Кирилица и кирливица

Кирилицата е една от двете азбуки, използвани за записване на старобългарския език. Кирилицата е основата на съвременния български език. Кирилицата е А-Бе-Ве-то на всеки от нас.

Кирливицата (или шльокавица) е изписването на български текст с букви на латиница.

Това е тенденция, която набира все повече мощ в днешното забързано време на засилени високи технологии. Мейли, sms-и, съобщения по форуми се пишат на латиница. Правели го “младите”. Това е оправдание. И аз съм от тези млади. Всъщност аз самият съм от съвсем младите, които сега навлизат в истинския живот, но пиша винаги на кирилица. Защо? Защото тя е моят език и за мен е лесно и удобно да го използвам.

Глаголицата е измислена от Светите братя Кирил и Методий през ІХв., но, заради сложността в изписването й, е въведена друга азбука, максимално близка, но съдържаща елементи за всяка отделна спецефична част на (старо)българския език. Макар да има спорове кой е изобретателят на кирилицата (Климент, Наум или дори самият Кирил) тя е приета с охота и с налагането си и по-нататъшното си развитие става третата европейска азбука днес.

България е първата страна в Европейския съюз, която използва кирилицата, и с членството си наложи своята азбука сред официалните европейски.

Писането на български текст на латиница обаче продължава своето развитие. Въпреки увеличаващите се възможности за бързо и автоматично транслитериране по форуми, мобилни телефони и чат-клиенти хората продължават да използват 6liokavicata. Самият аз се дразня изключително, когато видя такъв текст където и да е. При положение, че изписването му е дори по-трудно и сложно, то се налага като нова писмена система. Използването на 4 и 6 като заместители на “ч” и “ш” пък е просто безумно.

Всичко това е предотвратимо само с инсталацията на Flex Type или дори с настройка на езиците на Windows. Един клавиш разлика би променил толкова много в родното интернет-пространство. Използването на BDS вместо фонетична клавиатура би било толкова по-полезно за възприемането на собствения език…

Пишете на кирилица, за да не се предавате в ръцете на чуждите писмени маниери!

Уважавайки езика си, уважавате не само страната си, но и себе си…

Подкрепете този пост в Свежо-класацията!

Comments

 1. Иларион says:

  Не става дума само за уважение.
  Писането на кирилица (т.е. на _български_, защото драсканиците на шльокавицата не могат да се определят като български език) е по-удачно и много по-удобно за четене. Видя ли текст на “кирливица”, по-дълъг от два реда, директно го пропускам (а ако имам възможност – и трия >:-) ). Струва ми се дори абсурдно да се водят кампании в защита на писането на български – това си е нашата азбука и докато в училищата се преподава тя и книги се издават на нея, трябва да се пише _на български_. Лошото е, че повечето са прекалено тъпи, за да седнат да четат или пък да си настроят компютъра за нормална работа – изпитвам истинско съжаление към машините на такива неграмотници.
  Поздрави за поста!

 2. Васко Николов says:

  Изключително съм зарадван от статията! Като че ли нихилизмът, който ни бе набиван в главите толкова години, най-после намери благодатна почва и тук, за да можем да плюем дори върху святото дело на нашите първоучители. Сигурно тези, които пишат на латиница българските слова, си мислят, че по този начин влизат в категорията на хората, знаещи поне един чужд език. Никакво оправдание не ни извинява за извращаването на родната ни азбука, тази, която ни отличава от всички други народи и ни идентифицира. Но същите те се отказват с лека ръка от всичко българско, не само от азбуката. О, неразумний юроде! А комшиите на запад само това чакат: да се откажем от азбуката си, за да заграбят и нея. Пфу!!!

 3. @ Иларион,
  Абсолютно! Винаги, когато видя коментар на “българо-латиница”, се дразня изключително много. Когато е в блога – трия го!

  @ Васко Николов,
  Комшиите на запад не са най-лошото в момента… Те не могат нищо да ни направят преди самите ние да си го причиним… С останалото напълно съм съгласен!

 4. Здравейте,

  Разбира се, тотална глупост е да се пише български с латиница, по ред причини, м/у които традицията, пригодността на кирилицата за езика, и тн.
  Обаче, чисто формално, език може да се пише с всичко — аз съм писал на български с деванагари (индийска писменост), и това си остана български език. Така че езикът няма да се прецака от това, че се пише с една или друга писменост, но определено най-добрият вариант е кирилицата.

 5. Ивайло Петров says:

  Лично аз така и не можах да свикна с писането на BDS, но дори и на фонетична – българският си е български.
  Кирилицата ми прави проблеми в qip като съм у дома и в работата, но въпреки това се старая да използвам където мога.
  Защото си имаме език и е грях да не го използваме.

 6. Колев says:

  Разбира се, че трябва да се пише на кирилица. Дали обаче ще бъде в БДС (както са разположени клавишите в пишещите машини) или чрез фонетика е без значение. Важното е да уважаваме писмеността си. Тъй като най-вероятно съм по-възрастен от останалите коментатори искам да ви разкажа нещо от преди 95 години.
  ..В навечерието на включването на Царство България в Първата Световна война (1915 г.), Библиотека на войника към Министерството на войната издава една малка книжка с автор професор Боян Пенев (съпруг на поетесата Дора Габе и любовник на друга видна поетеса – Елисавета Багряна). Тя е посветена на Българското Възраждане. Та в нея мастития литературовед пише, че българският език по време на турското робство се е съхранил благодарение на българското село. В градовете всички са се гърчеели, защото в противен случай са ги смятали за простаци..!
  Оставям изводите на вас!

 7. Калоян Мокренов says:

  Съгласен съм, че писането на шльокавица е слабост, но слабост на която дори аз се отдавам отвреме навреме. Това което е определен плюс (не за мен естествено) е, че хората които не могат да боравят правилно с българския правопис, си мислят, че някакси успяват да замаскират слабата си езикова култура. Такива хора са ограничени, но не мислете, че е по-добре, когато прочетеш неграмотно написан пасаж във форум на кирилица. Напротив!!! Много по-смущаващо е. Съгласен съм, че е хубаво да има насърчителни и ограничителни мерки (съответно за кирилицата и шльокавицата), защото така помагаме на нашата идентичност да просъществува, да се запази малко по-дълго във времето. Но загубата на именно тази идентичност е сложен, необратим процес, провокиран от все по-разпространяващата се, масова дори в България вълна на глобализация :). Колкото до побългарената версия на стандартната руска подредба на клавиатурите ни, използвана от бабите и дядовците ни (майките и бащите на по-възрастните от нас) в механичните пишещи машини навремето и наричана БДС – намирам я за страшно нерационална и нелогична, никога не съм имал волята да свикна с нея, защото не виждам смисъл. Харесвам си езика с всички негови богатства и недостатъци. БДС определено не е добра характеристика на нашия език – може би дори е причината за много българи (с не добри компютърни умения) да предпочитат шльокавицата. FlexType пък програма, която работеше горе-долу добре с Windows 98, оттам нататък, тя не претърпя развитие, инстарлирана на 2000 или xp влиза в пряко противоречие с оперативната система: 1. заради бъговете, които не се случват много често, но са много досадни и 2. заради буквалното унищожаването на сравнително наситената база данни с шрифтове на Windows. Има един-два по-добри кирлизатори, които се справят добре с бг фонетика 😉 Освен това не смятам, че е редно да се презира информация изписана на шльокавица заради вътрешн неприязън към този метод на изписване. Нима ще отречете мнението ми, че една информация може да бъде ценна независимо от езика/диалекта/начина по който е изписана?! Не ви ли се е случвало именно такава информация да ви помогне в дадена ситуация 🙂

 8. Всъщност на мен ми се е случвало, но е крайно досадно да се налага да разшифровам подобен текст. Да не говорим, че човек що-годе разбира думите, измисани изцяло с букви (били те и латински), но, когато сред тях се намесят и цифри и други знаци, просто става за жалене.

 9. Кирил и Методий и брат му says:

  Ами.. и това е една от причините България да е на последно място по всичко в Европа… Ако в нашата страна съществуваше и капка интелект и здрав разум, отдавна да сме зарязали тъпата кирилица, която ни прави абсолютно недостъпни за света… 🙂 И преди всички да сте викнали дружно срещу мен, ще ви напомня, че освен нас и Русия, братска Монголия също прави опити да пише на кирилица… Но, какво пък, на нас мястото си ни е точно там между Русия и Монголия 🙂 Велика държава сме, измислили сме си тъпа азбука, която ни осъкатява… ама си държим на нея… Добре дошли в РЕСТОРАНТ (пектопахт)… Ще се сетите, ама късно…

 10. А гърците? Те пишат със своята азбука и са единствената страна в Европа (изключая Кипър, чиито официални езици са гръцки и турски), която ползва гръцки, но въпреки това е със завидно политически, икономическо и социално развитие. Точно подобни малоумни мнения помагат за разпадането на българския език

 11. Пише се “осакатява” 😉

 12. Калоян Мокренов says:

  /извън темата/
  Не съм съгласен, че трябва да се отказваме от кирилицата. Но пък още по-малко мога да се съглася /като икономист и син на българка, живуща в Гърция от почти десет години/, че Гърция се ползват със славата на страна със “завидно политическо, икономическо и социално развитие”. Напротив – държавата е непрекъснато разкъсвана от икономически кризи в последните пет години, стандарта на живот запада, синдикатите непрекъснато стачкуват и т.н и тн…. Гърция все повече започва да прилича на /трудно ми е да го напиша, но е факт/ България. Колкото до социалната среда в Гърция – не се лъжете – Гърците са себични, шовинистични, затворени в себе си к***ленца. Не се интересуват от нищо, което не ги засяга, нищо извън къщата им, нищо извън Гърция. Дори не гледат чуждестранни телевизии, независимо дали те са информационни, спортни или от какъвто и да е тип. Не, социалната нагласа в тази страна не е за пример. Голяма част от тези проблеми се дължат именно на голямото его на гърците и на самосъзнанието има на велика нация, наследник на древните византийци… Дано езика, който говорят /който е безсмислено сложен и с неразбираем правопис дори и за самите тях/, не е пряко свързан с тяхната национална идентичност, защото ако това е така и е тенденция на балканите… тежко и горко на българския език и на всички българи 😉

 13. Иларион says:

  Г-н Мокренов, не си ли противоречите леко? 🙂 Първо начинът на поднасяне на дадена информация нямал значение, а в следващия момент дамгосвате БДС като “нелогична”. Скоростта, постижима при нея е доста по-висока от qwerty фонетичната. 😉
  Но все пак е важно _какво_ е написано, а не дали с фонетична или машинописна подредба. 😉
  Що се отнася до полезната информация на шльокавица… ами поне на мен не се случвало да попадна на такава при търсенето разрешения на проблеми из български форуми и сайтове. Не знам дали е съвпадение, но винаги най-грамотните мнения/статии са и същевременно най-полезни и коректни.
  Поздрави. 🙂

 14. До Кирил и Методий и брат му:
  Как ще погледнат останалите страни в ЕС на една страна, която се отказва от традиция под формата на собствената си азбука?! Сигурна съм, че няма да е с уважение! Те дори една валута сменят с всенародни протести, какво остава за азбука! Никой не уважава родоотстъпниците …

  Само с едно не съм съгласна в статията – да приканвате към употреба на FlexType! Имала съм достатъчно проблеми с компютри с този софтуер – има си нормален начин в самия Windows да се добави нашата клавиатурна подредба и без външен софтуер!

 15. Ivo Ivanov says:

  Mnogo e lesno otstrani, ami nie koito sme zad granica i sme po net zali kakvo da pravim bez BDS i fonetichna

 16. “Това е тенденция, която набира все повече мощ”: моето впечатление (макар и неосновано на статистически данни) е по-скоро обратното.

  Струва ми се, че използването на шльокавица през последните 7-8 години намалява, ако не в абсолютно количество, поне като относителен дял. Предполагам, заради наличието на технически средства и по-голямото доверие в тях.

 17. Мокренов says:

  @Иларион
  Може би наистина не съм изяснил съвсем добре позицията си, а тя е именно – не ме интересува, кой какви методи използва за набиране на текст – било то на английски/български/шльокавски. Това което не мога да възприема е БДС, но ЗА СОБСТВЕНИ НУЖДИ. Тоест, аз не харесвам тази подредба и следователно не я използвам. Колкото до това, че някой я ползва – ами това няма никакво значение за мен. Така или иначе няма как да разгранича БДС от БГ фонетика 🙂 Просто не разбрах упрека към тези, които използват последната. Аз съм от тях и се чувствам така най-добре 😉
  Както казва Али Джи – РЕСТЕКП 😛

 18. Българино????!!!!
  Прочети panaiotov.hit.bg/index.htm

 19. Мда, хубав текст. Това не е спам, последвайте линка на Ради Панайотов спокойно 😉

 20. Logikata na Radi says:

  Do Radi – kato si tolkova otvoren nqkoi da ti e kazval, che kavichkite v bg se pishat v nachaloto dolu, a v kraq gore? Tvoito pisane ne e li zaimstvano ot angliiskiq??? 🙂 Kakto i da e, kakvi sveti bratq, kakvi pet leva? tova e bilo predi 1200 godini, ne shvastate li ?!? i za vremeto si e bilo ok, no sega ima internet… i kirilicata ne e suvmestima s nego – za vsichki e qsno… Mejdu drugoto, po tvoita logika ti zasto ne hodish s poturi, ami bas durja, che obuvash dunki otvreme na vreme???

 21. То по тази логика и Аспарух е бил преди 13 века, значи сега няма България. Вземи помисли малко – кирилицата не е просто някаква си отживелица от ІХ век, тя е единственият официален език в страната, където живееш и ти, и аз.

  Коментарът ти е още един показателен пример за това, че много рядко мнение на латиница е поне малко смислено. Защото твоето е всичко друго, но не и такова.

 22. Logikata na Preslav says:

  A vie tuk ne turpite chujdo (razlichno ot vasheto) mnenie… Dobre vi e da si hvanete nesto i da si se hvalite vzaimno ;)… emi taka e zasujalenie navsiakude v Bul… Ama puk ti e hubavo imeto.. – Preslav 😉 .. i Boqn Rasate, kude ziveete, v koi vek?!? S konska opashka li se razhojdash iz rodnata Bulgariq – nai-velikata durjava, na chetiri moreta, dala na vsi slaviani bukvi da chetat 🙂 tolkova ste mi smeshni… Mejdu drugoto bulgarite sa edinstveniq narod, prekaral 2/3 ot istoriqta si v robstvo! I se gordeqt s tova, molq vi se… Prav e Petko Slaveikov – ne narod, a mursha 🙂 …i tozi put tova se vijda – ikonomicheski, politicheski i socialno…

 23. Странно тогава, че любимият ти Пенчо Славейков пише на български, че и с български букви.

  Аз приемам чуждо мнение, когато е аргументирано. А твоите не са, просто безцелно изреждане на хаотични “мисли”. Като толкова мразиш мършата България, защо не си тръгнеш? С този интелект доста ще се издигнеш някъде в чужбина – я чинии ще миеш, я ябълки ще побереш. Че и пари ще вземеш доста, а и няма да се налага да пишеш с грозните кирилически символи.

  И това за 2/3 от историята, които са робство. Замисли се кое ни е накарало да се възродим от това робство. И има ли друг народ, който да е преживял толкова продължително иго и да се издигнал отново благодарение на езика и религията си. Но ти няма откъде да знаеш това…

 24. radislav says:

  Да, хубав текст определено. Ради, благодаря за линка :).

 25. Лина says:

  Благодаря за статията.

  @ Иво Иванов – това че си навън не е оправдание да използваш латиница

  относно интернет залите – има сайтове в интернет, които конвертират кирилицата към латиница и обратно. Ето ти 1 линк, а ако потърсиш сигурно ще намериш и още… Всичко опира до желанието 😉

  http://latcyr.hit.bg/

  Което ми напомня, че дори и пощата на АБВ предлага конвертиране на текст

 26. жоро says:

  Такива изроди и родоотстъпници,които проповядват преминаването на латиница да си останат там където са-на запад,да си ядат хамбургерите и да си налягат л****то..България ще пребъде и без техните псевдо съвети,като ще си пишем на КИРИЛИЦА,както нашите деди са го правили..
  Кирилицата си е и ще бъде част от националната ни идентичност!!

 27. жоро says:

  това е друг адрес,където може да се пише на КИРИЛИЦА,от комп който няма
  такава инсталирана/например в интернет клуб в САЩ…
  Важното е човек да има това желание,а не да си търси оправдания!

  http://winrus.com/screen.htm

 28. Стоян Панчовски says:

  Искам да пиша на старобългарски,а не зная как да си инсталирам и от къде да намеря старобългарската кирилица.Помогнете ми.

 29. Стоян Панчовски says:

  НИКОЙ ЛИ НЕ МОЖЕ ДА МИ ПОМОГНЕ

 30. Благой Шаламанов says:

  Към Панчовски, ако не се гаврите с темата ще ви отговоря на ваша е-поща. Но подозирам, че искате да предизвикате раздвоения. Защо ли ? Искате да пишете на старобългарски? Но как си го представяте като език или като шриф? В първия случай ще вие трудно , защото трябва да знаете нашия език от ІХ-ХІ в., а във втория трябва до ви е наясно, че той е шифрован под 2 названия “глаголица” и под “елбетица”. Какво по-точно искате? За информация, ще ви кажа, че дори имам още от 1981 г. пишеща машина със старобъргарски-кирилски щрифт, поръчкова изработка. Да не говорим за днешно време.
  Жалко, че късно попаднах на тази прекрасна тема, за която още много може да се каже.

 31. Перфекционистите, които биха ме упрекнали за неправилните кавички и други подобни несъвършенства в текста, нека не са толкова строги, защото такъв е бил „soft”-ът на компютрите, с които съм работил през годините. От „Apple” и „Правец” до днешното време много битове и байтове изтекоха, много кодировки се промениха, „мега-” беше нещо наистина голямо, а „гига-” и „тера-” се появиха доста по-късно . . .
  Вижте другите по-важни неща.
  Поздрави и най-сърдечни благопожелания!
  31.12.2013 г. (7518 г. от последната корекция на Българския календар) До скоро през 7519-та!

 32. Перфекционистите, които биха ме упрекнали за неправилните кавички и други подобни несъвършенства в текста, нека не са толкова строги, защото такъв е бил „soft”-ът на компютрите, с които съм работил през годините. От „Apple” и „Правец” до днешното време много битове и байтове изтекоха, много кодировки се промениха, „мега-” беше нещо наистина голямо, а „гига-” и „тера-” се появиха доста по-късно . . . Например, възможността в един файл да пиша текстове едновременно на български и на немски език за мен се осъществи чак през 1995 г. Имам предвид буквите Ä, Ö, Ü, ß и пр. Нямаше още съответните програми и драйвери. Какво да се прави. То и сега да не би всичко да е уредено и да не би да е било лесно и на поляците, норвежците, турците, датчаните, французите и пр. с техните точки, чертички, коронки и всякакви завъртулки? Не съществува универсална латиница. Повече от 70 езика “разчитат” на нея, а къде е казано, че трябва да бъде непременно английска? Както се казва, топката е в програмистите…
  А който ми се обади на адрес panayotov1@abv.bg , ще получи по-актуален и допълнен файл.
  Поздрави и най-сърдечни благопожелания!
  31.12.2013 г. (7518 г. от последната корекция на Българския календар) До скоро през 7519-та!

 33. Много е жалко, че въпреки увеличаващите се възможности за бързо и автоматично транслитериране по форуми, мобилни телефони и къде ли още не както и вие споменавате кирилицата ни остава на заден план и все още се пише на тази латиница.Която толкова много вреди за грамотността и правилният правопис на днешната младеж, че ще стигне етап, при който и в учебните часове да пишат по този начин и да се чудят как беше на кирилаца.Какво ще оставим на нашите деца , вместо да напишем , че сме щастливи ние какво ще направим – shtastlivi ili 6tastlivi……..това е пълен абсурд явно трябва да забранят използавнето й,иначе друго решение няма.