Грабвайте телата: Как Литературните щурмуваха парламента :)

Снимки в текста: Ладислав Цветков, bTV

Шестима големи литературни човеци у нас прескочиха огражденията

пред Народното събрание по време на традиционното пиене на кафе срещу парламента в искане на оставката на кабинета (ден №28 от началото на протестите).

С призива „Грабвайте телата!“ над оградите се хвърлиха Васил Георгиев, Иван Димитров, Ясен Атанасов, Димитър Кенаров, Милена Фучеджиева и създателят на Аз чета и Рицар на книгата Александър Кръстев. С усмивката на Васото, свенливо хванатите зад гърба ръце и снизходителен поглед на Алекс и веселата прегръдка на Иван Димитров с един от полицаите (снимките – надолу) – ето това се казва интелигентен протест!

В крайна сметка петорката бе отведена до бус на МВР, за да им драснат по един предупредителен протокол. Споко, арести няма. Няма как на тези пичове да не се каже Браво и Успех!

Ето какво казаха трима от искащите осКафка на правителството за Литературата Днес!

Васил Георгиев: Прескочих загражденията, за да покажа на управляващите и на техните възложители, че тяхното несъобразяване с мнението на хората няма как да продължи дълго, защото търпението се изчерпва и в най-търпеливите от нас.

Александър Кръстев: Това бяха лицата на съвременната българска литература и тяхното прескачане на огражденията с надпис „Грабвайте телата“ показва, че след като думите на народа не се чуват, той може да ползва и телата си с ясното съзнание, че нарушава нормите.

Иван Димитров: Читатели, грабвайте си душите и протестирайте! Онези в парламента имат само тела!

Пред bTV пък поетът Ясен Атанасов обясни, че надписът „Грабвайте телата”, с който са били демонстрантите, е бил, за да разберат хората, че могат да ни ограничават физически, но никой не може да ни отнеме вярата.

Снимки: bTV

Comments

 1. Maria says:

  Дано да са разбрали тези, за които е бил предназначен този интелигентен протест.Дали си спомнят изобщо смисъла на този призив на Дядо Вазов.

 2. Ivanova says:

  Tova triabva da napraviat vsichki bulgari!!! Inache sami se zatrivame!

 3. Anonymous says:

  😆 За съжаление не искат да кажат , че са чули и разбрали ! Правят се че няма нищо , това вече сме го виждали и преживявали , трябва само да устоим повече от тях !

 4. Alex says:

  търсачи на внимание – слава Богу, че Калин Терзийски (мой кумир) не е бил там ❗

 5. Anonymous says:

  :mrgreen: А-а! В групата на най-неизвестните писатели е била и известната дъщеря на писателя Дико Фучеджиев – дългогодишен партиен секретар на БКп на Съюза на българските писатели, лауреат на литературни и партийни награди, иждивенец на социалистическите блага и т.н. Тя пък какво иска, не й ли стига наследството на баша й?

 6. Alex says:

  съжалявам много, но за Милена Фучаджиева не бях чувал, докато не започнах да чета скучните й, пълни с клишета разкази…попитай на улицата..всеки е чувал кой е Калин Терзийски

 7. Валери says:

  Хепънинг. Безопасни игли.

 8. sgannn says:

  Лицата на съвременната българска литература? Милена Фучеджиева? Васил Георгиев? Ясен Атанасов? Вярно само Калин Терзийски липсва, и Людмила Филипова 😀

  Ужас, графоман до графоман…

 9. stefan says:

  И Калин Терзийски подкрепя с цяла душа “протестите”. Слушах го оня ден по “Хоризонт” в качеството му на “интелектуалец”. За съжаление наистина това е лицето на българската съвременна литература. И проблемът им не е, че са графомани и то на ниво по-ниско от Сидни Шелдън, а че наистина се мислят за интелектуалци. Сравнете с един истински такъв – Цветан Тодоров. Ама доколко е българин той е друг въпрос.

 10. Сибилла says:

  Лелее, Алеекс! Браво!!!! :mrgreen: Браво и на литературните човеци! 😎