По-малко от 10% от французите четат?

Доста често се появяват социологически проучвания за това колко хора четат. Преди известно време писах за това, че 2/3 от хората на Острова лъжат какво са чели и какво не. Това ми се струваше доста притеснително, но сега попаднах на още по-неприятна новина – 30% от французите изобщо не четат книги, а 64% – по-малко от пет книги на година (по данни на Франс Прес).

Днес се открива Салона на книгата в Париж и по този повод хората решили да направят проучване за читателските навици в страната си. Резултатите обаче са повече от стресиращи.

Някакси не мога да приема, че не четат достатъчно цели 94% (94!) от жителите на страна, която се слави с високо ниво на образованост и прилична интелигентност на средностатистическия гражданин.

По-лошото обаче е, че собствените ми наблюдение за България показват една лоша тенденция. Не знам у нас да се правят такива проучвания, но съм почти сигурен, че те няма да доведат до нищо добро.

Честно казано, аз вярвам в това, че ние четем – почти убеден съм, че не сме толкова изпаднали, че да не изчитаме поне по една книга на месец. Резултатите за Франция обаче ме обезкуражават малко.

Затова имам молба към онези от вас, които имат по-общи като тематика блогове – публикувайте там една анкета с въпрос от типа на „Колко книги четете на година“ или нещо подобно. Много ми се иска да разбера някакъв що-горе достоверен отговор на този въпрос, но анкета в Литературата Днес не би била обективна с оглед на аудиторията тук.

Все пак ще се радвам на вашите коментари под този текст. И дано да са позитивни : )

Comments are closed.