Дийн Кунц. Съпругът.

Съпругът - Дийн КунцВъпреки че на Дийн Кунц му се носи славата на най-сериозният съперник на Стивън Кинг в съспенса приликите между двамата не са много. Лошото е, че обикновено когато човек зачита роман на Кунц, неминуемо робува на стереотипа, че той ще е сходен с онези на т.нар. „крал на ужаса”. Така подходих и аз – съответно още в самото начало видях страшно много недостатъци на „Съпругът”, новата за България книга на Дийн Кунц, чието оригинално издание е от 2006 (а сега предстои и филмирането му).

Абстрахирайки се от сравнението с Кинг (подобно сравнение не би било от полза за нито един писател), все пак „Съпругът” си има своите достойнства. Преди всичко романът не е нищо специално, не крие нещо оригинално, лично аз не видях нито един мотив, който да не съм срещал и по-рано в друга книга. Героите са малко клиширани, метаморфозата на протагониста е твърде рязка, бърза и очевидна и проваля отчасти идеята с промяната на характера заради външните обстоятелства.

Въпреки това обаче „Съпругът” си струва поради няколко причини. Сюжетът не е накъсан с глупости, страшно бързо се лее и в нито един момент няма засечка или доскучаване. Трилърът е на ниво, има няколко достатъчно добри преобръщания и неочаквани развръзки и завръзки, екшънът е описан приятно динамично (първоначално използваното сегашно време малко дразни, но бързо се свиква).

Общо взето, „Съпругът” е интересен роман, който държи в напрежение и който е особено подходящ за четене между две по-сериозни книги. Времето с Дийн Кунц може и да бъде загубено, но със сигурност по толкова увлекателен начин, че да се чудите после къде са отишли онези пет часа занимавка.

За какво накратко става дума?

Мич е градинар със собствен малък бизнес, който в един нещастен ден разбира, че жена му е отвлечена, а похитителите искат от него откуп в размер на 2 милиона долара – сума, каквато Мич вероятно никога не е виждал накуп. Като верен съпруг обаче той е готов да направи всичко и да се промени до неузнаваемост, за да намери начин да спаси жена си. На обикновения градинар скоро ще се наложи да премине през сложна плетеница от престъпни мрежи, интриги и семейни раздори, за да достигне до ядрото на проблема.

Подробности за “Съпругът” – на сайта на издателство Колибри.

Междувременно можете да спечелите от мен един екземпляр от романа на Дийн Кунц. Всичко, което трябва да направите, е да оставите коментар в страницата на кампанията на Литературата Днес “Спечели си книга”!

Comments are closed.