Иън Макюън: На плажа Чезъл

На плажа Чезъл - Иън Макюън

Прочетох „На плажа Чезъл” преди около месец и половина и може би спомените ми за детайла са леко поизбледнели. Това обаче не ми пречи абсолютно с ръка на сърцето да препоръчвам романа на Иън Макюън на всеки, който ме пита „Какво да чета?”

Впечатляващото при Макюън, което се вижда и в „Изкупление”, и в „Събота” е дълбокият психологизъм, който сякаш идва просто ей така. Уж разказът си тече лековато, не се случва нищо, а се оказва, че в крайна сметка някакси си се оказал в главите на героите – в случая двама влюбени в часовете след сватбата им.

Той, малко недодялан, много интелигентен и девствен младеж. Тя, убедена в миналото му на опитен плейбой, влюбена до полуда, но отвратена и погнусена от възможността той да вкара онова нещо там.

Книжката е съвсем кратичка, съвсем лесно може да се публикува даже в периодика. Лично аз я изчетох във влака София-Пловдив, като някъде около гара „Септември” бях приключил, бях я прибрал в раницата и не ми оставаше нищо друго освен да размишлявам върху нея до Пловдив.

В крайна сметка стигнах до заключението, че Иън Макюън е идеален стилист и прикрито те убеждава в нещото, към което с наглед плоското си повествование те води. Както Петко Тодоров от „Книжарница Книжен ъгъл” казва, „Без всякакви литературни игри. Той просто разказва. Той припомня, че литературата е незаменимият инструмент за обясняване на хората – извън личностите им, миналото им, невежеството и страховете им, опит, религиозност, национален произход, класова принадлежност и История.”

Зори от „зорините озорени прозрения” пък определя „На плажа Чезъл” като рядко коварна книга – нещо, с което няма как да не се съглася почти на 100%. Някак не е за вярване, че за смешните 150 странички Иън Макюън може да ти каже толкова много без въобще да си разбрал в течение на четенето, че ти говори.

Накратко, „На плажа Чезъл” на Иън Макюън си е бисер отвсякъде – абсолютно разкостен, без мидата, която да го скрива. Просто бисерът, лъснат, почистен, шлифован и изложен на показ. Не е нужно да вникваш в романа, искаш или не, той вниква в теб.

П.С. – Любопитно ми е какво има да каже колективът на Книголандия за книгата на Макюън.

П.С.2 – За Бога, подарявам третата част на “Милениум”, а вие не я искате?!

Comments

 1. Baby says:

  Ооо, предизвикателство! И на мен ми стана интересно какво ще каже най-вече младата колега. 🙂 А що се отнася до “подарявам третата част на “Милениум”, а вие не я искате”… Май имате един и същ проблем с Nezzo… :-/

 2. Е, да, ама на мен за пръв път ми се случва – обикновено за някакви не-чак-толкова добри книги има по 30-40 желаещи, а “Милениум”, колкото и да я хвалих, така и не хвана окото на достатъчно хора.

 3. Nezzo says:

  Еми душко (Преслав) трета част е, това някак не те ли смущава? Аз лично заради това не бих участвала, как да я спечеля като не съм чела първите две…

  Пък Бейби, той Преслав само ме предизвиква, аз си харесвам Макюън, но още се мъча със Събота, обърнете се към мъжкото ми аз и него питайте дали не са му се пречели женски романи 😀

 4. Скромно мнение says:

  Книгата много ми допадна. Помислих си на кого от моите познати бих могла да я препоръчам за четене. Тя определено си е четиво, ама ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЕТИВО за всеки подрастващ, на когото му предстоят първи любовни трепети.

 5. search tinder without signing up

  Иън Макюън: На плажа Чезъл | Литературата Днес

 6. tinder for married couples

  Иън Макюън: На плажа Чезъл | Литературата Днес

 7. singles dating sites free

 8. free german online dating sites

 9. 100% free international dating site

 10. any truly free dating sites

 11. free dating sites no payments uk

 12. 100 free transgender dating

 13. free dating website in india

 14. are there any real free dating websites

 15. free shemale dating service

 16. keto cookie says:

  dark chocolate keto

 17. ketones in urine keto diet