Кои книги искам да си купя?

Няколко неща ме карат да напиша този кратък пост – точно пред заплата съм; имам един доста набъбнал списък с книги, които трябва да си купя; напоследък изпадан в странно недоумение всеки път, когато се зачудя какво точно да публикувам в блога.

И не че този списък, сложен тук, би променил каквото и да било (освен ако някой читател не реши да ми подари книга от листа – но това в кръга на шегата, хехе), но все пак ще го направя. А с коментара си вие можете да го допълните със своите собствени запланувани покупки или пък препоръките ви към мен.

Джеймс Джойс – Одисей. Плюсовете са, че това е Джойс и въпреки че ще ми е адски тежко да чета огромния „Одисей”, със сигурност няма да ми навреди да го познавам и с нещо друго от „Дъблинчани”. Минусите – струва 50 лева. Другата лоша новина е, че ми се струва (не без основание), че тиражът е на изчерпване и след година, предполагам, ще я имат само антикварите и ще съдират кожи за нея.

Робърт Бърнс – В цъфналата ръж. По принцип не чета поезия, но в това издание се влюбих. Толкова е съвършено, а стиховете на Бърнс са толкова… хм… поетични. Как да не ти се прииска да го имаш и да си го попрочиташ, когато го видиш на лавицата вкъщи?

Стефани Майър – Здрач. Да, наистина искам да прочета тази книга. Просто изпитвам непреодолимо желание да знам защо всички толкова я харесват и я оценяват толкова високо. По същата причина прочетох няколко книги на Тери Пратчет (не ги харесах, само си затвърдих мнението, че той не става), по същата причина си купих и „Алхимикът” на Коелю.

Новелови награди ’08. Веднага след като излезе ще си я купя. Може би дори на премиерата (27 април). Предното (и първо) издание ме очарова, а това трябва да го чета и по друга причина, тъй като участвах в конкурса, но не спечелих. Та се надявам, че новелите вътре ще са много добри, за да не се отчаян от това какъв бездарник съм.

Стефан Цвайг – Колекция новели, том І. Не съм чел още Цвайг и съжалявам за това. Ще трябва да го поправя.

Борис Акунин – Гробищни истории. Ето тази книга нямам никаква представа защо я искам. Но просто ме привлича по някакъв начин този тип художествено описване на реални места, примесването на истинска история с въображение и т.н. Замислям се и да направя някакви опити с това, но преди това със сигурност трябва да се запозная с „Гробищни истории”.

Жерар-Жорж Льомер – Кафка. Много обичам да чета биографии на любими писатели. Затова и тази книга ме заинтригува. Още повече като се има предвид, че съм чувал само добри неща за нея.

Габриел Гарсия Маркес – Любов по време на холера. Видях я на една сергия за стари книги за 25 лева. Почти сигурен съм, че утре ще е вече купена, но се надявам да не е и да успея да я взема навреме.

Засега е това. Убеден съм, че има и още неща, които съм си набелязах, но в момента ги забравям. И слава Богу, защото списъкът е доста сериозен финансово и като нищо един голям процент от заплатата ми ще остане в „Хеликон” или „Пингвините”. Внимавайте все пак с добавките си към него, за да не ме разорите : )

Comments

 1. asktisho says:

  Бих искал лично да ти препоръчам “Черната книга” на ивомир а.к.а The Black Book – най-доброто на книжния пазар, което е излязло от български автор тази година, според мен.

  Относно новеловите награди – харесвам миналогодишното издание, ще си взема и тазгодишното.

  Съжалявам само, че в списъка ти няма други български автори. Маркес и Цвайг заслужават мястото си в библиотеката на всеки читател, който претендира за над средно интелектуално ниво, разбира се. Но фактът, че българският читател, издател и книгразпространител обърнаха гръб на българския писател – не онзи от банкнотите, а живият, дишащ и талантлив човек, който се нуждае от тяхната помощ тук и сега, ме кара да мисля, че кандилцето на словото съвсем скоро ще загасне не някъде другаде, а именно тук – в странта, която обича да се гордее, че е люлка на славянската писменост и култура…

 2. О, сигурно съм разбран погрешно! Аз съм голям привърженик на съвременната българска проза. Просто помислих малко и не ми хрумне никое ново заглавие, което мога да включа в списъка. Да кажем “Будистки плаж” на Васил Георгиев – взех си го преди около месец, изчетох го и е просто страхотен сборник. Доказателство за това ще видим, когато стане един от основните претенденти за наградата Хеликон тази година – понеже съм убеден, че ще се случи точно това.

  Та така – единственото по-популярно ново, така да се каже, на пазара за съвременна българска литература е “Старите хипари” на Михаил Вешим. А Вешим е автор, чиито писателски качества не ми допадат особено.

 3. Знаеш ли, харесва ми как пишеш за книгите. В думите ти има… топлина към тях. За съжаление нямам нито една от горепосочените, но имам немалко други. Заповядай в блога ми (www.blajev.blogspot.com), харесай си някое заглавие и ще ти го подаря, ако не е в последната групичка най-ценни, де 🙂

 4. О, не мога да си избера нещо за подарък от блога ти… Това е абсурдно : ) Т.е. бих взел нещо назаем, каквото е и условието, а и не бих отказал, ако искаш да ми подариш нещо специално, но да си избирам сам..

 5. Защо да е абсурдно? Предполагам си видял, че имам обширна и разностранна литераура, която съм насъбрал последните пет години с много желание и лишения. Факт е, че не съм прочел всичко, а непрестанно взимам нови и нови. Добре, направи един списък с 5-10 заглавия, които би прочел с удоволствие и аз ще избера коя от тях ще преживея най-лесно 🙂
  А за книга назаем – винаги си добре дошъл, разбира се.

 6. Макето says:

  Здравей, аз съм историк по професия но ако от мен зависеше избора, веднага бих си купил Джойс.

  Защо?

  1. За пръв път тази книга излиза на български език.
  2. Изданието е направено както трябва-твърда потвързия и хубава хартия.
  и 3. Най-важно-книгата найстина изчезва от книжарниците-))).

  Поздрави

 7. enyo says:

  Най-добре да се спреш на Маркес,защото след време няма да я има никъде ;] Аз лично не мога да я намеря,щом си успял си късметлия ;]

 8. Маркес го нямаше вече 🙂

 9. Illa says:

  “Гробищни истории” не е на Акунин, а на Чхартишвили/Акунин. Чхартишвили без съмнение е интересен – японист и литературовед, бивш главен редактор на “Иностранная литература” (не знам дали сега някой знае какво е това, но навремето беше институция), под псевдонима “Акунин” публикува серия ретрокриминалета, има една популярна студия за самоубилите се поети и писатели.
  “Гробищни истории” е опит да съчетае двете си ипостаси – сигурно е забавно.
  Жалко, че Маркес трудно се открива. Даже не знам дали последната му книга е преведена на български.

 10. no prescription cialis

  Кои книги искам да си купя? | Литературата Днес

 11. change age on tinder

  Кои книги искам да си купя? | Литературата Днес

 12. how to talk to girl on tinder

  Кои книги искам да си купя? | Литературата Днес

 13. free dating sites in melbourne australia

 14. totally free dating site in canada

 15. any free dating site without credit card

 16. dating sites for 17 year olds free

 17. free dating fuck sites

 18. are there any really free dating sites wh

 19. free online dating sites with no blockings

 20. best free online dating sites with no fees

 21. free christian dating sites without payment

 22. polyamory married and dating free online

 23. cyclic keto diet meal plan

 24. female keto diet plan pdf

 25. is keto diet dangerous