Подарявам книги!

Вдъхновен от второто поредно безвъзмездно раздаване на книги от Петър Стойков, реших, че няма да е зле да го направя и аз като се има предвид, че съм автор на един от най-големите български блогове за литература. Затова ето какво ви предлагам…

Няма да купувам специално книги за това (какво да се прави, в момента не съм финансово алтруистично настроен), но затова пък прегледах библиотеката си и избрах няколко заглавия, които имам по два пъти, нямам намерение да чета втори път или пък не виждам никакъв смисъл да държа вкъщи.

Част от тях са художествена литература от не особено висока класа, на някои от вас книгите може да се сторят глупави или безсмислени, но добрата новина е, че все ще се намери човек, който да прояви интерес към тях и да ги хареса. Има обаче и книги, които лично аз страшно харесвам и оценявам високата им литературна стойност.

Ако искате някоя от книгите в списъка ми – напишете един коментар под този текст! Тук не важи правилото “пръв по време, пръв по право”, защото не всеки ще може да прочете материала достатъчно навреме. Ще избера на кого да дам книгите или чрез жребий, или по симпатии, ако искане за дадена книга прояви блогър, когото харесвам или такъв, който коментира често в Литературата Днес!

Вижте кои книги подарявам:

Пол Дохърти – Сянка над короната (Обещана)

Книгата е от поредицата “Средновековни загадки”. Не си спомням точно за какво се разказва, но нещо ми се върти в главата, че романът държи в напрежение.

МакВикар – За себе си (Обещана на Мария Василева)

Тази така и не я прочетох, защото първо нямах време, а после ми се натрупаха още хиляди книги на бюрото. Затова сметнах, че през следващите години едва ли ще прелея някого от желание да чета за бягството на затворника МакВикар. Според рецензията на задната корица книгата е комедиен трилър, който кара хората да се смеят, да тръпнат и дълго да се тресат (уникално представяне, не смятате ли). Интересното тук е, че историята е по истински случай и МакВикар описва реалното си пребиваване в затвора.

Калистен – Подвизите на Александър (Подарена на Коронай)

Книгата е на личния биограф на Александър Македонски. Чел съм я преди няколко години, а после я получих като подарък. Сега подарявам едната от двете си бройки. Това наистина си струва, защото си личи как Калистен създава умишлено един митологизиран образ на Александър. Разбира се, за да се чете, е нужна поне бегла представа за историческата ситуация, описана в книгата.

Джек Лондон – Белия зъб (Обещана на Мария)

Обичам тази книга. Просто я обичам и в един момент осъзнах, че имам три бройки от нея. Сега давам едната – тази от поредицата “Вечните приключенски романи”. Мисля, че няма нужда от думи, с които да се хвали този роман – той просто трябва да се чете пак и пак!

Ърнест Хемингуей – Сбогом на оръжията (Обещана на Майк Рам)

Класика. Всички знаете за какво става дума, когато се каже Хемингуей. Сега вече имам трите му тома на български и това отделно издание на “Сбогом на оръжията” не ми трябва.

Кант – Към вечния мир (Подарена на iva)

Имам я два пъти. Книгата е кратък трактат на Имануел Кант. Не е от “големите” му неща, но определено е много интересно четиво за интересуващите се от философия или политология.

Труман Капоти – Хладнокръвно (Обещана на Daisy)

Старо издание (1968) на един от шедьоврите на Капоти (когото обожавам). Тази книга я имам отпреди да си купя сборника с избраните му съчинения, но така и не съм я отварял. Не съм сигурен, че преводът е добър (всъщност смятам, че не е, но това мнение няма никаква стойност), но това е Капоти просто и трябва да се чете при всяко положение.

Труман Капоти – Музика за хамелеони (Обещана на светлана)

Това е изданието от 1982, което е орязано от критиката. Горещо препоръчвам пълното издание (за което говорих), но и това става, за да се види за какво става дума, когато говорим за гения на Капоти.

Чехов – Разкази и повести (Обещана на Нели Ценова)

Запазих това за накрая. Обичам Чехов. Купих си осемте тома с негови избрани съчинения и сега малкото сборниче с някои от най-добрите му творби не ми е нужно. Да знаете, че който го поиска, ще бъде щателно проучен от мен, защото не бих го подарил на всеки!

Надявам се, че съм предизвикал интереса ви и че книгите ми ще отидат при подходящите читатели : ) Очаквам вашите коментари с “искания”. Не се срамувайте да пожелаете това, което сте си харесали, защото за мен е голямо удоволствие, когато подарявам книги!

Comments

 1. Срам – не срам, ще си призная, че нищо от Хемингуей не съм чел, така че си давам заявката за “Сбогом на оръжията”.

 2. UZUMAKI says:

  Аз подарявам страст. Някой иска ли?

 3. Longanlon says:

  Поздрави за втория човек, престрашил се да последва примера ми 🙂

 4. Мария says:

  Аз за “Белия зъб”. Много, много, много я искам :))) *Каня и се от години…*

 5. fen says:

  Поздравявам двама достойни блогъри, които подаряват книги:)Част от книгите не съм ги чел, но ще оставя избора на другите.Сега и без това съм се отдал на Ерих Мария Ремарк:)

 6. В arrowsss.wordpress.com Явор също подарява книги, но бях написал този материал преди той да пусне своя, а сега вече е късно да го редактирам. Така че можете да разгледате и там, за да си изберете нещо : )

 7. светлана says:

  Труман Капоти “Музика за хамелеони”, дори и цензурирано си струва да го подържа в ръце

 8. КОРОНАЙ ТЪЖНИЯТ ГОЛЯМ ПРИНЦ says:

  КОРОНАЙ ПРИЯТЕЛ НАКАЗАТЕЛ

  Калистен – Подвизите на Александър!!!

  Подари ми я и никога повече няма да пиша от името си :p

 9. Коронай, веднага е твоя ; )

  Мария, за теб – “Белия зъб” (имаш страхотен блог)!

  Майк Рам – получаваш Хемингуей!

 10. Поли says:

  Рискувам да поискам Чехов. Смятам, че си заслужава, дори и със “заплахата” от щателно проучване.:-)

  И поздравления за блогърите, раздаващи книги.

 11. Мария says:

  Благодаря ти- и за книгата, и за комплимента (въпреки, че твоя е къде, къде по- :))) Аз обещавам също да подаря книжки, но ще е малко по-късно във времето, защото трябва да съм си вкъщи.

  Ти ли ще драснеш имейл, за да ти дам адреса, или…? 🙂

 12. Аз ще пратя мейли, само чакам да се посъберат хора за повечето книги : )

 13. Благодаря! 🙂

 14. iva says:

  Изчела съм повечето трудове на Кант, но “Към вечния мир” не ми е попадала, а ето че сега ми се налага и то доста експресно. Трябва да я прочета до вторник (13.01) за часа ми по свят и личност. Сигурно толкова скоро няма да можеш, но ако можеш да ми помогнеш ще си супер!!

 15. Изпратих ти един мейл, провери си пощата : )

 16. Ancho says:

  Много се радвам че са се намерили хора да подпомогнат духовно и интелектуално бедните.Продължаваите напред. 🙂

 17. макарон4е says:

  Възхитен съм от идеята.
  Аз обикновено ги подарявам на читалища, защото не мога да си представя как ще ги пращам по пощата, примерно, инвалид съм и пенсията ми е 94 лева – какъв разкош…
  А за Капоти – “Все някъде по света вече е 5 часа!”.
  Наздраве на всички и четете, Пенчоооооо.
  Успех в това прекрасно начинание!
  Браво, наистина, страхотно!

 18. ivetosliven says:

  Поздравления за жесста.Аз не бих го направила, тъй като книгите ми са моето най-голямо богатство. НА пътуващата библиотека подари две,но ми бяха в два екземпляра.Много искам да имам”Сто години самота” на Маркес.Ако някой може да помогне ще бъда много благодарна.ДОРИ И СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ.

 19. Между другото как става самото изпращане, какви са таксите и т.н защото имам идея също да организирам нещо подобно 🙂

 20. Ами в пощата се попълва един формуляр, опакова се книгата, а сумата за самото изпращане е между 0,85 и 2,50лв, в зависимост от теглото и обявената стойност (ако има наложен платеж, цената се вдига до към 3-3,50). Колкото до конкретната ми инициатива – книгите ги пращам за своя сметка.

  ivetosliven, “Сто години самота” на Маркес е доста скъпа книга… При добър късмет можеш да я вземеш за 30лв, но вероятно ще е дори повече…

 21. Longanlon says:

  Формуляр?!? Какъв формуляр? Нещо са те набутали човече….

  Един лист опаковъчна хартия струва 10 ст., аз лично увих последните книги в едни рекламни плакати, които имах в офиса (с бялата страна навън де).

  Пишеш адреса, пишеш твоя адрес, пишеш и с големи букви “ПЕЧАТНО!” на пакета (печатните пратки са по-евтини).

  Носиш го в пощата и го пускаш не като колет, а като писмо. Нищо не се попълва, никакви формуляри – само ти го теглят и казват колко марки трябва да му налепиш 🙂

 22. Daisy says:

  Харесвам Труман Капоти,имам “Закуска в Тифани”,но “Хладнокръвно” нямам. Капоти е доста труден за превод,лично съм се мъчила много пъти,когато бях ученичка.Надявам се “Хладнокръвно” да стане моя. Почвам да се замислям дали и аз нямам книги за подаряване, тези които по някакво стечение са ми по две и не представляват интерес за децата ми.Опитах да ги занеса в библиотеката ,но там ми казаха, че трябва да отговарят на много условия – година на издаване, външен вид и т.н.

 23. Мали says:

  Поздрав за страхотната идея, както и за всички онези, които са го правили и ще го правят. Не мога да помогна, за съжаление, със “Сто години самота” на Маркес – имам само един екземпляр; на испански.
  Longanlon дава много добър и практичен съвет. Въпреки, че за момента не ми се очертава изпращане на книги, благодаря за него.

 24. Бих искала да имам Чехов – Разкази и повести 🙂
  Поздравления за страхотната идея! Успех!

 25. Мария Василева says:

  Моите адмирации за това,което правиш.Признавам,че аз не бих го сторила,тъй като изобщо не ми е приятно да си давам книгите-дори за малко.Може би,затова се радвам на постъпката ти,както и на своята доста голяма библиотека,в която нито една книга не е с подгънати или зацапани страници.
  Мак Викар – За себе си – е произведение,което не присъства на полиците ми и много бих се радвала да го приютя:)А и ти сам спомена,че никога не си го чел-е,аз ще я разлистя докрай,и то с голямо удоволствие.
  Сърдечен поздрав от мен!

 26. Нели Ценкова says:

  Много отдавна чета твоя блог, получавам го по имейл и съм впечатлена от инфото тук. Зарежда ме с доста прясна информация за любимите ми книги – много обичам да чета. Руските автори са неповторими бих се радвала да притежавам книгата на Чехов и то от теб.
  Много ми се искаше да те помоля да направиш списък със задължителните книги които човек трябва да прочете, поне най-ценните, за да не пропусне скъпоценните камъни между тинята, която ни залива в момента. Много бих се радвала на една такава пътечка по която да се ориентираш в книжната гора. 🙂

 27. Longanlon, формулярът е за колет, няма да се излагаме с писма я 😀

  Мария Василева, МакВикар е твой (браво за библиотеката с неподгънати страници : ) )

  Daisy, “Хладнокръвно” е за теб.

  Днес дадох “Към вечния мир” на iva, обещал съм също и “Сянка над короната” на Пол Дохърти.

  “Музика за хамелеони” отива при светлана.

  Чехов ще отиде при Розичка, Нели Ценкова или Поли, трябва да тегля жребий, който ще определи : )

 28. BOIKA DJAMBAZOVA says:

  Zdraveite,
  Hubavo e, 4e ima hora kato vas. Ako ima na4ih bih iskala da polu4a kniga bez zna4enie koq e. Obi4am da 4eta mnogo, a knigite ve4e sa dosta skupi osobeno istinskite.
  Blagodarq predvaritelno!

 29. Така, импровизираният ми жребий определи Чехов да отиде при Нели Ценова. Честито : )

  @ BOIKA, вече всички книги са раздадени… Съжалявам за това, но следващия път ще ти запазя нещо специално : )

 30. Току-що пратих мейл до хората, чиито адреси очаквам да получа.

  Ако сте поискали дадена книга и не сте я получили – извинявайте… Следващия път ще се опитам да се реванширам : )

 31. Аз вече получих лично книгата си. Отново благодаря сърдечно на Преслав Стефанов Ганев за тази изключителна изненада. А сега е време да кажа и моето последно СБОГОМ ПРИЯТЕЛИ НА КОРОНАЙ! СБОГОМ!

 32. Димка Панайотова says:

  Здравейте!Да си призная,не познавам блога ви,днес случайно видях това в свежо,наистина,чудесно хрумване,като се замислим във всяка лична библиотека има дублирани книги,които могат да зарадват някого.Когато пътуващата библиотека дойде в Пловдив отидох до там,но нямах физическата възможност да нося много книги.За моя радост се сдобих с чудесна книга АНА ДОСТОЕВСКА-СПОМЕНИ,за което благодаря на Зоя Узунова от Кърджали.Чехов,Пушкин,Есенин предпочитам да ги чета в оригинал,имам по нещичко от тях.Нямам кой знае колко голяма библиотека,но и аз също съм много ревнива към книгите си,много харесвам пътеписи,очерци,имам всичко или почти всичко на Николай Хайтов,някои любими си ги препрочитам всяка година,между тях са СТЪРШЕЛ на Е.Войнич-на руски,книгите на Юлия и Дончо Папазови за плаванията им и още някои.Пожелавам успех в начинанието.

 33. Евала за инициативата 😉 За желаещите, ето и няколко предложения за книжки от мен с още едно свежо допълнение към идеята 🙂

 34. Erectile says:

  информация действительно актуальная. Где-бы не рылся – на каждом блоге можно найти золотую жилу полезной информации =)

 35. Поли says:

  Жалко, че нямах късмет с Чехов.
  Поздравления за инициативата и честито на получилите книги. 🙂

 36. Нели Ценкова says:

  С нетърпение очаквам да получа книгата си!!!

  Това което правите е страхотно. Благодаря ви!!!

 37. Белия зъб подарена ли е вече?

 38. Ако искате да ми дадете белия зъб, ще съм ви много благодарна 🙂

 39. @ detelinka.dir.bg ,

  Всички книги са вече подарени : ) Следващия път!

 40. Така, извинявам се, че още не съм пратил книгите, но съм страшно зает… Вече са пакетирани вкъщи, адресите са върху тях, обаче просто не мога да намеря един час през деня да отида до някоя поща… Другата седмица обещавам!

 41. Нели Ценкова says:

  Много се извинявам но още не съм си получила спечелената книжка.

 42. Вчера по обяд изпратих книгите по пощата. Очаквам да пристигат до вас или утре (доколкото си спомням Български пощи работеха и в събота), или в понеделник.

 43. Книгата пристигна в събота. Много благодаря, Преслав! Започвам да я чета в най-скоро време!

 44. Надявам се, че и останалите са получили книгите си. Ако е възможно, нека да потвърдят тук : )

 45. Мария says:

  Здравей 🙂 Моята книжка е пристигнала още миналата седмица. Аз лично и се радвам от вчера и вече съм я преполовила 🙂 Благодаря още веднъж!

 46. Удоволствието е мое *поклон*

 47. Мария Василева says:

  Здарвей,хиляди благодарности за книгата :).И при мен е пристигнала още в събота,но тъй като отсътвах от града чак днес си я видях.С нетърпение и голям интерес започвам да си я чета.
  Пожелавам ти късмет и желание за още такива добри начинания!

 48. Dimitar says:

  Ако все още си стои Белият Зъб Ви умолявам да ми я подарите. Благодярь предварително! robben@mail.bg

 49. sashtiq says:

  Аз търся “Сред дивата пустош” на Джон Кракауерл