Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Дийн Кунц. Съпругът. | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Дийн Кунц. Съпругът.

Съпругът - Дийн КунцВъпреки че на Дийн Кунц му се носи славата на най-сериозният съперник на Стивън Кинг в съспенса приликите между двамата не са много. Лошото е, че обикновено когато човек зачита роман на Кунц, неминуемо робува на стереотипа, че той ще е сходен с онези на т.нар. „крал на ужаса”. Така подходих и аз – съответно още в самото начало видях страшно много недостатъци на „Съпругът”, новата за България книга на Дийн Кунц, чието оригинално издание е от 2006 (а сега предстои и филмирането му).

Абстрахирайки се от сравнението с Кинг (подобно сравнение не би било от полза за нито един писател), все пак „Съпругът” си има своите достойнства. Преди всичко романът не е нищо специално, не крие нещо оригинално, лично аз не видях нито един мотив, който да не съм срещал и по-рано в друга книга. Героите са малко клиширани, метаморфозата на протагониста е твърде рязка, бърза и очевидна и проваля отчасти идеята с промяната на характера заради външните обстоятелства.

Въпреки това обаче „Съпругът” си струва поради няколко причини. Сюжетът не е накъсан с глупости, страшно бързо се лее и в нито един момент няма засечка или доскучаване. Трилърът е на ниво, има няколко достатъчно добри преобръщания и неочаквани развръзки и завръзки, екшънът е описан приятно динамично (първоначално използваното сегашно време малко дразни, но бързо се свиква).

Общо взето, „Съпругът” е интересен роман, който държи в напрежение и който е особено подходящ за четене между две по-сериозни книги. Времето с Дийн Кунц може и да бъде загубено, но със сигурност по толкова увлекателен начин, че да се чудите после къде са отишли онези пет часа занимавка.

За какво накратко става дума?

Мич е градинар със собствен малък бизнес, който в един нещастен ден разбира, че жена му е отвлечена, а похитителите искат от него откуп в размер на 2 милиона долара – сума, каквато Мич вероятно никога не е виждал накуп. Като верен съпруг обаче той е готов да направи всичко и да се промени до неузнаваемост, за да намери начин да спаси жена си. На обикновения градинар скоро ще се наложи да премине през сложна плетеница от престъпни мрежи, интриги и семейни раздори, за да достигне до ядрото на проблема.

Подробности за “Съпругът” – на сайта на издателство Колибри.

Междувременно можете да спечелите от мен един екземпляр от романа на Дийн Кунц. Всичко, което трябва да направите, е да оставите коментар в страницата на кампанията на Литературата Днес “Спечели си книга”!

Comments are closed.