Кой е любимият ти литературен герой?

След избирането на “любим” роман на нацията (което си беше безумно и дори смешно), започва нова подобна инициатива – откриването на любим литературен герой. Кампанията вече тече и ще продължи до 24 май. Целта е да се установи кои са най-обичаните литературни герои на българите.

Правилата са прости:

През първия етап на кампанията, от 29 март до 26 април 2009 г. участниците в анкетата имат възможност, да посочат своя любим литературен герой от български или преводен роман. На базата на тяхното гласуване ще бъдат излъчени 10 герои-финалисти.

През втория етап, от 27 април до 17 май ще продължи гласуването, което ще оформи подреждането от 1 до 10 място на най-обичаните литературни герои на България.

Интересно ми е кои ще бъдат десетте най-обичаните героя. Като че ли Бойчо Огнянов си изглежда твърд участник в класацията (или Рада), Бай Ганьо също. Най-вероятно Гандалф или Арагорн също ще попаднат в десетката; може би Аслан от “Хрониките на Нарния”, Малкият принц (закъде без него).

Дали обаче наистина много добри и издържани персонажи ще намерят място в крайната класация? Говоря за герои като Джордж (“За мишките и хората”), Хумберт Хумберт (“Лолита”), Грегор Самса (“Метаморфозата”), Джийвс или Бърти Устър (всички знаем откъде), Стрелеца или Еди (“Тъмната кула”) и още много, просто тези веднага ми идват прима виста.

Да не говорим пък за Пипи, Мечо Пух, Белия зъб, Емил от Льонеберя, Карлсон, Маншон, Полуобувка, Мъхеста брада, които са любими детски герои на няколко поколения.

Засега можем само да се надяваме, че наистина заслужили герои ще намерят място в челната десетка. На 27 април ще разберем кои са те. Междувременно вие можете да гласувате за своя фаворит на сайта на кампанията, както и да споделите кой е той тук, като коментар под този текст!

Comments

 1. Томас от “Богат-беден” на Ъруин Шоу. Второстепенен герой през целия роман, накрая той се оказва много повече Човек от забогателия си брат и жена му,

 2. Минута е много says:

  Не бих се учудил ако спечели Бойчо Огнянов.
  Лично бих гласувал за Гарганел (“Смърфовете”). Или за чичо Върнън от “Хари Потър”.

 3. stoyanski says:

  Любимият литературен герой на българите ще бъде Мунчо от “под игото”.

 4. “Минута е много”, защо ползваш това име, интересно ми е 🙂
  И да не забравя да добавя друг мой любим герой без шанс да се намърда където и да е – Майк Валънтайн Смит от “Странник в странна страна” на Робърт Хайнлайн 🙂

 5. Освен абонираните герои от „Под игото“ (защото не мислим, а гласуваме по инерция), най-вероятно ще влязат и Албена, Индже, Андрешко, Пипи Дългото чорапче, Ян Бибиян, Хари Потър и… Ханибал Лектър. 🙂

  Султана ми е една от любимите героини, но не мога да реша кой/коя е най.

 6. “Бай Ганьо” е и остава най- истинският, най- автентичният, най- актуалният литературен герой в тази страна.

 7. Блага says:

  Христо Блажев – за Томас си абсолютно прав!
  stoyanski – Защо да не е Мунчо, този луд е единственият осмелил се да протестира. Май голяма част от нас трябва да го последват в “лудостта” да са искрени пред себе си и обществото.

 8. Lilyan says:

  Мунчо,Мунчо! Има ли по- велика литература от българската.Долу Нобеловия институт, който само на нас от целите Балкани не е присъдил наградата си! Ама това е, защото учства в световния заговор срещу България.

 9. ще се лигавите или ще отговаряте искрено?

  Бих гласувал за Петроний (Quo vadis)

 10. Lilyan says:

  Аз вече гласувах. Изборът ми е Йосиф от “Йосиф и неговите братя” на Томас Ман.Този път – съвсем сериозно! Крайно време е да се замислим за моралните стойности на живота. Стига цинизъм и примитивизъм!

 11. Хриси says:

  Герои като Едуард от Здрач да водят? Това е смехотворно. Подобна книга може да е зарибяваща, но не носи нищо нито на литературата, нито на българите им прави чест да гласуват за подобен добре развит фенфикшън. Разбира се, ще спечели, защото децата на по 11-12 нямат друго занимание освен да цъкат за “Едчо”.

 12. Stel4eto says:

  Аз съм на точно противоположното мнение на Хриси 🙂 Точно от герои,като изобразените в “Здрач” може да се научи много-и на саможертва,и на нестихваща борба за истинската любов,и на компромиси,и на държание при сблъсък между приятел и любим…и още много!Ако си чела тетралогията на Стефани Майър няма начин да напишеш “не носи нищо на литературата”.Тя изгря с това велико произведение и е оценявана от критици по целия свят.
  Затова и аз ще гласувам именно за герои като Изабела Суон и Едуард Кълън!
  Разбира се,има и много други,които заслужават първото място.Затова подкрепям цялата идея и очаквам,че ще има големи изненади :))

 13. димана says:

  Моя любим герой попринцип е Гаврош. Но имам доста 2-ри места: Жан Валжан, Бойчо Огнянов (усъмнил ли се е някой), доктор Соколов… абе толкова са много, че не ги помня всичките…

 14. димана says:

  Моя любим герой попринцип е Гаврош. Но имам доста 2-ри места: Жан Валжан, Бойчо Огнянов (усъмнил ли се е някой), доктор Соколов… абе толкова са много, че не ги помня всичките…а, пропуснах синьор Виталис от “Без дом”(знам, че е детска книга, но съм на 12:) )

 15. митака says:

  Хърмаяни Грейнджър Е НАЙ-КРАСИЖАТА НАИ-УМНАТА И НАЙ-ДОРТА АКТИСА НА СВЕТА!!!! 😳