Херман Хесе – “Демиан” (Историята на една философия)

“Демиан” е първата от най-значимите творби на Херман Хесе – един от най-големите немски прозаици на ХХв. Романът е публикуван през 1919г. под псевдонима Емил Синклер, каквото е името и на главния герой, от чието име се води повествованието. А книгата е наистина много добра.

“Демиан” е писан през 1917г., като много интересен факт от творческия процес на Хесе е, че книгата е създадена за три седмици.

Романът разказва за детството и юношеството на момче, което расте в средностатистическо бюргерско семейство. Разбиранията и представите му за живота са съвсем стандартни до момента, в който той (Емил Синклер – това е името на близък приятел на поета Новалис, когото Херман Хесе безкрайно уважава и обича) се запознава със свой по-голям съученик – Демиан.

Демиан му разкрива неща, които Синклер никога дори не би заподозрял. Новият му приятел се бунтува срещу повърхностните разбирания на обществото за света и се бори за правилното саморазвитие. Важно е как човек ще открие ценното у себе си, за да излезе от конформисткото си социално обкръжение.

В книгата е разгърната идеята за двуполюсността на света, в който живеем – за това, че е от голямо значение да се разбере, че има не само добро, но и зло. За да се стигне дотам се използва представата за гностическия бог Абраксас, който съчетава в себе си и двата полюса. За да достигнеш до себереализацията, не бива да разчиташ само на идеализирането на мислите и постъпките, но и на тяхното задоволяване, въпреки ограниченията на всепризнатия морал (което твърдение има и своите допирни точки с психологията на Юнг).

“Птицата се мъчи да излезе от черупката си. Яйцето е светът. Който иска да се роди, трябва да разруши един свят. Птицата лети към бог. Богът се казва Абраксас.”

Това са думите, които стоят в сърцето на “Демиан” – изреченията, които променят вътрешния свят на героите и които би трябвало да стоят като фундаментален въпрос пред всеки човек.

Романът е наистина невероятен – той крие в себе си много повече, отколкото човек може да види от първи прочит. Аз го “изядох” два пъти и, пишейки това ревю, едва се ограничавах в толкова малко думи. Горещо го препоръчвам – това не само е една философска и психологическа книга, но определено е доста увлекателна и приятна за четене.

Повече информация за “Демиан” можете да прочетете в сайта на Colibri.bg!

Харесва ви?

Гласувайте!

Comments

 1. Майя Динева says:

  Книгата е великолепна, отдавна си я купих, защото обожавам Херман Хесе и имам всичко, преведено на български. За разлика от увлеченията му по-късно по източните философии, този роман е по-просто изграден. Но вече си личи философа, както и големия психолог, препоръчвам книгата на всички четящи.

 2. TopSites says:

  Книгата е Bеликолепна !

 3. Lazy says:

  Книгата е Bеликолепна!

 4. AgelsArrake says:

  Интересный блог- ещё зайду

 5. moinomer says:

  Телефоный справочник Moinomer.info Найти адреса и телефоны всех городов и стран. Бесплатный сервис поиска по городу Москва а также Нижний Новгород и Новодугино. Бесплатный телефонный справочник поможет найти человека по фамилии и узнать адрес.

 6. Роман says:

  Отличный сайт, на котором вы можете просмотреть фильмы в режиме онлайн. Очень часто на сайте появляется новинки и настоящие шевры киноискусства

 7. ESSE says:

  Замечательно написано

 8. Infa27infa says:

  Вчера стоял,а ты пришла сегодня.

 9. Dior says:

  Интересный блог- ещё зайду

 10. Оля says:

  Светильники настенные: магазин света в Москве. LED светильники, освещение квартир, фонари садовые.

 11. Оля says:

  Современный свет: интернет магазин света. Фонари металлогалогенные, освещение квартир, парковые фонари, бра.

 12. 100 percent free dating site in europe

 13. soldier dating sites free

 14. absolutely free dating sites in south africa

 15. free online dating sites for big people

 16. 100 free dating no cost ever

 17. completely free dating in ireland

 18. free online dating sites without payment

 19. the complete ketogenic diet for beginners. your essential guide to living the keto lifestyle

 20. keto diet percentages