Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Подарявам книги! | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Подарявам книги!

Вдъхновен от второто поредно безвъзмездно раздаване на книги от Петър Стойков, реших, че няма да е зле да го направя и аз като се има предвид, че съм автор на един от най-големите български блогове за литература. Затова ето какво ви предлагам…

Няма да купувам специално книги за това (какво да се прави, в момента не съм финансово алтруистично настроен), но затова пък прегледах библиотеката си и избрах няколко заглавия, които имам по два пъти, нямам намерение да чета втори път или пък не виждам никакъв смисъл да държа вкъщи.

Част от тях са художествена литература от не особено висока класа, на някои от вас книгите може да се сторят глупави или безсмислени, но добрата новина е, че все ще се намери човек, който да прояви интерес към тях и да ги хареса. Има обаче и книги, които лично аз страшно харесвам и оценявам високата им литературна стойност.

Ако искате някоя от книгите в списъка ми – напишете един коментар под този текст! Тук не важи правилото “пръв по време, пръв по право”, защото не всеки ще може да прочете материала достатъчно навреме. Ще избера на кого да дам книгите или чрез жребий, или по симпатии, ако искане за дадена книга прояви блогър, когото харесвам или такъв, който коментира често в Литературата Днес!

Вижте кои книги подарявам:

Пол Дохърти – Сянка над короната (Обещана)

Книгата е от поредицата “Средновековни загадки”. Не си спомням точно за какво се разказва, но нещо ми се върти в главата, че романът държи в напрежение.

МакВикар – За себе си (Обещана на Мария Василева)

Тази така и не я прочетох, защото първо нямах време, а после ми се натрупаха още хиляди книги на бюрото. Затова сметнах, че през следващите години едва ли ще прелея някого от желание да чета за бягството на затворника МакВикар. Според рецензията на задната корица книгата е комедиен трилър, който кара хората да се смеят, да тръпнат и дълго да се тресат (уникално представяне, не смятате ли). Интересното тук е, че историята е по истински случай и МакВикар описва реалното си пребиваване в затвора.

Калистен – Подвизите на Александър (Подарена на Коронай)

Книгата е на личния биограф на Александър Македонски. Чел съм я преди няколко години, а после я получих като подарък. Сега подарявам едната от двете си бройки. Това наистина си струва, защото си личи как Калистен създава умишлено един митологизиран образ на Александър. Разбира се, за да се чете, е нужна поне бегла представа за историческата ситуация, описана в книгата.

Джек Лондон – Белия зъб (Обещана на Мария)

Обичам тази книга. Просто я обичам и в един момент осъзнах, че имам три бройки от нея. Сега давам едната – тази от поредицата “Вечните приключенски романи”. Мисля, че няма нужда от думи, с които да се хвали този роман – той просто трябва да се чете пак и пак!

Ърнест Хемингуей – Сбогом на оръжията (Обещана на Майк Рам)

Класика. Всички знаете за какво става дума, когато се каже Хемингуей. Сега вече имам трите му тома на български и това отделно издание на “Сбогом на оръжията” не ми трябва.

Кант – Към вечния мир (Подарена на iva)

Имам я два пъти. Книгата е кратък трактат на Имануел Кант. Не е от “големите” му неща, но определено е много интересно четиво за интересуващите се от философия или политология.

Труман Капоти – Хладнокръвно (Обещана на Daisy)

Старо издание (1968) на един от шедьоврите на Капоти (когото обожавам). Тази книга я имам отпреди да си купя сборника с избраните му съчинения, но така и не съм я отварял. Не съм сигурен, че преводът е добър (всъщност смятам, че не е, но това мнение няма никаква стойност), но това е Капоти просто и трябва да се чете при всяко положение.

Труман Капоти – Музика за хамелеони (Обещана на светлана)

Това е изданието от 1982, което е орязано от критиката. Горещо препоръчвам пълното издание (за което говорих), но и това става, за да се види за какво става дума, когато говорим за гения на Капоти.

Чехов – Разкази и повести (Обещана на Нели Ценова)

Запазих това за накрая. Обичам Чехов. Купих си осемте тома с негови избрани съчинения и сега малкото сборниче с някои от най-добрите му творби не ми е нужно. Да знаете, че който го поиска, ще бъде щателно проучен от мен, защото не бих го подарил на всеки!

Надявам се, че съм предизвикал интереса ви и че книгите ми ще отидат при подходящите читатели : ) Очаквам вашите коментари с “искания”. Не се срамувайте да пожелаете това, което сте си харесали, защото за мен е голямо удоволствие, когато подарявам книги!

Comments are closed.