Антъни Кийдис, Ред Хот, Белези и Scar Tissue

 

Антъни Кийдис - Белези

Автобиографиите обикновено се пишат в залеза на кариерата/живота и често придобиват мелодраматични измерения. Точно обратното обаче е „Белези” на Антъни Кийдис – едно ослепително претворяване на красивото и грозното в живота по най-натуралния начин.

За тези които не знаят, Антъни Кийдис е вокалът на Red Hot Chili Peppers. Освен че е пушил коз за първи път на 12 години, първото му сексуално изживяване е с гадже на баща му, лекувал се е в Армията на спасението, дълго-дълго е стабилен наркоман и е бил един от хората, опитващи се да помогнат на Кърт Кобейн да откаже дрогата.

„Белези” в оригинал е Scar Tissue и около българското издание са странни две неща: защо по такъв начин при превода на заглавието е изпуснат смисъла му (сиреч, препратката към една от култовите песни на Red Hot) и защо се появява у нас толкова късно…

Всичко останало обаче е страхотно – преводът на Николай Василев е повече от добър, звучи много, много адекватно и се лее с лекота. Полиграфията на изданието също е над стандартите за България – не съм много навътре в техническата част на книгоиздаването, но от „Махалото” определено са си направили труда да оформят качествена книга.

И сега за съдържанието, което всъщност е важното – „Белези” те грабва от самото начало. Дори да не си фен на Red Hot, книгата може да се приеме и като роман – интригуващ, стегнат и витален разказ за един живот – и то дълго преди да е завършил!

За десерт пък в приложението е поместена пълна диско- и видеография на бандата.

След издаването си на английски „Белези” се изкачва до № 1 в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс”, като престижното издание пише: „Ако си мислите, че знаете нещо за секса, наркотиците и рокендрола, качете се на скоростното влакче на живота на Антъни Кийдис, за да се убедите в противното. „Белези” е неговата скандална, забавна и болезнено откровена изповед.”

Издава “Махалото” – цената на книгата е 25 лева.

Comments are closed.