Заредете се с въздух за „Хиляда сияйни слънца“

Забелязали ли сте как книгите понякога ви преследват?

Една книга просто си ви избира и започва да върви след вас. Използва приятелите ви, дори родителите ви, появява се на местата, на които най-малко я очаквате. Книгите могат да го правят с години – точно толкова дълго, колкото им се дърпате. И разбира се, накрая ви хващат. А на всичкото отгоре ви карат да вярвате, че вие сте взели решението да разберете какво искат от вас.

Грешка. Изборът е техен. Добрата новина е, че книгите са благородни – позволяват ви да ги отворите не по-рано от точно навреме. Последната ми „преследвачка“ е „Хиляда сияйни слънца“ на Халед Хосейни.

Единствената, която така ме приклещи, че се превръща в първата, за която искам да пиша.

Не по принуда. Отдавна съм притъпила нуждата си да чета. Все по-рядко ми се случва да чета с часове, да чета, без да мога да пусна една книга. Да ме погълне, да забравя за всичко. Да изпълни разни клишета със смисъл.

„Хиляда сияйни слънца“ направи това с мен. Превзе ме след дълга, дълга обсада. И познайте кога. Да, точно навреме. Прочетете тази книга. Заради себе си. Заради онова, което винаги сте искали да бъдете, а не сте. Заради хората, които обичате и тези, които мразите. Заради това, че вярвате в съдбата. Или понеже вярвате в Бог. Но преди да започнете да я четете, заредете се с въздух. Няма да ви стигне така или иначе, но може да пробвате.

Халед Хосейни ще ви изненада. С всичко. Със стила и сюжета си. С мислите ви.

Ще потвърди някои ваши теории, ще стъпче други. Ще ви прати в друга реалност. Буквално. Забравена. Или непозната. Всъщност вероятно и двете. И знаете ли кое е най-странното и страшно в книгата му? Че тя може да приключи с всяко следваща мисъл, с всяко следващо действие на героите си. И би била напълно завършена, би си казала всичко. Само че „Хиляда сияйни слънца“ не го прави. Тя продължава. Иска от вас още и още, въпреки че не можете да ѝ дадете повече, въпреки че се разпадате във всяко следващо изречение.

Не се шегувам, заредете се с въздух. И ѝ се оставете. Тя знае какво прави. Ще приключи точно навреме.

И още едно ревю за книгата – тук.

Ако ти харесват ревютата в Литературата Днес, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments

 1. tinder Crashing android

  Заредете се с въздух за „Хиляда сияйни слънца“ | Литературата Днес

 2. free penpal dating sites

 3. completely free dating sites in ireland

 4. plenty of fish dating site of free dating

 5. free plus size dating uk

 6. free herpes dating sites reviews

 7. okcupid free dating service

 8. absolutely free dating sites no credit card required

 9. dating websites with free messaging

 10. keto whipped cream