Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Измерения на секса в „Германия – мръсна приказка” и „Аутопсия на една любов” на Виктор Пасков | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Измерения на секса в „Германия – мръсна приказка” и „Аутопсия на една любов” на Виктор Пасков

Както писах преди време, участвах в Пловдивската научна конференция за бакалаври, магистри и докторанти със своя текст на тема „Измерения на секса в творчеството на Виктор Пасков”. Сега, няколко месеца по-късно, представям и на вас своя доклад, в който са нанесени известни изменения, включително по темата.

На 16 април 2009 се спомина една от емблемите на съвременната българска литература – Виктор Пасков. Неговата личност има специална съдба в изкуството ни. Името му заема основно място в списъка на новите български автори, а творбите му, макар и сравнително малко на брой, обхващат голяма част от социалния и културен живот не само в България, но и в чужбина. Разчупеният и новаторски стил на Пасков налага нови измерения на белетристиката у нас, като особено темата за секса е разгледана подробно и без излишни скрупули.

В творбите на Пасков секс има от мистериозния Ций Кук, изпреварващ на всяко място протагониста в едноименната новела, през загатнатите символно сексуални актове в „Невръстни убийства”, чак до насилствения ритуален контакт с Мартина. В цикъла за принцеса Яник, поместен в последния сборник на писателя („Гледната точка на Гоген”), пък се откриват и някои от най-еротичните картини на Пасков въобще – като пример може да се приведе издухването на роклята от глухарчета на принцеса Яник.

Въпреки че за сексуални контакти се говори в голяма част от творчеството на Виктор Пасков, особено интересни за разглеждане са аспектите на сексуалното в „Германия – мръсна приказка” и „Аутопсия на една любов”. Любопитното в сравнението на двете творби е особено ярката разлика, обединена с неизбежните взаимовръзки между двата типа сексуални герои в творчеството на Пасков.

Текстът се разпространява безплатно чрез линка по-долу. Ако имате желание и други хора да го видят, да го популяризирате или публикувате на своя блог/сайт, аз нямам нищо против, стига да не се правят промени в .pdf-файла. Ще се радвам, ако слагате текста на своя сайт/блог, да поместите и името ми и линк към Литературата Днес в публикацията.

Надявам се да ви е интересно!

Свали сега!

Comments are closed.