„Играта на ангела“ – история, персонажи, емоции – истински шедьовър!

Карлос Руис Сафон е майстор на писането – по този въпрос две мнение, струва ми се, няма. Испанският писател изпипва всеки детайл с изключително изящество, не хаби думите си за излишества, не оставя и пукнатини в словото си. Героите му са ярки, запомнящи се и живи (е, в случая с „Играта на ангела“ това звучи двусмислено, но все пак…) – това са герои от нашето ежедневие, усещат и чувстват същите неща като нас и ни карат да ги мразим, да им симпатизираме, обичаме. Нещо повече – карат ни да се люшкаме непрестанно в оценките си към тях и никога да не сме напълно сигурни кои са, защо са такива и трябвало ли да е постъпят точно така. Което впрочем са и въпросите, които ежедневно задаваме на самите себе си.

„Играта на ангела“ наистина е по-мрачна от „Сянката на вятъра“ – в нея ги няма онези проблясъци на искрена, чиста детска любов например. Бащинската любов е заменена от майчино пренебрежение – това е директна препратка към конкретен момент от романа, като дори само заради този съвсем кратък епизод от по-малко от страничка Сафон захвърля далеч зад гърба си хиляди други писатели.

Пак сравнение със „Сянката на вятъра“ – красотата на творчеството, спонтанността на перото в първата книга тук, в „Играта на ангела“, придобива чудовищно измерение. Бруталната тежест на пишещата машина, над която вече нямаш власт, която те обсебва, грабва живота ти и само с едно чукване на „спейс“ например може да те впише със златни букви в историята на литературата или да отнеме живота и душата ти и да те остави да гниеш завинаги неадекватен в някой ъгъл.

И с „Играта на ангела“ няма да изверя на стила си и ще спомена колкото е възможно по-малко детайли за сюжета – струва ми се обаче необходимо да кажа поне няколко важни елемента за него – не четете този роман преди „Сянката на вятъра“. Не че са толкова свързани, но със сигурност ще изгубите малка част от удоволствието.

Освен това: Чудили сте се как са създадени големите световни религии? Е, от „Играта на ангела“ няма да научите това, но вероятно ще си отговорите на въпроса каква приказка е нужна за човек, за да повярва той в нея и в името ѝ да обича, мрази, дава живот и убива.

Трето: Ще разберете кой е Даниел Семпере-младши от „Сянката на вятъра“. О, да, това е възхитителна история и познайте – няма да я прочетете в половин изречение от мен, а в над 400-те страхотни страници от романа на Карлос Руис Сафон.

Comments

 1. Страхотно, знаех, че ще те грабне и обсеби 🙂

 2. Д. says:

  “…или да отнеме живота и душата ти и да те остави да гниеш завинаги неадекватен в някой ъгъл.”

  Тук рецензията ме загуби.

 3. Росен says:

  Хора, не се лъжете. „Сянката на вятъра“ е най добрата книга която съм чел, а “Играта на ангела” е комерсялен опит за удвояване на печалбата. Много разочароваща и безсмислена ми се видя. Страхотен изказ и атмосфера и нула съдържание и смисъл.

 4. Доста комерсиално наистина. Лично за мен лишено от съдържание, очаквах повече.

 5. […] на Ангела” от други сайтове и блогове:  Блажев Литературата днес ,  TANSTAAFL , Друсано […]

 6. affairs dating free site

 7. free uk online dating site

 8. free sppes dating in florida

 9. completely free dating for over 50s

 10. free online dating website uk

 11. 100 free online adult dating

 12. free interracial bbw dating sites

 13. free online dating sites no credit card

 14. free christian dating sites in usa