Стивън Кинг – “Огън”

Едва преди около месец на български се появи новата книга на Стивън Кинг. В САЩ тя излезе в средата на 2007г., а ето че за малко повече от 400 дни вече е преведена и публикувана и у нас. Оригиналното заглавие е Blaze”, заглавието на български – “Огън”. Тук веднага прави впечатление високото ниво на комерсиалност. Всъщност Блейз е името на главния герой (за него – по-долу), но издателите са предпочели да поставят като заглавие един не точен, но метафоричен превод на думата blaze – за да привлекат купувачи на книгата. Което, лично според мен, съвсем не е било необходимо, защото, както казваше един известен писател – Стивън Кинг дори да се подпише под телефонния указател, той ще се продава като топъл хляб (перифраза).

В оригинала си книгата е издадена под псевдонима Ричард Бакман – име, с което Кинг е подписал някои от творбите си (“Дългата разходка”, “Гняв”, “Пътна мрежа”, “Проклятието”). Корицата е копирана от първото издание на Blaze (удачен избор, защото е наистина добра). Съдържанието на книгата обаче като че ли леко куца.

“Огън” разказва живота на не особено умен добряк гигант, който продължава мислено да общува с мъртвия си партньор в “далаверите”. Години след неговата смърт, Блейз решава да осъществи плана, които двамата заедно са измислили – да отвлече бебето на богато семейство и да иска откуп за него. Проблемите идват, когато похитителят открива колко привързан е към детето. А от друга страна и че е обграден от всички страни от полиция. Всъщност съдържанието на книгата съвсем ясно се описва от изречението, което стои на корицата – “Жертва му е любимо същество, партньор му е мъртвец.”

Когато започнах да пиша това ревю, си казах, че няма да съм критичен, а ще се опитам да изтъкна предимствата на “Огън”. Тъй като съм голям почитател на творчеството на Стивън Кинг обаче, а и заради това, че го познавам доста добре, мога да кажа, че новата му книга съвсем не е на ниво. Вярно е, че още от 90-те романите на писателя не могат да се сравняват с най-добрите му достижения (като “То” или “Гробище за домашни любимци”), но някои бисери като “Клетка” и “Романът на Лизи” показаха, че Кинг има още какво да даде на читателите си. За съжаление, “Огън” не може да стъпи и на малкия пръст на никоя от книгите, изброени в този абзац. За сметка на това е по-добър от роман от голяма част от литературния боклук, който се сипе на пазара в момента. Работата е там, че “Огън” абсолютно си струва парите, четивна и увлекателна книга е, но поставена редом до шедьоврите на Стивън Кинг – губи сериозно своите позиции.

Така че, ако търсите леко четиво, “Огън” ще ви свърши добра работа. Цифровата оценка, която мога да дам за книгата е 6/10.

Comments

 1. how many tinder likes do you get

  Стивън Кинг – “Огън” | Литературата Днес

 2. 100% totally free dating site

 3. dating sim free online games

 4. europe online dating site for free

 5. world best dating sites free

 6. 100 free online dating sites uk

 7. free black bbw dating sites

 8. free springfield mo dating personals

 9. free dating site for truck drivers

 10. classified dating site free