Васил Георгиев е „Уличник”

Васил Георгиев - Уличник

Ако някога сте чели безплатното издание „Една седмица в София”, няма начин силно впечатление да не ви е направила рубриката на Васил Георгиев, в която той описва столични улици. Е, сега в книга излиза подборка от най-добрите му „улици”.

„Уличник” е сборник със 167 описания на софийски улици, улички и булеварди. Повечето вече сме ги чели в „Една седмица в София” (където, що годе, това е единствената постоянно свястна страничка).

Сборникът ще е втората книга на Васил Георгиев – след „Будистки плаж”, която е изключително силна за дебютна книга. Само ще ви припомним, че един от доайените на съвременната българска критика Йордан Ефтимов сравни стила на Васил Георгиев с този на Антон Чехов и обяви „Будистки плаж” за сходна, но далеч по-впечатляваща книга от „Плажът” на Алекс Гарланд.

Самият Васил Георгиев пък е автор на материали в повече лайфстайл списания в България (от големите във визитката му липсва само емблематичният „Егоист”) и е в обкръжението на силната млада генерация писатели като Радослав Парушев и Богдан Русев (той вече е от „Егоист”, в момента е главен редактор на „Капитал Light”, а освен това е известен и като авторът на книги-игри Робърт Блонд).

Колкото до улиците – има много малко писатели, които да те накарат да четеш просто описания на улици. Те, разбира се, обикновено са придружени с действие, случки, измислици, предположения (да, точно като в „Некролози” на Сароян) и носят онова приятно чувство за фрагментарност, което го имаше в „Завръщане у дома” на Кафка.

Накратко – „Уличник” е книга, която трябва да имате не просто ако сте болен фен на съвременната бг-литература, както се казва. „Уличник” е такъв стилистичен шедьовър, че може дори за миг да забравите кратките форми на Чехов.

Електронното издание „Кръстопът” предлага два от профилите на софийски улици, писани от Васил Георгиев.

Comments are closed.