27 софийски международен панаир на книгата

От днес до неделя се провежда поредното издание на панаира на книгата. По традиция (която пред пролетта бе нарушена) то е в НДК. Тази година цялото събитие е на двойно по-голяма площ, стори ми се наистина по-широчко, а и гостуват около 80 издателства от Русия.

Панаирът е направен този път както си трябва. Не ми се иска да казвам, че щандовете са подредени или че има лесна система за ориентация сред тях, защото не е така. Но иначе всичко си беше перфектно.

Хора – много, книги – много. Само намаленията като че ли не бяха на очакваното ниво. През други години те стигаха до 50% и това се набиваше на очи. Този път обаче лично аз не видях осезаемо смъкване на сумата от коричната цена. Но това не е от чак такова определящо значение.

Направиха ми впечатление щандовете на “Захарий Стоянов” – както винаги от висока класа, цените там бяха наистина свалени – между 10 и 30% според преценката ми. Определено там има какво да се види. Също щандът на Бард беше силно забележим. Подреден тематично, голям и с много възпитани и приятни продавачи. “Жанет-45” за пореден път не бяха на ниво, макар да имат потенциал. “Колибри” също ме зарадваха с един удобен и естетично издържан щанд. А останалите си бяха на обичайното ниво.

За инициативите в рамките на панаира няма да говоря (тях можете да прочетете на страницата на Асоциацията на българската книга). Ще се спра само на събитията от Литературното кафене на Хеликон, които тази година са подготвили някои наистина много готини неща. Ето я пълната програма (обичайното място за провеждане на всяко от събитията е книжарницата на “Патриарх Евтимий, а означените със звездичка срещи и премиери ще бъдат в НДК; освен това съм удебелил онези от нещата, които най-силно привлякоха интереса ми):

3 декември, сряда
13 часа: Шоуто на книжарите – първото в България състезание за най-добър книжар, с много кръгове и задачи, в задаването на които могат да участват всички клиенти на книжарницата

4 декември, четвъртък
18 часа: Носителят на награда “Хеликон” 2003 Алек Попов чете от бъдещата си книга
19 часа: Премиера на романа на сръбската писателка Соня Домазет (1968) “Кой плаче” (Панорама) – със специалното участие на авторката, позната у нас с пиесата си “Коко [Coco Chanel]”, която се играе в Театър 199

5 декември, петък
17:30 часа: Премиера на “История на българската средновековна литература” (Изток – Запад) – представя проф. Боряна Христова
18:30 часа: Обявяване на носителя на наградата “Хеликон” за 2008 година

6 декември, събота
11 часа: Откриване на Никулденска изложба на созополската художничка Ангелина Недин
*14 часа: Импровизация по книга: Иво Сиромахов дописва на живо своите “Дневници и нощници” (Сиела)
*16 часа: Носителката на награда “Хеликон” 2006 Елена Алексиева чете от бъдещата си книга
18 часа: Представяне на календара на “Хеликон” за 2009 година: Четенето

7 декември, неделя
11 часа: Премиера на фантастичния роман “Навън” на Юлиян Кушев, съвместно с x-kom.com и с участието на Георги Крумов (Мрежата) и проф. Димитър Иванов
14 часа: Среща с Леа Коен, автор на романа “Преследвачът на звуци” (Сиела) Събитията, отбелязани със звездичка, са в НДК, Панаир на книгата.

Comments

 1. nikru says:

  традицията не е била нарушавана, защото пролетен панаир нямаше тази година :)колкото до програмата на “Хеликон” – дори не ми се обсъжда колко неосъществено беше четенето на Алек Попов и колко “точен” се оказа персоналът да обяви за това.

 2. tinder check says:

  tinder check

  27 софийски международен панаир на книгата | Литературата Днес

 3. tinder box cigar shop

  27 софийски международен панаир на книгата | Литературата Днес

 4. free templates dating

 5. single parents dating sites free

 6. free dating site in united state

 7. truly free online dating

 8. absolutely free dating personals

 9. best free dating website reviews

 10. best 100 percent free online dating sites

 11. free online sissy dating

 12. free dating for women