Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Милениум: Момичето, което си играеше с огъня | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Милениум: Момичето, което си играеше с огъня

 

 

Милениум: Момичето, което си играеше с огъня

Средната част от трилогията на шведа Стиг Ларшон е фантастична. Ако си спомняте в първата книга за вестник „Милениум” разследващият журналист Микаел Блумквист се занимаваше с десетилетна загадка за изчезналата племенница на крупен бизнесмен, а междувременно се опитваше да изчисти авторитета на името си, забъркано в скандален конфликт с боса на „легалната” мафия в Швеция Венестрьом.

Втората част от трилогията, „Момичето, което си играеше с огъня”, насочва към колоритния образ на Лисбет Саландер. Именно хилавата хакерка с доста необичаен характер донесе на „Мъжете, които мразеха жените” привкуса на нещо различно от обикновена кримка.

Сега Лисбет е още по-богата на странности, по-богата с няколко милиона и… забъркана в сериозни неприятности, обвързващи я за втори път с журналиста Микаел Блумквист.

Без спойлери – героите в „Момичето, което си играеше с огъня” са още по-живи отпреди, действието е по-динамично, броят на гледните точки е неколкократно по-голям от този в първия „Милениум”.

Обемът на книгата е значителен – 640 страници, но те се четат толкова леко, че изобщо не се усещат. Стилово обаче има трески за дялане – дали това се дължи на спецификата на Ларшон или на известни колебания у преводача Неда Димова-Бренстрьом, не мога да кажа – със сигурност обаче щом и на мен, за когото художественият стил е толкова важен за цялостното впечатление, „Момичето, което си играеше с огъня” представлява обект на почти максимална оценка в сферата на популярната фикция, то значи книгата определено не е за изхвърляне.

Криминалните класици ряпа да ядат – когато говорим за „Милениум”, става дума за висш пилотаж. Уверете се сами, откъс от книгата има на сайта на Колибри. Помнете обаче, че силата на романа, смятам, е в единството му като такъв – и най-вече във връзките му с първия и третия. Просто си представете за какво ще става дума в последната част от трилогията…

Спечели “Момичето, което си играеше с огъня”!

Просто остави своя коментар (с валиден мейл) към тази публикация и можеш да получиш като подарък втората част на Милениум! Единственото условие да се осъществи томболата е коментарите да станат повече от 20 – в противен случай романът остава при мен и ще се подарява друг път. За да спомогнете за популяризирането на този пост и съответно натрупването на заветните 20 коментара, гласувайте на двете копчета – на “свежо” и topbloglog отдолу! Успех!

Срокът е 23:59 на 15 април!

Срокът се удължава до натрупването на 20 коментара!

Comments are closed.