“Новелови награди 08” – в понеделник

След дълго отлагане стана ясно кога ще е премиерата на сборника “Новелови награди’08”!

Тя, заедно с награждаването на победителите в едноименния конкурс за млади автори, организиран за втора поред година от www.Kafene.bg и Сиела, ще можем да видим на 27 април (понеделник), в 18:30, в книжарница “Хеликон” на “Патриарх Евтимий”. Там ще разберем кой от тримата финалисти Биляна Атанасова, Елица Бонева и Евгени Филипов ще спечели голямата награда на журито – едногодишна стипендия в размер на 1000 лв., осигурена от Kafene.bg – сайтът за култура, изкуство и свободно време.

Трите произведения, които журито определи като най-достойни да бъдат издадени в сборника „Новелови награди’08” са „От начало до край и обратно” на Евгени Филипов, „[Е]липси. За всеки ден и никога” на Биляна Атанасова и „d’Ева” на Елица Бонева.

Тримата са избрани сред 24 участници от цялата страна на възраст между 15 и 25 години, които в края на 2008 изпратиха своите неиздавани досега произведения за конкурса, организиран от сайта за изкуство и култура Kafene.bg и издателство Сиела.

За месец и половина (от декември 2008 до средата на януари 2009) експертното жури в състав Захари Карабашлиев (автор на “18% сиво”) , Мила Вачева (редактор отдел “Култура и стил” във в. “24 часа”) и Амелия Личева (литературен критик) прегледа внимателно всичките 24 произведения, за да открои тези, чиито автори най-умело са се справили със задачата да поднесат в творбите си увлекателна история в обем между 50 и 100 страници – класическо изискване за формата новела.

Аз почти 100% ще бъда там, заповядайте и вие!

Защо толкова държа на това да прочета бързо новия сборник с трите най-добри новели от конкурса? Много е просто – и аз самият участвах със свой текст в “Новелови награди” и се надявам трите отличени творби да са страшно добри, за да не се почувствам пълен бездарник, че не съм спечелил. А ако са на нивото на миналогодишните – изобщо няма да съжалявам!

Comments

 1. COR says:

  Ти не беше там. Аз бях и пробвах да се свържа с теб, но не успях и си тръгнах…

 2. Напротив, там си бях. На втория етаж бях застанал : )

 3. deni says:

  и квооо:)

 4. Ами награждаването беше доста постно, отне едва десетина минути и като цяло не останах очарован от самата церемония. Взех си сборника, като го прочета, ще напиша нещо за него : )

 5. Майя Динева says:

  Кога и как се обявяват тези новелови награди ? На какъв принцип и къде може да се кандидатства ? И кои имат право да кандидатстват.

 6. Майя, ето тук има малко повече информация за конкурса – http://literaturatadnes.com/archives/131 . Скоро Кафене.бг ще обявят неговото трето издание : )