„Където се раждат ангелите“ – наистина накратко от Людмила Филипова

Рядкост е да видиш първо издание на български автор на два езика.

Затова и когато първоначално се натъкнах на „Където се раждат ангелите“ на Людмила Филипова първият ми въпрос към Сиела беше – българският и английският текст превод на едно и също нещо ли са или по някакъв начин се допълват.

Отговарям ви – едно и също нещо са, така че ако 128-страничната книжка ви се струва кратка, имайте предвид, че страниците са всъщност 64. Освен това форматът е малък – но пък изпипан перфектно в наистина луксозно томче, което ти е удоволствие да държиш в ръце.

Като започнах да чета „Където се раждат ангелите“ бях на ей толкова да спра

още след първите три страници – нещо натрапчиво ми напомни за дидактичното абстрактно-морално писане на Радослав Гизгинджиев (дано Людмила Филипова не ми се обиди!)

В сравнение с него обаче, тя е доста по-добър автор и по някаква причина успя да ме задържи. Признавам, че за това помогнаха и прекрасните илюстрации към текста, които съзерцавах в някои случаи дори повече от думите.

[dropshadowbox align=”right” effect=”lifted-both” width=”250px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]64 страници в малък формат и с доста илюстрации. Дам, наистина кратка история…[/dropshadowbox]„Където се раждат ангелите“ разказва за една постапокалиптична среда, където Земята вече е унищожена, а последните човеци от векове се шляят безцелно в метална капсула в космоса и сляпо се надяват да попаднат на годна за обитание планета. Центърът на повествованието пък е едно Момче – единственото дете в капсулата, в компанията само на мъже.

Въпросното хлапе има нездраво любопитство към вехтите книги в скромната библиотека

и особено към илюстрация на пещерна рисунка от праисторическото минала на Земята. Най-обича да си лафи с душата на майка си, затворена в стъкленица в своеобразното гробище на капсулата (душата пък тежи 21 грама). Както и сами можете да се уверите – клише след клише.

Самият роман (по-скоро разказ, ако се съди по дължината обаче) следва леко морализаторска линия – хората трябва да са добри, да ги е грижа за останалите и да са се грижили за планетата си преди да я погубят. Не е нетърпимо, щом съм чел до финала, но на места поучителният тон дразни доста – поне заклет противник на екоактивистките каузи като мен.

[dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”250px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Финалът, на който явно се залага много, е ОК и донякъде притъпява досадата от късичкото книжле.[/dropshadowbox]Краят, на който според мен Людмила Филипова е залагала като най-силен елемент в „Където се раждат ангелите“, по-скоро се е получил – на мен ми се стори предсказуем и не бях шокиран, но идеята е добра и нюансите в нея могат да минат за изненадващи. Много ясно, няма да ви кажа нищо конкретно за тях, освен че по приятен начин закачат теологията.

Final summation: Книгата би могла да бъде ефектен подарък за дама, която не е от най-ревностните читатели. Самият аз бих си я разглеждал понякога заради приятните илюстрации, а и както вече написах, изданието има чудна полиграфия. Уви, това не е достатъчно и 15-те лева за „Където се раждат ангелите“ се разпределят в солиден превес за формата на книгата пред нейното съдържание.

Преди „Където се раждат ангелите“ бях чел разочароващата „Аномалия“. Смятам да дам и един последен шанс на Людмила Филипова с „Печатна грешка“. Да видим 🙂

Ако ти харесват ревютата ми, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments

 1. Johnnie says:

  Изключително слаб автор със скучна история… Абе, явно какъвто бащата, такава и дъщерята – бездарници!

 2. читателка says:

  Много реклама има около тази дама!!!
  А нейните книги най-много трайно да откажат някого от четенето..

 3. Sunny says:

  Само “Печатна грешка” съм чела и това е една от най-досадните и бездарни книги, с които се сблъсквам в последните години. Браво за рекламата, но си остава с това единствено достойнство.

 4. тото says:

  Купих си две нейни книги – по-точно Аномалия и Антихтонът на Данте, и съжалявам, но не стават за четене. Много объркан хаотичен стил, героите схематични, идеите – неоригинални.

 5. […] Простете ми, че не мога да бъда толкова позитивна, колкото е Преслав Ганев от Литературата Днес. […]

 6. Кирил says:

  Всъщност, имам чуството, че читателя не е схванал основното в книгата. Авторката просто предава разсъжденията на едно объркано детенце и то доста успешно. Краят е интересен и навява размисъл,но не е нито толкова морализаторски нито се заиграва с теологията, по-скоро се заиграва с уфологията и идеята за пътуване във времето. А колкото до онези дето плюят под коментара, по-добре не си копувайте прекалено задълбочени книги, първо ще ви заболи глава а след това може да напишете пак някоя глупост! Не се излагайте а си четете списания и булевардни романчета!

 7. how to set up tinder

  „Където се раждат ангелите“ – наистина накратко от Людмила Филипова | Литературата Днес

 8. Perfect tinder profile

  „Където се раждат ангелите“ – наистина накратко от Людмила Филипова | Литературата Днес

 9. free dating sites for senior married people

 10. free dating website south africa

 11. free plenty more fish dating

 12. best dating site in germany for free

 13. free online dating sites uk singles

 14. free online dating chat rooms for teenagers