Най-добрата от най-добрите книги

Учредителите на наградата “Букър” (Man Booker Prize) обявиха, че през 2008г., по случай 40-годишнината от създаването на престижния приз, ще бъде избрана най-добрата книга от всички лауреати до момента.

Наградата е основана през 1969г. и се връчва за най-добрия роман, написан на английски език. През 1993г., на 25-тата годишнина на наградата, учредителите й също посочиха “Букър на Букърите”Салман Ружди за книгата му “Среднощни деца”. Тази година в определянето на лауреата ще участват и читателите – от месец май те ще могат да гласуват на сайта на Man Booker Prize за един от шестимата финалисти от крайния списък. Кандидатите за него са 41.

Сред фаворитите на букмейкърската къща Ladbrokes са “Среднощни деца” на Салман Ружди (4 към 1) и “Английският пациент” на Майкъл Ондатджи (6 към 1). Името на лауреата на наградата “Най-доброто от “Букър” ще бъде обявено през юли по време на летния литературен фестивал в Лондон.

Списък с всички лауреати и номинирани в 40-годишната история на наградата, можете да намерите в тази страница на англоезичната Wikipedia.

Comments

  1. Anonymous says:

    Отдавана не беше писал. Двадесетина дни е голяма “дупка”.

  2. Преслав Ганев says:

    Да, извинявам се за това, но бях твърде зает със страничните си ангажименти и, за съжаление, не можех да отделям необходимото време за блога.

  3. […] в Австралия. Той е единственият двукратен носител на Man Booker Award (1983 за “Life & Times of Michael K“ и 1999 за “Позор”) и е […]