Милорад Павич и Книгата-Със-Сто-Финала

Милорад Павич - Уникат

Четири пъти изтрих уводната реплика на този материал и в крайна сметка се убедих, че не мога да намеря точно и грабващо въведение. Затова просто ще започна с това, че Милорад Павич е изключително интересен автор.

„Уникат” е книга със сто различни финала – това обаче не е най-важното. Самите финали не са нещо особено и съвсем спокойно биха могли и да се навържат вертикално, а не както Павич ги е поставил – хоризонтално. Самата методика на писане обаче, начинът, по който читателят влиза в действието буквално отвсякъде и бива обграден от иновативните решение на писателя – просто са несравними.

„Уникат” например се занимава обстойно със сънища – преплитане на сънища с реалност, паралелно представяне на сънища, продължаване на сънища – все неща, с които не всеки писател би се захванал.

Романът е постмодерен точно колкото и други на Милорад Павич„Вътрешната страна на вятъра”, който може да се чете и отзад напред и представя две различни гледни точки за едно събитие; „Последна любов в Цариград”, където имаме действия в карти Таро; романи кръстословици, ребуси, какво ли още не…

„Уникат” е много увлекателен роман – не го оставяш, докато не си го изчел до самия край (или до стоте му края). А начинът, по който е написан, е запленяващ.

Откъс от книгата можете да прочетете на сайта на издателство “Колибри”.

Comments

 1. Е ще взема и аз да го прочета. Ревюто ме грабна 🙂

 2. Ако искаш, изчакай преди да си я купуваш, защото планирам едно мащабно раздаване на книги : )

 3. Гери says:

  кога го планираш раздаването ?:D авторът ми допада .чела съм две негови книги.тази ме заинтригува.благодаря за инфото:)

 4. Ами за раздаването още не съм определил точен ден, защото смятам да е поне с няколко книги и трябват известна подготовка и план за действие, така да се каже : ) Но ще дойде в един момент

 5. Гери says:

  eeee…това е то младостта.все план и подготовка ви трябва;)))така или иначе всичко по реда си .сега си младейте.за импровизации има време.нещата просто се случват в някакъв си ден,без излишни овертюри…(излишни беше за благозвучие) 😀
  p.s.книгата беше свършила ,когато отидох да си я купя тази вечер:)))

 6. Това е, съдба : ) А за подготовките – по принцип не се занимавам с такива неща, а просто пускам “Спечели си книга”, но в случая е добре да измисля някакъв ефективен вариант за раздаването на повече от една : )

 7. Гери says:

  ще следя с интерес:P не ,защото искам безплатна книга ,а за да видя по какъв начин ще предложиш творбите на масата.ще се получи ли интересна завръзка,ще има ли бой “пред щанда” и други все такива интересни залегнали в съзнанието ни и вече утвърдени национални ценности:P стискам палци .създай интрига,а после опровергай с чисти намерения и още по-чисти помисли;)))

 8. […] в настоящия текст, предлагам на вашето внимание “Уникат” на Милорад Павич. Единственото условие, за да участвате в томболата, е […]