Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
„Тънкости на приготвянето“ – така се прави сборник с разкази! | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

„Тънкости на приготвянето“ – така се прави сборник с разкази!

„Охлювът е преди всичко нежен, много влажен и със силен здрав мускул, т.е. има всички качества да е най-блестящият любовник във Вселената, че и отвъд.“

Това е нещо като произволен цитат от „Тънкости на приготвянето“, разкази с рецепти, на Деница Дилова.

Лично аз, за когото кулинарията се изчерпва с направата на таратор, вероятно никога не бих се захванал с четенето на разкази с рецепти (както е описана самата книга), ако не познавах Деница – вероятно не много хора си спомнят, но тя спечели конкурса на Литературата Днес през 2008г. със страхотния си разказ „Лимонада на прах“.

Сега, три години и половина по-късно, факт е и дебютната ѝ книга – сборник с 10 разказа, обединени около кулинарната тематика.

Не се заблуждавайте обаче – рецептите обикновено са на заден план в историите и макар в някои случаи да имат централна роля в разказите, дори за лаиците в кухнята всичко е повече от приятно.

„Тънкости на приготвянето“ е изпълнен със страхотни персонажи – ясно е, че за добрата литература героите са вероятно най-важното нещо, а тук това си личи във всеки от десетте разказа. Като се започне от сладката проститутка Зоя, мине се през самотна археоложка, която за няколко дни от живота си усеща какво е да обичаш безкористно… рак; клошар, чиято основна дейност е да разобличава съседите си според боклука им, двама 7-годишни близнаци и свободолюбивата им нова приятелка и, разбира се, моята любимка – млада дама, която се справя с отвратителния почерк на своята покойна леля, за да успее да приготви и да се припознае в безсмъртното същество на охлювите (да, цитатът в началото е точно от този разказ – „Сюрреализмът на охлюва“).

Секс, еротика, самота и копнеж по свободомислието – това са четирите компонента,

които Деница Дилова е сипала в тенджерата, сварила ги е, гарнирала е с изчистения си стил и богатото си въображение, застроила е със свеж хумор, поръсила е със собствените си илюстрации към парчетата и е сътворила литературната манджа „Тънкости на приготвянето“.

А начинът на поднасяне, благодарение на сравнително младото издателство „Скалино“, е на изключително високо ниво – буквално се влюбих в техническата изработка на книгата, шрифтовете, композицията на страниците, хубавата хартия и удивителният дребен детайл, че ъгълчетата на изданието са обли.

За десерт остават две неща – първо може би най-добрият (или поне в тройката!) разказ от сборника – „Нежен лов“,

който макар и леко захаросан на моменти, има в себе си толкова чувство, страст, емоция и самота, че е невъзможно да не те спечели за дълготраен почитател на Деница Дилова.

(Ако кликнете върху изображенията, ще ги видите в голям и подходящ за разпечатване размер.)

И второ, специално за читателите си, Литературата Днес, заедно с издателство „Скалино“ и антикварна книжарница „Алба“, предлага специална възможност да се сдобиете с „Тънкости на приготвянето“. Можете да си закупите сборника от книжарница „Алба“ (на адрес – София, ул. „Иван Вазов“ 38) на цената за издатели – 6 лева, което 40% по-ниска сума от коричната цена от 10 лева.

За улеснение, можете да разпечатате един от талоните по-долу (колкото пъти пожелаете, разбира се, като той се намира и във Facebook-страницата на Литературата Днес и е напълно свободен за разпространение) и да си вземете книгата от „Алба“ на промоционалната цена – разбира се, абсолютно същото можете да направите и без талона, стига да поясните, че сте научили за „Тънкости от приготвянето“ от блога.

Кратко пояснение: Коричната цена на „Тънкости на приготвянето“ е 10 лева, а минималната цена, на която издателството може да дистрибутира книгата без загуби е 6 лева. Възможността да закупите сборника за тази цена е жест от страна преди всичко на „Скалино“ и „Алба“ с помощта на Литературата Днес, като нито една от страните не разчита на печалба от подобна продажба.

Comments are closed.