Салман Рушди – Срам

Салман Рушди - Срам„Рушди ни показва с каква фантазия трябва да се пише за историята, ако искаме да вникнем в нея и да я спасим”, казва за „Срам” писателят Малкълм Брадбъри. Това е третият роман на Рушди – следва „Grimmus” и „Среднощни деца”, която донася световна слава на британеца от пакистански произход. Пет години по-късно пък той пише “Сатанински строфи”, заради която получава смъртна присъда от иранските аятоласи.

„Срам” е книга, която разказва за Пакистан и хората, които са го управлявали. Прикривайки ги зад измислени имена, Рушди поставя историята на Зулфикар Али Бхуто и генерал Зия – две от най-значимите фигури в съвременната история на страната. В друго персонажи читателите могат да открият и други познати фигури (като младата Беназир Бхуто например), но като че ли не историческата реалност е важното в случая с книгата.

Бях очарован от романа и го изчетох на един дъх. Да преразказвам сюжета няма смисъл. Той просто следва съдбите на три семейства, техните предци и потомства. Действието непрестанно се прехвърля напред-назад във времето, героите се люшкат между реалността, своите сънища и илюзии.

Книгата е смесица от няколко неща – хроника на едно смутно политически време, сблъсък на честолюбиви характери, есеистичен поглед върху редица морални проблеми (най-вече върху срама, както се разбира), фрагменти на автобиография.

Един специален елемент ми направи много силно впечатление в „Срам” – авторът е в постоянен диалог с читателя. Този похват не е нещо ново в литературата, но никога преди не ми е бил приятел, а напротив – дори ме е дразнил в известна степен. Рушди обаче го прави с такъв финес, че лично аз едва се сдържах да не си заговоря с него (демек сам).

Честно казано, докато четях във влака, си мислех и за текста, който ще напиша за книгата. И тогава ми хрумваха страхотни неща, които смятах, че с радост ще споделя. Сега обаче ги написах и съвсем не ми изглеждаха добре. Затова реших да ви оставя сами да ги откриете. Горещо препоръчвам „Срам” на Салман Рушди. Непременно я прочетете!

А след това разгледайте един общ и доста детайлен поглед върху романа (на английски обаче). Можете да го намерите тук.

Още информация за книга вижте в сайта на издателство Колибри.

П.П. – Преводът на романа е просто брилянтен и авторката му Мария Донева заслужава само адмирации. За сметка на това коректорската работа малко куца.

Comments

 1. […] (двукратен носител на „Букър” – ), Джон Банвил, Салман Рушди («Среднощни […]

 2. tinder verification code generator

  Салман Рушди – Срам | Литературата Днес

 3. tinder super like button

  Салман Рушди – Срам | Литературата Днес

 4. free dating site no credit card ever

 5. top 10 totally free dating sites

 6. online dating for seniors free

 7. free islamic dating sites

 8. free west indian dating sites

 9. totally free dating site for seniors

 10. 100 percent free dating sites uk

 11. all free online dating sites

 12. the best free dating sites 2021

 13. free online dating women

 14. is a dating site for one night stands that is free

 15. keto chocolate cookies