"Балканска елегия" на Марин Троянов

Книгата “Балканска елегия” на Марин Троянов, баща на известния български писател Илия Троянов, ще бъде представена в сряда /06.02.2008г./ в книжарница “Хеликон-Витоша”. Авторът, прекарал 12 години на територията на бивша Югославия, представя в труда си, състоящ се от 532стр., преживяванията си там, свидетелствайки за размирната обстановка в Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия, продължила до неотдавна и рефлектираща върху Балканските политически проблеми и до ден-днешен. “Балканска елегия” е документален разказ, описващ реални лица и събития, чиито имена, с малки изключения, са променени. Малка част от книгата може да прочетете тук.

Трудът на Марин Троянов определено ми се струва интересен, така че по всяка вероятност ще присъствам на премиерата на “Балканска елегия”, а след като я прочета, ще споделя мнението си тук, в Литературата Днес.

Марин Троянов е роден през 1941 г. в Плевен, където завършва средното си образование. Следва ИСИ и няколко години работи като инженер в София, преди да имигрира през 1971 г. в Германия. Професионалните му ангажименти с немски и английски фирми го отвеждат в различни краища по света, но най-дълго остава в Кения, Източна Африка. През последните 26 години е служител на Немската държавна организация за техническа помощ (ГТЦ), а от 1944 е техен представител в региона на бивша Югославия.

Comments

  1. симеон says:

    Преди година горе-долу прочетох “Балканската елегия”. И реших да тръгна по следите на събитията, описани от Троянов. Две седмици през Байна Башта, Сребреница, Пале , Горажде, Сараево, Мостар…Случайно (търсех си го) попаднах на хазяите му край Карловац. Може да ви е интересно да прочетете впечатленията ми в Offroad-bulgaria.com Пътешествия, Пътеписи – Бургас – Клагенфурт

  2. most swiped right girl on tinder

    "Балканска елегия" на Марин Троянов | Литературата Днес