Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Стивън Кинг – “Огън” | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Стивън Кинг – “Огън”

Едва преди около месец на български се появи новата книга на Стивън Кинг. В САЩ тя излезе в средата на 2007г., а ето че за малко повече от 400 дни вече е преведена и публикувана и у нас. Оригиналното заглавие е Blaze”, заглавието на български – “Огън”. Тук веднага прави впечатление високото ниво на комерсиалност. Всъщност Блейз е името на главния герой (за него – по-долу), но издателите са предпочели да поставят като заглавие един не точен, но метафоричен превод на думата blaze – за да привлекат купувачи на книгата. Което, лично според мен, съвсем не е било необходимо, защото, както казваше един известен писател – Стивън Кинг дори да се подпише под телефонния указател, той ще се продава като топъл хляб (перифраза).

В оригинала си книгата е издадена под псевдонима Ричард Бакман – име, с което Кинг е подписал някои от творбите си (“Дългата разходка”, “Гняв”, “Пътна мрежа”, “Проклятието”). Корицата е копирана от първото издание на Blaze (удачен избор, защото е наистина добра). Съдържанието на книгата обаче като че ли леко куца.

“Огън” разказва живота на не особено умен добряк гигант, който продължава мислено да общува с мъртвия си партньор в “далаверите”. Години след неговата смърт, Блейз решава да осъществи плана, които двамата заедно са измислили – да отвлече бебето на богато семейство и да иска откуп за него. Проблемите идват, когато похитителят открива колко привързан е към детето. А от друга страна и че е обграден от всички страни от полиция. Всъщност съдържанието на книгата съвсем ясно се описва от изречението, което стои на корицата – “Жертва му е любимо същество, партньор му е мъртвец.”

Когато започнах да пиша това ревю, си казах, че няма да съм критичен, а ще се опитам да изтъкна предимствата на “Огън”. Тъй като съм голям почитател на творчеството на Стивън Кинг обаче, а и заради това, че го познавам доста добре, мога да кажа, че новата му книга съвсем не е на ниво. Вярно е, че още от 90-те романите на писателя не могат да се сравняват с най-добрите му достижения (като “То” или “Гробище за домашни любимци”), но някои бисери като “Клетка” и “Романът на Лизи” показаха, че Кинг има още какво да даде на читателите си. За съжаление, “Огън” не може да стъпи и на малкия пръст на никоя от книгите, изброени в този абзац. За сметка на това е по-добър от роман от голяма част от литературния боклук, който се сипе на пазара в момента. Работата е там, че “Огън” абсолютно си струва парите, четивна и увлекателна книга е, но поставена редом до шедьоврите на Стивън Кинг – губи сериозно своите позиции.

Така че, ако търсите леко четиво, “Огън” ще ви свърши добра работа. Цифровата оценка, която мога да дам за книгата е 6/10.

Comments are closed.