Пети национален конкурс за есеистика “Цветан Стоянов”

Благодарение на Marfi ви предоставям информация за един много интересен конкурс. Темата е “Изчезнала ли е Броселиандовата гора”, а наградният фонд е 6000лв, като всеки от участниците може да получи и оригиналния текст на книгата “Броселиандровата гора” на Цветан Стоянов.

Национален Дворец на Културата и в-к “Труд” Ви канят да участвате в петия национален конкурс за eсеистика “Цветан Стоянов”.

Темата тази година е:

“Изчезнала ли е Броселиандовата гора”

Всеки участник в конкурса може да получи оригиналния текст на “Броселиандовата гора” и на “Невидимия салон” от организаторите.

тел. 9166956, 8510771
факс 86650013
е-мейл raicheva@ndk.bg

Конкурсът е анонимен, в него могат да участват автори до 35 годишна възраст /родени след 22 май 1974 г./

Текстовете си (до 20 стандартни страници) изпращайте в три екземпляра (препоръчително и на дискета или CD) и отделен запечатан плик с имена, рождена дата, адрес, телефон и e-mail на адрес:

София, 1414 пл. “България” 1, НДК, Административна Сграда, етаж 9, офис 3.

Награди:

1 награда – 3 000 лв.
2 награда – 2 000 лв.
3 награда – 1 000 лв.

Наградените и отличените от журито текстове ше бъдат включени в изданието на конурса. Наградите се връчват на премиерата, 21 май (четвъртък) 2009 г. в рамките на Салон на изкуствата – 2009.

Няколко думи и за Цветан Стоянов (по материали от Wikipedia)

Цветан Стоянов
(19301971) е виден български интелектуалец, литературен историк, критик, философ, преводач на автори като Гьоте, Байрон, Емили Дикинсън, Шели, Колридж, Б. Шоу, Стайнбек, Киплинг и мн. др.

Автор на „Невидимият салон“, „Културата като общение“, „Идеи и мотиви на отчуждението в западната литература“, „Геният и неговият наставник“, „Непобеденият победен“ и др. От статиите и есетата му се открояват „Невидимият салон“, „Броселиандровата гора“, „За хубавите разговори“, „Българско, наистина българско“, „Случаят Емили Дикинсън“, „По повод духа на мястото“, „Езикът на певеца“, „Поуките на житието“ и др.

Умира само на 41 г. вследствие поредица от лекарски грешки, започнали с операция от апендицит. Невероятно каква трудоспособност трябва да е притежавал, за да напише и преведе всичко, което ни е оставил, и то да е с такова високо качество.

За него Константин Павлов казва:

„Единствените неща, които можеха да го ядосат, бяха бездарието и невежеството. Доказва го написаното от него, доказва го и личният му живот. Доказа го и смъртта му: бездарието и невежеството — в едно от своите медицински превъплъщения — го убиха“.

Тончо Жечев го смята за най-видния мислител на своето поколение.

Comments

 1. Даниела says:

  Бихте ли уточнили крайния срок за този конкурс…

 2. Tzveta Stefanova says:

  Конкурсът ще приключи до края на февруари. Жалкото е, че има възрастово ограничение – всички, които са до 35 години. Вероятно организаторите мислят, че ще открият някой така талантлив и интелектуално богат, като Цветан Стоянов. За жалост, днешното младо поколение – поколението до 35 години – не са все още “загубено поколение”. Някои от тях обичат да четат и пишат, не лошо. Но да напишеш есе, се изисква много опит и майсторство. Дарба! Написаното от Цветан Стоянов не се тълкува лесно. Още по-трудно ще е да го интерпретираш есеистично. Не проумявам подобна дискриминация – по възраст. И без това конкурсът е анонимен. И е важно да има подобна изява. Но нека се включат всички – и даровитите, и по-малко даровитите. Пък, който успее – успее! Достатъчно е, че се възкресява паметта на творец като автора на “Геният и неговият наставник”.

 3. Миляна says:

  Какво значение има възрастовата граница, срещу която толкова се протестира? Нали анонимността на конкурса ще ви позволи да напишете есето си и то да бъде прочетено и оценено. Ако всеки “възрастен”, имащ желание да пише по темата отдели време и сподели в есе мислите си, едва ли ще е жалко, че не участва. Ще е постигнал повече… ще е поел предизвикателството и ще се е отдал на творчеството. Честито! А за наградата – не е редно тя да е стимул в писането, според мен. Наградата е просто награда. Тя не е така важна, както това, което се случва вътре в теб, в мен, в пишещия… Намерете причини да бъдете щастливи и дайте воля на таланта си, а конкурси има. Нито любовта може да се скрие, нито гениалността.

 4. Миляна,

  Прекрасен коментар : )

 5. петър михайлов says:

  Ще се проведе ли тази година традиционният конкурс за есеистика на името на Цв. Стоянов?

 6. how to make a tinder account without facebook

  Пети национален конкурс за есеистика “Цветан Стоянов” | Литературата Днес

 7. free text message dating

 8. free sites for people who use dating sites for a scams

 9. what dating sites are free without using a credit card or email

 10. senior dating sites over 50 free

 11. 100 free christian dating sites

 12. 100% free dating site for young people

 13. how to start on keto diet

 14. keto chips says:

  diet doctor keto recipes