Ваня Щерева и книгите

Наскоро попаднах на “Образцов дом” – втората книга на певицата и поетеса Ваня Щерева. Прочетох я доста бързо и също толкова стегнато ще кажа няколко думи за нея. В крайна сметка реших, че си струва романът да се прочете. Структуриран е малко мозаечно, но все пак следва нещо, което определям като фабула. Проблемът е, че историята не е прекалено интригуваща. Приятна е, има определено забавни моменти, пасажи, над които има възможност да се замислиш, но не е нищо особено. Това, което ме грабна, е художественият стил на писане – изключително непринуден, циничен малко над рамките на нормалното и разбиващ норми, дълбоко заложени в литературата напоследък. Дори само заради стила си струва книгата да се прочете.

А после си купих “Фасове” – новата книга на Ваня Щерева, която беше обект на нечовешка рекламна кампания широко в медиите. Корицата ме гледаше от ужасно много места в столицата, но не и обърнах внимание преди да прочета “Образцов дом”. Взех си я, зачетох я, пуснах си диска-подарък (живо изпълнение на Matchpoint – честно, имат само 1-2 приятни песни) и останах крайно неприятно изненадан още от първите страници. Книгата имитира нещо като папка, в която са събрани различни неща, значими за автора – истории, статии и разкази, написани от нея, смс-и, icq-диалози, включително скици на манекени (май не е много известна дизайнерската страст на Ваня). Книгата е над 300стр., но е далеч под нивото на “Образцов дом”. От тристата страници, уви, не повече от десет си струват. Жалко наистина за “Фасове” и за огромната рекламна кампания, защото май не намерих реално покритие на дадените пари, освен сравнително качествената хартия, на която печатано…

Comments

  1. like a loop of the last eight frames of film says:

    Позат ли ти е някакъв начин да се намери първата? До “Фасове” се докоснах само в една книжарница и не изглеждаше никак обещаваща. След тази публикация или ще чакам да забогатея за да се сдобия или ще очаквам да я взема назаем.

  2. Преслав Ганев says:

    В “Пингвините” все още е в наличност, а цената не е съвсем недостъпна – 12лв. Може да се поръча от виртуалната книжарница – http://www.pe-bg.com/?cid=9&pid=17552 . Дано съм помогнал!

  3. антоанета says:

    Исках да се уверя в симпатиите си към Ваня Щерева и успях, чрез книгата и “Фасове”. Харесва ми, защото не се прави на велика , хареса ми, защото е откровена и истинска, хареса ми, защото е една талантлива, красива и ранима млада жена. Поздравявам я и и пожелавам да не се променя.