Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Патрик Зюскинд и “Парфюмът” | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Патрик Зюскинд и “Парфюмът”

Патрик Зюскинд е роден през 1949 и „Парфюмът. Историята на един убиец” (1985) е първата му книга, която и до днес се определя като една от най-четените книги на немски език. Романът е посветен на Жан-Батист Грьонуй, странно същество с изключителен талант – свръхчувствително обоняние и феноменална памет, които му позволяват да различава, сортира, разграничава и композира аромати. Грьонуй има възможността да се превърне в най-великия парфюмерист на всички времена, но е лишен от каквито и да било амбиции – освен една – да създаде съвършения аромат, който носи любовта на извечното, бленуваното, перфектното.

Действието е поставено във Франция, ХVІІІ век – ситуация, в която всичко вони – така и започва романът, с детайлно описание на мириса на гнило, който владее цял Париж. Точно тази своеобразна ароматерапия, която Зюскинд поставя по време на цялата книга, е и най-силното качество на „Парфюмът”.

Докато четеш романа, просто усещаш всеки мирис, благоухание, воня, за които се говори. Стилът е толкова прецизен (а това до голяма степен се дължи и на преводача), че най-накрая книга успя да задейства и обонянието ми.

Изчетох „Парфюмът” във влака от Трявна за София. Книгата е толкова увлекателна, че не я оставих и за секунда (освен когато си дадох билета на кондуктора).

От гледна точка на ароматите направих и едно интересно, но и малко необичайно наблюдение. Определено си личи кой е бил „учителят” на Владислав Тодоров при писането на „Дзифт”. Българският роман (който никак не харесвам между другото) прави силно впечатление с напъните си да пресъздаде обонятелни измерения на действието. Въпреки че при „Дзифт” резултатът съвсем не е блестящ, паралелът с „Парфюмът” е абсолютно необходим.

И още нещо – романът на Зюскинд си струва напълно четенето. Наясно съм, че в текста си обръщам внимание почти само на ароматите в книгата, но той има и редица други силни страни, сред които е и краят. След прочитането на последната страница на човек му остава само да отпусне романа на коленете си и да се замисли какво точно се е случило.

Препоръчвам „Парфюмът” – цената на новото издание е почти нищожна за съвременния книжен пазар – 8 лева от „Унискорп”.

Кратко отклонение – очаквайте до дни ревюто ми на първата част от трилогията „Милениум” „Мъжете, които мразеха жените”, което ще е придружено и с книга подарък!

Comments are closed.