating games online for free

 11. what can i drink on keto diet